Nieuw OK-complex in half jaar tijd gerealiseerd

De locatie Den Helder van de Noordwest Ziekenhuisgroep beschikt sinds juni over een geheel nieuw OK-complex met vier operatiekamers. Het OK-complex is opgebouwd uit dertig units van zes bij drie meter, die zijn geplaatst op een stalen constructie op de binnenplaats, waardoor het aansluit op de bestaande afdeling op de tweede verdieping van het voormalige Gemini Ziekenhuis.

Het ziekenhuis besloot in eerste instantie om de bestaande OK-afdeling met vijf operatiekamers geheel te renoveren. “Toen werden we echter geconfronteerd met nieuwe WIP-richtlijnen”, vertelt Freek-Jan Kossen, bouwcoördinator bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. “De richtlijnen voor hygiëne en infectiepreventie werden behoorlijk strenger, vooral als het gaat om de luchtbehandeling in de operatiekamers. Het werd duidelijk dat we op de lange termijn met de gerenoveerde OK-afdeling niet meer aan die richtlijnen konden voldoen. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw; een duurzamere oplossing.”

Modulaire units
Bijzonder daarbij is dat de nieuwbouw is uitgevoerd in de vorm van modulaire units van Bussman Medical & Research in Beuningen. “Toen er nog sprake was van renovatie waren wij al in gesprek met de Noordwest Ziekenhuisgroep over de mogelijkheden van interim huisvesting van de operatie-afdeling – dat verzorgen we regelmatig bij verbouwingen”, zegt Vincent Alberts, sales manager bij Bussman. “Echter hadden wij in onze hal in Beuningen ook een compleet OK-complex staan, dat als tijdelijke voorziening veertien maanden was gebruikt bij een Universitair Medisch Centrum in België. Het was feitelijk nog nieuw en perfect opnieuw te gebruiken. Steeds vaker worden dergelijke units gebruikt voor tijdelijke of semi-permanente huisvesting ten behoeve van hoogstaande medische behandeling en diagnostiek.”

Noordwest Ziekenhuisgroep, Den Helder OK-complex

Tweedehands
“De kans deed zich voor, daar hebben we gebruik van gemaakt”, zegt Kossen. “Eigenlijk gaat het dus om tweedehands, maar dat heeft zo zijn voordelen. Het is goedkoper dan nieuw en met dit modulaire systeem kun je heel snel bouwen; het is bouwen met legostenen. Bovendien kun je het eenvoudig aanpassen aan de wensen van het ziekenhuis en kun je de units in de toekomst ook heel makkelijk upgraden en weer voorzien van de modernste technologie. Je kunt het zien als een plug-and-play systeem. In de ziekenhuisbouw wordt steeds meer modulair gedacht omdat je niet zo ver in de toekomst kunt kijken. De technologische ontwikkelingen gaan nu ontzettend hard en de veranderende wet- en regelgeving maakt het lastig om ver vooruit te plannen. Daarbij is de zorg ook aan verandering onderhevig, onder meer omdat er sprake is van krimp van de zorgvraag in Nederland.    

Dat roept de vraag op hoe je om moet gaan met je vastgoed. Dit complex draagt bij aan de flexibiliteit van een ziekenhuis. Het gaat zeker tien tot vijftien jaar mee. Daarna kun je het oppakken, upgraden, hier weer terugplaatsen of elders neerzetten.”

De units zijn per dieplader vanuit Beuningen over de weg naar Den Helder getransporteerd, waarna ze bij aankomst direct op hun plek werden gemonteerd met behulp van een grote hijskraan. Alberts: “De dertig units, die al zijn uitgerust met voorzieningen voor water, gas, elektra en luchtbehandeling, zijn in drie dagen tijd geplaatst. Het voordeel van modulair bouwen is dat er op de bouwplaats niet zoveel hoeft te gebeuren en dat je niet afhankelijk bent van weersomstandigheden. De fundering moet gereed zijn, het inhijsen is een kritisch moment, dan kan de wind roet in het eten gooien. Hoewel het veel waait in Den Helder was daar toen gelukkig geen sprake van. Op de vierde dag was het complex al wind- en waterdicht.”

Noordwest Ziekenhuisgroep, Den Helder OK-complex

Stalen draagconstructie
In de weken daarna zijn de operatiekamers verder ingericht. Elke operatiekamer bestaat uit drie units en heeft een netto vloeroppervlak van vijftig vierkante meter. Twee OK’s zijn uitgerust met video-routering en het bijbehorende hoge resolutiebeeldscherm, de andere twee zijn voorzien van lood, waardoor ook het werken met röntgenapparatuur mogelijk is.

De units zijn niet op de begane grond geplaatst maar op een stalen constructie. Deze draagconstructie is zodanig gefundeerd dat trillingvrij opereren mogelijk is, bovendien is de constructie voorzien van een aanrijbeveiliging. Het OK-complex sluit zo aan op de tweede verdieping en de voorzieningen die daar al aanwezig zijn, zoals de recovery ruimte. De oude operatiekamers krijgen in de toekomst een andere functie ter ondersteuning van het OK-complex. Kossen: “In totaal heeft de bouw dik een half jaar in beslag genomen. Dat is bij een conventioneel bouwtraject toch moeilijk denkbaar.”  


Feiten en cijfers
Opdrachtgever Noordwest Ziekenhuisgroep, Den Helder/Alkmaar
Uitvoering Bussman Medical & Research, Beuningen
Inrichting Maquet, Hilversum
Bouwperiode november 2015 – juni 2016


i-project-infov3 Projectinfo

Ziekenhuizen zijn gebaat bij totaalleveranciers
De reden van zorginstellingen om voor een totaalleverancier te kiezen, is logisch. Zeker als het gaat om essentiële aspecten als afstemming, planning en uitvoering. Die mening deelt ook de Noordwest Ziekenhuisgroep waar bij de locatie Den Helder een compleet nieuw OK-complex is gerealiseerd.

Noordwest Ziekenhuisgroep, Den Helder OK-complex

Door eerdere goede ervaringen bij de locatie Alkmaar koos men ook deze keer bewust voor Maquet als partner. “Mede gezien de tijdsdruk op de realisatie van ons nieuwe OK-complex vonden wij het belangrijk om de inrichting bij een totaalleverancier onder te brengen. Maquet bleek wederom de juiste partner. De gebruikerswensen zijn optimaal vertaald, rekening houdend met de bouwkundige situatie. Het proces van aanschaf, uitvoering en implementatie is vlekkeloos verlopen”, aldus Gerard Huijg, manager OK Noordwest Ziekenhuisgroep.

Sales Manager Karin Dunn voegt daaraan toe. “Na de bespreking van de offerte hebben wij een 3D-presentatie gegeven zodat voor betrokkenen duidelijk was hoe alles in de praktijk functioneert.” Uiteindelijk koos de Noordwest Ziekenhuisgroep voor het Maquet Otesus operatietafelsysteem, de Modutec pendelsystemen, Volista operatielampen en Tegris multimedia/digitaal OK systeem. Het afstemmen van al deze voorzieningen, zowel bouwkundig als installatietechnisch, verliep zeer voorspoedig.