Over de vloer bij Rode Kruis in Zuienkerke

Nadat POLO architects het Vlaams hoofdkwartier van het Rode Kruis in Mechelen mocht ontwerpen, heeft het nu voor dezelfde bouwheer ook de plannen uitgetekend voor een zorghotel voor personen met een beperking in Zuienkerke. Een merkwaardig tweelagig rond gebouw waar introvert en extravert hand in hand gaan. De rustgevende Moduleo Impress-serie en dynamische Moduleo Moods-reeks passen perfect in dit plaatje.

Op het 16 hectare grote Domein Polderwind tussen Brugge en Blankenberge verrijst momenteel een bijzonder zorghotel. Het gebouw is bedoeld als vakantieverblijf voor personen met een beperking, maar zeker ook voor hun mantelzorgers. In dit hotel kunnen ze samen op vakantie komen en wordt er een last van de schouders genomen van de mantelzorgers zodat deze ook volop kunnen genieten van hun vakantie met onder meer zicht op de natuur en een grote vijver. In het complex biedt het Rode Kruis allerhande diensten aan voor de andersvaliden en hun begeleiders: verpleging, fitness, therapie, cafetaria, …

Cirkelvormig gebouw
POLO architects ontwierp een cirkelvormige gebouw waarvoor de inspiratie gehaald werd bij de Chinese Tulou-gebouwen. Het gebouw telt slechts twee bouwlagen waardoor de impact op het terrein met knappe vergezichten beperkt wordt. Op het gelijkvloers bevinden zich onder meer een polyvalente ruimte, de personeelsvertrekken en de verschillende diensten.

Creatief patroon
In alle publieke ruimtes van het hotel – inkomhal, restaurant, gangen, animatieruimte, … – maakt de Moods-collectie van Moduleo het mooie weer. “We gingen op zoek naar een materiaal zonder legpatroon omdat je anders een richting creëert”, vertelt interior architect Bea Geboers. “Dergelijke lijnpatronen ogen niet mooi in een rond gebouw. De hexagonvorm van de Moods-collectie stelde ons in staat om een patroon te vormen waarbij richting geen rol speelt, zoals bij een mozaïek.”

Naast het creatieve patroon was ook onderhoudsvriendelijkheid van doorslaggevend belang. Geboers: “Door de combinatie van verschillende kleuren valt vuil minder snel op. De basiscollectie bevatte twee kleuren die we graag wilden combineren met een derde metaaltint die enkel verkrijgbaar was in een andere collectie. De inventieve en flexibele dessin- en kleurenontwerpers van Moduleo zorgden voor een driekleurige Moods-vloer in hexagonvorm.”

Rode Kruis

Anonimiteit
Centraal in het gebouw situeert zich een binnenpatio met daarrond een perifere gang die net als een kloostergang uitkijkt op het binnenplein. Deze patio is helemaal naar binnen gekeerd zonder contact met het buitenterrein. Ideaal voor wie zich even wil terugtrekken in de anonimiteit. De polyvalente ruimte kijkt anderzijds ook uit op de indrukwekkende waterplas en de natuur.

Een beperkt aantal kamers werd ondergebracht op het gelijkvloers maar de meesten bevinden zich op de eerste verdieping. De dualiteit tussen introversie en extraversie komt ook mooi tot uiting op de bovenverdieping waar zich de kamers bevinden. Tussen de binnenpatio en de kamers ligt nog een terraszone waar de bezoekers van de zon kunnen genieten zonder dat ze te kijk staan voor de andere bezoekers. Aan de andere zijde kijken ze uit op het daarrond gelegen natuurgebied.

Sobere vloerafwerking
Voor de kamers speelden de ontwerpers Initieel met het idee van een echte donkerkleurige parketvloer. “Enkele factoren waaronder een moeilijk onderhoud, de kostprijs en een complexer installatieproces noopten ons tot een zoektocht naar een ander materiaal”, legt Geboers uit. “Moduleo Impress bleek de oplossing voor dit vraagstuk. Het onderhoudsvriendelijke en sterke karakter van de vinylvloer en de enorm natuurgetrouwe imitatie van hout door een voelbare structuur en een realistisch reliëf gaven de doorslag. De keuze viel uiteindelijk op een donkere, wengékleur om een sobere vloerafwerking te bekomen in de hotelkamers.”

Meer info op moduleomoods.com en moduleo.com.

IVC is de commerciële tak van IVC Group, gericht op het creëren van unieke vloeren voor retail, horeca en recreatie, kantoren, gezondheidszorg, onderwijs en woonprojecten. IVC combineert een uitgebreide Belgische expertise in vloerbedekking met onstuitbare wereldwijde ambities. In onze uitgebreide portfolio van 100% in eigen huis ontworpen sheet vinyl, LVT en tapijttegels vindt u ongetwijfeld de oplossing voor uw project. Maar we doen meer dan gewoon producten aanbieden. U gemoedsrust bieden in een tijdperk van constant veranderende interieurtrends: dat is waar het bij IVC allemaal om draait.

Immers: een perfecte vloer kiezen gaat over meer dan folders doorbladeren. Daarom ondersteunt IVC u van idee tot uitvoering, van inspiratie tot installatie. Ons multidisciplinaire team wakkert uw enthousiasme aan, luistert naar uw ideeën en bedenkt een innovatieve oplossing die uw werk vereenvoudigt. Als onderdeel van Mohawk Industries en met faciliteiten over de hele wereld, blijft IVC bovendien steeds dicht bij u, waar u ook bent.