Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Definitieve uitbreiding in modulaire 3D-bouw voor A.S.Z. campus Aalst
De 32 prefab-modules werden in de ALHO-ruimtefabrieken gebouwd en deels afgewerkt onder strikte kwaliteitscontroles. (Beeld: Martin Laessig)

Definitieve uitbreiding in modulaire 3D-bouw voor A.S.Z. campus Aalst

Het A.S.Z. ziekenhuis kampte met een dringende behoefte aan uitbreiding op haar campus in Aalst. Er was nood aan een bijkomende verpleegafdeling voor geriatrische patiënten, bovenop een bestaand gebouw. In de zoektocht naar een bouwpartner met ervaring in de zorgsector én met opbouwconstructies kwam het ziekenhuis terecht bij ALHO Systeembouw. De modulaire 3D-oplossing voor definitieve bouwprojecten die de fabrikant voorstelde, leverde nog meer voordelen op dan verwacht.

KIRS6742
Elke kamer heeft een tillift en een badkamer met inloopdouche en verhoogd toilet. Buitenzonwering en klimaatplafonds zorgen ‘s zomers voor koelte.
(Beeld: Kirsten Segaert)

Het plan voor de uitbreiding werd getekend door architectenbureau DETOO. Pascal De Ras, hoofd technische dienst van het A.S.Z. klopte ermee aan bij de Duitse fabrikant ALHO Systeembouw. Die bevestigde dat het technisch haalbaar was om het project in 3D-systeembouw uit te voeren en dat ze de constructie ultrasnel kon opleveren, en werd daarop als bouwfirma geselecteerd. Pascal De Ras en Peter Luyten, Sales Manager van ALHO Systeembouw, delen hun verhaal over dit modulair bouwproject.

image00004
De nieuwe geriatrische afdeling van het A.S.Z. werd in 3D-systeembouw gerealiseerd.

Toplocatie voor de nieuwe afdeling

“Door het ruimtelijk uitvoeringsplan in het gebied waar onze campus gelegen is, was extra verharding en bijgevolg een volledige nieuwbouw op het terrein uitgesloten. We konden alleen optoppen: een verdieping bijbouwen óp een bestaand gebouw. We kozen daarvoor een vleugel met twee ondergrondse en een bovengrondse verdieping”, vertelt De Ras.

“Het optoppen stelde bijzondere bouwkundige eisen”, voegt hij eraan toe. “De stabiliteitsingenieur van studiebureau Riessauw moest bevestigen dat de bestaande onderconstructie het gewicht van de 32 bouwmodules kon dragen. We moesten eerst een metalen tussenstructuur bouwen waarop ze konden rusten. De bouw daarvan nam een drietal maanden in beslag. Intussen werden de modules in staalbouw in de fabriek gemaakt, helemaal op maat en perfect passend op de bestaande infrastructuur. De montage was een huzarenstuk. Alles moest tot op de millimeter nauwkeurig aansluiten!”

KIRS6898
De modules werden winddicht op de site gemonteerd. Alleen de afwerking zoals schilderwerken en vloerbekleding en de installatie van technieken gebeurde ter plaatse. (Beeld: Kirsten Segaert)

Flexibel aanpasbaar concept

Van het eerste concept tot de finale versie onderging het plan wel wat wijzigingen. “Dat zijn we wel gewend, vooral in hospitalen”, aldus Luyten. “Elk gebouw zit ingeworteld in bestaande infrastructuur, en bij het blootleggen daarvan bots je vaak op feiten die in tegenspraak zijn met wat afgesproken was bij de order, waardoor het object aangepast moet worden. Derde instanties kunnen ook wijzigingen eisen buiten de wens van de bouwheer om, zoals extra brandwerendheidsmaatregelen. In ziekenhuizen komt daar nog bij dat de medische technologie zo snel evolueert dat er en cours de route ook vaak nog aanpassingen gevraagd worden. Het is onmogelijk om een project van A tot Z 100% vooraf te definiëren. Flexibiliteit is dan ook een vereiste waaraan we moeten voldoen.”

