Het coronavirus verspreidt wereldwijd onzekerheid. Handhygiëne is van groot belang om infecties te vermijden en behoorde in ziekenhuizen ook al voor de pandemie tot de dagelijkse routine. Maar wat is het nut van handen wassen als de hendel waarmee de kraan wordt dichtgezet, vol bacteriën zit?
Vanuit hygiënisch oogpunt zijn contactloze kranen daarom de beste keuze. Als oppervlakten niet aangeraakt worden, kan ook geen overdracht van bacteriën of andere ziekteverwekkers plaatsvinden. Dankzij contactloze bediening door sensoren worden infectierisico’s van persoon tot persoon met 80% verminderd ten opzichte van handmatige bediening. Dat is vooral belangrijk in gebouwen met strenge hygiëne-eisen zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. Een andere optie zijn zelfsluitende kranen. Deze kranen worden handmatig opengezet maar stoppen de waterstroom automatisch dankzij een vooraf ingestelde timer.
Tijdens het handen wassen staat de kraan meestal even aan. Gemiddeld wordt per handenwasbeurt rond de 4 liter drinkwater gebruikt. Dit is natuurlijk een verspilling van ons ‘schone’ water. Met de contactloze kranen van Schell kunnen de handen grondig worden gewassen, waarna de kraan dankzij een sensor vanzelf stopt. Dit kan voor een flinke waterbesparing zorgen, tot wel 70%.
Niet alleen kranen van wastafels zijn een risico voor de overdracht van ziekteverwekkers, maar ook andere armaturen en oppervlaktes in sanitaire ruimtes die door andere gebruikers aangeraakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de spoelknoppen van wc’s en urinoirs of douches. Naast een uitgebreid assortiment elektronische contactloze wastafelkranen biedt Schell daarom ook contactloze oplossingen voor wc- en urinoirspoelsystemen en douches, waarbij verschillende soorten sensoren ingezet kunnen worden. De speciaal voor ziekenhuizen ontwikkelde elektronische Vitus-kraan wordt zowel in de wastafeluitvoering als in de douche-uitvoering gebruikt.
Legionellapreventie is tevens een belangrijk thema in ziekenhuizen. Om elektronische kranen centraal te kunnen beheren, heeft Schell de Bluetooth®-module SSC ontwikkeld. Hiermee kunnen via een app alle aangesloten kranen worden geprogrammeerd en gemonitord. Zo kunnen bijvoorbeeld stagnatiespoelingen, looptijden en verbruik in de gaten worden gehouden en gelogd. Hierdoor kan de gebouwbeheerder niet alleen bepalen op welke moment een spoeling doorgevoerd wordt om bijvoorbeeld de nachtrust van herstellende cliënten niet te verstoren, maar worden alle spoelingen ook in een overzichtelijk logboek opgeslagen.
Een verbouwing van bestaande sanitaire voorzieningen is helaas vaak niet mogelijk aangezien dit veel tijd en geld kost. Met opbouwoplossingen zoals de Schelltronic kan zonder verdere verbouwingshandelingen een oude, manuele urinoir-spoelkraan vervangen worden door een infraroodgestuurde kraan. De infrarood sensortechniek zorgt ervoor dat de spoeling contactloos geactiveerd wordt. Alle componenten zijn eenvoudig toegankelijk en via stekkers met elkaar verbonden. Indien een batterij vervangen moet worden, dan knippert een LED-lichtje goed zichtbaar in het sensorvenster. Een batterijwissel duurt slechts 2 minuten.
Neem dan rechtstreeks contact op met Schell.
Contact opnemen