Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Elkaar continu stimuleren om te verbeteren’
Innovatie Manager Hidde Luzac: ‘Hennepvezels als bio-based isolatiemateriaal’.

‘Elkaar continu stimuleren om te verbeteren’

Samen stijgen op de CO2-Prestatieladder

Met het oog op een leefbare toekomst is het zaak om zo snel en zo veel mogelijk te verduurzamen en om circulair te werken. Dijkxhoorn bouwgroep stelde fulltime Innovatie Manager Hidde Luzac aan om die missie kracht bij te zetten en een hoger niveau op de CO2-Prestatieladder te bereiken. Hoe doet hij dat en wat kunt u zelf doen?

Foto 4 Hout hergebruik wandpaneel
Nieuw leven voor oude gevelbalken.

Verschil maken

Luzac: “Onze bedrijfsactiviteiten bestaan uit verbouwen, renoveren en transformeren. Dit doen we met ons team van vakmensen en technici en ook hebben we een eigen meubelwerkplaats in huis. Onze projecten hebben meestal een lange houdbaarheid. Dat maakt ons bij uitstek een sector dan wel een bedrijf dat verschil kan maken. Het is onze ambitie om volop modulair, circulair en bio-based te bouwen. We streven ernaar om voorloper te zijn op dit gebied en investeren daarom veel in innovatieve oplossingen.”

Hoger op de ladder

Niveau 3 op de CO2-Prestatieladder is gehaald. Dijkxhoorn bouwgroep voldoet aan alle eisen omtrent CO2-reductie zoals het gebruik van zonnepanelen, elektrische auto’s en hergebruik van materialen. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om niveau 5 te bereiken. “Dit betekent dat je jezelf, de sector, alsook de hele keten stimuleert om continu te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen”, vertelt Luzac. “Dit resulteerde in ons geval in het ontwerp van een innovatief product: de Circulaire Bar. In samenwerking met een partner interieurbouwer maakten we dit meubel van onder andere gerecyclede plafondplaten, plaatmateriaal en wanden van oude zeecontainers. De bar kan op maat gemaakt worden en diverse functies vervullen. Men kan kiezen voor een natuurlijke look of een moderne (geschilderde) variant, afhankelijk van smaak en wat past bij eventueel bestaand interieur. Een andere, innovatieve samenwerking is gestart met een agrarische partner. Deze verbouwt industriële hennep waarvan we de vezels gaan bewerken tot bio-based isolatiemateriaal. Van land naar pand, dat is toch prachtig? Voor dit proces gaan we een samenwerking aan met een sociale werkplaats. Onze partner verbouwt ook Zonnekroon, een prairieplant. Dit is nu nog experimenteel. We onderzoeken of we deze in de toekomst ook tot bio-based materiaal kunnen omwerken.”

Naamloos 4
Co-productie: de Circulaire Bar.

De juiste partner

Om een dergelijke samenwerking in de keten aan te gaan, geldt een aantal voorwaarden. “Je moet de juiste, gemotiveerde partner én de juiste ruimte vinden”, stelt Luzac. “Je hebt een goede plek nodig om de te hergebruiken materialen te bewaren en op tijd weer te laten doorstromen. Als je opslag en logistiek niet in orde zijn, gaat het niet werken. Datzelfde geldt voor de communicatie. Je hebt in een holistisch project met zoveel meer partijen, producten en processen te maken dat deze uitstekend moet zijn. De drive om deze samenwerkingen te zoeken, is overigens ook te herleiden naar onze visie die steunt op de drie pijlers: sociaal, innovatie en duurzaam. Uiteraard zien wij ook de zakelijke potentie hiervan in.”

Naamloos 5 1
Zonnekroon: toekomstig bio-based isolatiemateriaal?

Verduurzamen is eng

In de praktijk blijkt dat bedrijven in de zorgsector hun projecten graag duurzaam willen aanpakken, maar dit tegelijkertijd erg spannend vinden. Luzac legt uit: “Ze weten vaak niet goed welke mogelijkheden er zijn en vrezen voor oplopende kosten. Vergeleken met andere bedrijfstakken is het voor zorgbedrijven ook iets lastiger om te verduurzamen, puur omdat er strengere regels gelden op bijvoorbeeld het gebied van hygiëne. Wij nemen deze organisaties stap voor stap mee in het proces om – waar mogelijk – voor bewustere, duurzame en circulaire oplossingen te kiezen, die ook mooi en betaalbaar zijn. Zo zijn we momenteel betrokken bij een verbouwing waarbij een flinke hoeveelheid oude gevelbalken overbleven. Wij bedachten samen de oplossing om deze te verzagen en er zo weer nieuwe wandpanelen van te maken. Dit is een perfect voorbeeld van wat je samen kunt doen om de wereld een stukje duurzamer te maken en de CO2-Prestatieladder te beklimmen.” 

Dijkxhoorn bouwgroep is een middelgroot aannemersbedrijf, gespecialiseerd in (ver)bouw, renovaties en transformaties. Dit doet ze voor overheden, de zakelijke en de particuliere markt, met een accent op organisaties in de zorgsector. Ze is met name actief in de regio Den Haag, Delft, Rotterdam en omstreken. In haar in-house meubelwerkplaats realiseert ze snel en flexibel (duurzaam) maatwerk.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?