Kartuizerhof laat bewoner genieten van groene omgeving

Het nieuwe woonzorgcentrum Kartuizerhof in het rustige Sint-Martens-Lierde is dankzij de nauwe samenwerking met een landschapsarchitect mooi geïntegreerd in de groene omgeving van de Vlaamse Ardennen. De bewoners hebben vanuit de drie vleugels een mooi zicht op de historische site en de Sint-Martinus­kerk. De tot in de puntjes uitgeruste kamers doen de rest om van het verblijf in het Kartuizerhof een aangename ervaring te maken.

Vulpia liet op de historische Kartuizersite – in de veertiende eeuw werd één van de eerste kloosterordes van de Kartuizers opgericht in Sint-Martens-Lierde – 96 kamers en 32 herstelflats voor een tijdelijk verblijf na bijvoorbeeld een operatie of ziekte bouwen. Het woonzorgcentrum telt vier bouwlagen, de kelderverdieping meegerekend. “Het gebouw heeft langs de straatkant een centrale kern met het onthaal en de verpleegpost van waaruit drie vleugels vertrekken”, vertelt Luc Van Moerzeke, CEO van Vulpia. “Links van het centrale blok bevindt zich de vleugel met de herstelflats, rechts ervan bevindt zich het blok met de kamers. De derde vleugel is schuin (links op 80°) op het centrale blok gebouwd. Ook hier zijn kamers ondergebracht.”

“Het blok met de herstelflats is een afgesloten entiteit met een aparte ingang”, vervolgt Koen Laurijssens, zaakvoerder bij Laurijssens Architects. “De woningen aan de kant van de straat hebben zicht op de mooi aangelegde voortuin. De woningen aan de achterkant hebben eveneens een prachtig uitzicht, op de omsloten binnentuin en velden. De petanquebaan, zitbankjes en sfeervolle verlichting doen de bewoners buitenkomen. De woningen aan de noord- en zuidzijde, die gescheiden zijn door een centrale gang, hebben ruime kamers en een eigen keuken. De grootkeuken bevindt zich overigens onder het Grand Café en ook het technische gedeelte en de wasserette zijn ondergebracht onder de rechtse vleugel.”

Grand Café
“Op het gelijkvloers rechts van de ingang bevinden zich de fitnessruimte, het dokterslokaal en de kappers- en pedicureruimte, maar de eyecatcher is het Grand Café dat ook open staat voor buitenstaanders. De overkapping van het plafond is uitgevoerd in steenstrips. Je krijgt er het gevoel dat je buiten zit. Het Grand Café breekt ook de gevel nog eens extra”, vervolgt Joachim De Bock, bestuurder van Juri NV. Er is een parking voor het blok van de herstelflats. De tweede parking is gevestigd achter het blok met de kamers, op de kop van het schuinlopende blok. In die buurt bevinden zich ook de bibliotheek en kapel van Sint-Martens-Lierde. Deze parking kan gebruikt worden door iedereen. En dat is typisch aan dit project; het woonzorgcentrum maakt deel uit van de leefgemeenschap van het dorp. De inwoners van de Kartuizerstraat worden trouwens amper gestoord omdat het laden en lossen zal gebeuren achter groenafsluiting op het terrein van het woonzorgcentrum zelf. Een mooi detail: door de opening in het gebouw tussen woonzorgcentrum en Grand Café blijft het zicht op de Kartuizersite en de Sint-Martinuskerk vanaf de straat behouden.

Zoveel mogelijk fruitbomen in de parkachtige tuin moesten behouden blijven. Ze verwijzen namelijk naar de oude boomgaard. De bewoners kunnen genieten van drie verschillend aangelegde grote groenzones.

Geen drempels
Ook het interieur is volledig afgestemd op de bewoners. “Vandaar de nul-pas bij alle overgangen waardoor mensen in een rolstoel probleemloos hun terras en andere ruimtes kunnen bereiken. In de badkamers kunnen de bewoners gebruikmaken van beugels om zich vast te houden en een stoeltje in de douche. Per kamer bevinden er zich ook twee noodknoppen”, aldus nog Gilles De Schrijver, werfleider van Juri NV.

Ook de gangen zijn voorzien van handsteunen. Op elke verdieping is er voorts een gemeenschappelijke badkamer met een groot aangepast bad. Op de kop van elk blok kan de bewoner terecht in een dagzaal met grote raampartijen. Daar bevindt zich onder meer een televisietoestel. Het klassieke concept van de benepen kamers met kleine ziekenhuisraampjes wordt hier duidelijk doorbroken. Ook de materialen voor de eindafwerking mogen gezien worden. De kasten en deuren zijn opgetrokken in donkere kleuren, terwijl de vloeren en plafonds licht zijn, wat leidt tot een strakke binnenhuisarchitectuur met mooie contrasten.

 

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT
Kartuizerhof in Sint-Martens-Lierde

Opdrachtgever
Sense Development, Luc Van Moerzeke van Vulpia

Gebruiker
Vulpia

Architect
Laurrijssens Architects

Studiebureau
V2S stabiliteit

Hoofdaannemer
Juri NV.

Aangepast sanitair
Normbau/Decat Engery Technics

Vast interieur
Raeymaekers

Los meubilair
C&P furniture

Verlichting
Electro rem lichtexperts/Decat Engery Technics

Gordijnen
FR one/Topfloor

Grootkeuken
Rosval

Startdatum bouwwerken
1 september 2016

Einddatum bouwwerken
31 december 2017

Aantal bedden
128

Aantal nachtkastjes
96

Oppervlakte parkeerterreinen
64 parkeerplaatsen

Oppervlakte woonzorgcentrum
10.850 m²

Tekst: Michel Vanden Heede    Beeld: Juri NV, Laurijssens Architects