De internationale zorgdenktank PRoF Projects stelde tijdens haar themadag naar jaarlijkse gewoonte haar nieuwe inspirationele ruimte voor, waarmee ze een antwoord biedt op een vraagstuk rond zorg en wonen. Dit keer zette ze de eerste stap daarbuiten met PRoF 6.0 ‘De ontmoetingsruimte van de toekomst’, waarmee ze de vereenzaming in onze maatschappij wil tegengaan. Een probleem dat niet enkel ouderen maar ook jongeren treft.
“Het deelmodel zit in de lift, zowel bij jongeren als bij ouderen”, vertelt Jan Van Hecke van PRoF. “Kijk maar naar de populariteit van streamingdiensten of deelmobiliteit. Dat concept hebben we proberen toe te passen op de publieke ruimtes. Deze schieten vandaag vaak hun doel voorbij. Denk aan parochiezalen, ruimtes van mutualiteiten, aula’s bij klinieken maar ook kerken, kloosters en zelfs meeting rooms of eetzalen in bedrijven. Ze moeten mensen verenigen, maar in de praktijk worden ze niet of weinig gebruikt. Onze ontmoetingsruimte toont dat je met slimme ingrepen een ruimte de hele dag kunt gebruiken voor verschillende toepassingen en doelgroepen. Zo breng je verschillende mensen en ideeën opnieuw bij elkaar.”
Valerie Dhaeze, designer bij PRoF pikt in: “Alle meubels zijn mobiel zodat mensen in verschillende configuraties in de zetels of aan de tafels kunnen zitten. Alle meubels staan op wieltjes en de ruimte is voorzien van alle comfort, zoals een keuken en een washoek. Er is zelfs een presentatiescherm en een ingebouwd onzichtbaar speakersysteem voor kleine voorstellingen of opleidingen. Ook de verlichting kan modulair aangestuurd worden zodat de ruimte aan verschillende settings aangepast kan worden. Het idee is om mensen samen te brengen, maar toch ook apart. Ze kunnen ze ideeën delen, elkaar ontmoeten maar ook de nodige afstand nemen indien mogelijk of gewenst.”
Zoals elk jaar reikte PRof ook haar awards uit aan mensen die een echte meerwaarde betekenen voor de zorg en maatschappij. De Award voor Research ging naar Professor
Steven Laureys, neuroloog verbonden aan FNRS, U en CHU Luik en TRAINM Rehab Antwerpen, voor zijn klinische en wetenschappelijke studie van het menselijk bewustzijn, gedachten, percepties en emoties en zijn unieke kijk op het belang en de meerwaarde van meditatie. De Award voor Innovatie ging naar Tom Braekeleirs, voor de geweldige ondersteuning van jong ondernemerschap en innovatie in de gezondheidszorg via het
BlueHealth Innovation Center.
De Award voor Organisatie ging naar Patricia Adriaens van Fribona voor haar jarenlange sociaal engagement onder andere als bestuursvoorzitter van Groep Gidts en met Welzijnsschakel Open Balie in Brugge. De Special Honorary Award ging postuum naar Professor Caroline Pauwels voor de verwezenlijkingen tijdens haar carrière en als rector van de VUB. Zij leefde enorm mee met het belang van zorg en wetenschap in de maatschappij. Haar kinderen namen de award in ontvangst.