Duurzame 3D-bouw beperkt levertijd en overlast

De beperkte levertijd die ALHO Systeembouw garandeerde, was een van de argumenten om voor deze oplossing te kiezen. Luyten: “Met ons 3D-bouwsysteem uit de ruimtefabriek bespaart een bouwheer gemakkelijk een jaar op de oplevertijd.”

“Naast die snelle levertijd was voor ons de beperkte hinder een groot voordeel”, stelt De Ras. “Al wat in de fabriekshal werd gedaan, moest hier niet gebeuren. Er werd een gesloten ruwbouw geleverd waarvoor je met een traditionele bouw al een jaar in het stof en het lawaai zit. We hebben maar twee weken zware werfhinder gehad, de tijd van de montage van de geprefabriceerde modules. De onderliggende afdelingen op het gelijkvloers konden tijdens het grootste deel van de werfperiode operationeel blijven.”

On site afwerking en technieken

De afwerking en de installatie van technieken namen nog zes maanden in beslag. De Ras: “Het was handig dat dit allemaal door dezelfde partij gebeurde. Voor heel het project hoefden we maar één partij aan te spreken. Kleine technische zaken zoals inbouwdozen voor stopcontacten waren al in de fabriek voorzien. Technieken zoals sanitair, systeemplafonds en een zusteroproepsysteem kun je moeilijk in prefab voorzien, die werden dus hier geïnstalleerd. De koppeling op ons gebouwbeheersysteem, brandbeheersysteem en verwarmingssysteem was het enige dat onze eigen ‘huisaannemers’ moesten doen.”  

Piekfijne zorgomgeving

De nieuwe afdeling werd midden juli in gebruik genomen. De dienst telt 25 bedden en biedt alle comfort aan de geriatrische patiënten en het personeel. In elke kamer is een tillift voorzien, evenals een badkamer met inloopdouche en verhoogd toilet. Er zijn twee isolatiekamers voor patiënten met infectieziektes zoals tbc en covid, een dagzaal, kinezaal, Parker-bad, verpleegpost en consultatieruimtes. De Ras is bijzonder tevreden over de afwerkingskwaliteit: “De afwerking die in de fabriek gebeurt, ramen en deuren bijvoorbeeld, wordt daar strikt gecontroleerd. Een pak strikter dan op een bouwwerf. Het feit dat de constructie winddicht opgeleverd wordt, vergemakkelijkt ook het afwerkingsproces ter plaatse. Het is natuurlijk handiger werken als je beschut zit tegen weer en wind, en dat komt de kwaliteit ten goede.”

image00022
Pascal De Ras van het A.S.Z. en Peter Luyten van ALHO Systeembouw.

Energiezuinig en circulair concept 

Uiteraard voldoet de nieuwe constructie aan de huidige energie-eisen. De eerste hittestresstest heeft ze ook al met glans doorstaan, dankzij doorgedreven isolatie, buitenzonwering met een lamellensysteem en klimatisatie via systeemplafonds. “Hoewel ons 3D-bouwsysteem geconcipieerd is voor definitieve bouwtoepassingen, kunnen we onze gebouwen als de bouwheer dat wenst, zelfs na vele jaren, in enkele dagen demonteren en weghalen. Tot 96% van de materialen waaruit een modulair 3D-gebouw bestaat is schoon recycleerbaar”, benadrukt Luyten. “En we gaan nog verder op het vlak van circulariteit. Zo hebben we vaak projecten waar we een bestaande constructie hergebruiken op een andere locatie, voor een andere toepassing, met alleen een paar aanpassingen aan de binnenwanden en het sanitair. En hergebruiken is natuurlijk nog veel beter dan recycleren. Zo wordt definitief bouwen quasi 100% circulair.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?