Op vrijdag 7 juni 2024 transformeerde het BMCC in Brugge tot het epicentrum van vernieuwing en vooruitgang in de zorgtechnologie. De ZORG.tech-beurs, met als centraal thema ‘Technicus of detective? – de toekomst van foutdetectie’, bracht zorgprofessionals samen voor een halve dag vol leerrijke lezingen, met de rest van de dag de mogelijkheid om heel wat van de fascinerende beursstanden te bezoeken. De dag markeerde niet alleen een hoogtepunt in technologische vooruitgang, meer bepaald AI, maar ook het 50-jarig jubileum van ZORG.tech, een mijlpaal die met gepaste trots werd gevierd.
Vanaf de ontvangst – mét ontbijtbuffet – om 8.30 uur in de stijlvolle inkomhal van het BMCC stroomden bezoekers binnen, klaar om zich te verdiepen in de nieuwste methodieken en technologieën voor de zorgsector. De opzet van het congres was erop gericht om deelnemers te inspireren en hen te voorzien van de tools die ze nodig hebben om de uitdagingen van morgen aan te gaan.
Johan D’Eer, Directeur Algemene Diensten MKL voor Revalidatieziekenhuis RevArte: “Het speciale aan deze beurs is dat het strikt peer-to-peer is. In tegenstelling tot andere vakbeurzen wordt er hier nauwlettend op toegezien dat enkel belanghebbenden – leidinggevenden, management, … – worden uitgenodigd. Ook voor de beursstanden zelf bestaan strikte regels, anders ben je er de volgende keer niet bij. Iedereen kent hier dan ook iedereen, en het is de ideale manier om jaarlijks even af te stemmen en te leren van elkaar. De jaarlijkse beurs van ZORG.tech – het vroegere VTDV (Vereniging voor Technische Diensthoofden van Verzorgingsinstellingen) – is dan ook elke keer weer minutieus en perfect georganiseerd. Een verademing als je dit vergelijkt met de overdaad van gerelateerde beurzen in allerhande sectoren. Iedereen komt hier graag en er is steeds – aan de hand van lezingen – heel wat bij te leren. Zowat iedereen van leidinggevenden in de sector is aanwezig. Elk jaar weer. Een groot succes!”
Gedurende het eerste deel van de dag werden talrijke lezingen gegeven door experts die hun visie deelden op de evolutie van foutdetectie in de zorg. Deelnemers kregen de kans om zich te verdiepen in geavanceerde technieken en te leren hoe zij deze in hun eigen praktijk kunnen toepassen. Het was een unieke gelegenheid om niet alleen te leren van de besten in het vak, maar ook om te netwerken met collega’s en toonaangevende bedrijven in de sector.
De dag werd geopend door ir. Erik Van De Wauwer, voorzitter van ZORG.tech, die met gepaste trots een kort overzicht gaf van wat ZORG.tech allemaal realiseert en waar de vereniging voor staat. Het 50-jarig jubileum is dan ook een niet te onderschatten verwezenlijking. Zeker als je weet dat dit alweer het 33e evenement was. Doorheen de halve dag werden dan ook regelmatig enkele sleutelfiguren van de vereniging in de bloemetjes gezet. Uiteraard kon een speech van huidige burgemeester van Brugge, Dirk De fauw, niet ontbreken. De burgervader uitte zijn trots dat de locatie, het gloednieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum Brugge (BMCC), werd uitgekozen om dit jubileum te vieren en de bijhorende beurs te laten doorgaan.
Hans Similon, general manager van Citymesh, opende de debatten met een fascinerende presentatie over het baanbrekende concept ‘Drone in a Box’. Dit innovatieve systeem positioneert drones op strategische locaties, altijd klaar om binnen 90 seconden operationeel te zijn en de hulpdiensten te ondersteunen. De bedoeling is dat er binnen onafzienbare tijd 70 drones operationeel zullen zijn, met niet minder dan 40 dronepiloten op stand-by. Dit biedt enorme mogelijkheden voor snelle interventies in diverse scenario’s, zoals het opsporen van vermiste personen, het bewaken van terrein tegen indringers en het uitvoeren van inspecties na schade. Similon belichtte verschillende interessante cases waarbij deze technologie al wordt toegepast of kan worden ingezet. Hij sloot zijn lezing af met een live-demonstratie van de operationele drone in Zedelgem.
Na een korte videoboodschap van Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering, kwam Pablo Annys, Schepen van Sociale Zaken te Brugge, langs om enkele prijzen uit te reiken voor een drietal sociale projecten. De derde prijs ging naar De Blauwe Lelie, een welzijnsvereniging die kwalitatieve kinderopvang organiseert, en meer specifiek haar ‘weggeefkast’-project voor elke opvanglocatie. De tweede prijs ging naar het tuinproject van WZC De Vliedberg, waar een moestuin en serre, een stille ruimte én een petanque-baan werd aangelegd. Met de eerste prijs ging De Vleugels lopen, een expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijk en/of meervoudige beperking. Alle winnaars werden heel terecht eens goed in de bloemetjes gezet.
Als afsluiting van het eerste deel kwam Thomas Feys, bouwtechnisch adviseur bij VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) de voordelen van de gratis energie-audits toelichten. Het VIPA subsidieert de realisatie van duurzame, toegankelijke en betaalbare zorginfrastructuur. De subsidies dienen om nieuwe gebouwen op te richten of om bestaande gebouwen voor lange termijn in orde te stellen op functioneel en bouwtechnisch vlak. Kortom, een meer dan waardevolle partner voor de sector.
Als tweede deel van de voormiddag kwamen enkele supertechneuten aan de beurt. Matthias Strobbe van IDLab (imec-UGent) lichtte de kracht van AI-technieken bij het herkennen van patronen en afwijkingen in grote datasets toe. Hij liet zien hoe verschillende AI-technieken kunnen helpen bij het detecteren en classificeren van problemen in gebouwsystemen, geïllustreerd met een praktijkcase uit het eigen kantoorgebouw. Daarnaast benadrukte hij het belang van interoperabiliteit, oftewel de naadloze integratie van data van verschillende systemen (BMS, IoT, BIM, …) en leveranciers.
Joachim Vleminckx, oprichter en co-CEO van veelbelovende startup Enersee, richtte zich tijdens zijn boeiende lezing op toegepaste AI in de energiesector. Hij legde uit hoe gespecialiseerde AI- en Machine Learning-algoritmen verborgen patronen in energiegegevens kunnen onthullen, zoals kleine fluctuaties of storingen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Deze technologieën helpen energie- en facilitymanagers om energieverspilling, waterverbruik en CO2-uitstoot te verminderen, terwijl ze ook kostbare tijd besparen. Het publiek luisterde aandachtig en had voor beide heren heel wat praktijkgerichte vragen.
Na een lekkere maaltijd – het walking dinner – konden alle aanwezigen de beursstanden bezoeken. De leveranciers boden een boeiende mix van demonstraties en presentaties, waarbij de nieuwste technologieën in de zorgsector werden getoond. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel, waar bezoekers de kans kregen om in een informele setting na te praten en ideeën uit te wisselen. De positieve energie en de vele waardevolle inzichten maakten duidelijk dat ZORG.tech ook de komende jaren een belangrijke rol zal spelen in de verdere ontwikkeling van zorgtechnologie. Kortom, ZORG.tech 2024 was een groot succes en zette opnieuw de standaard voor wat een zorgtechnologiebeurs kan zijn: een plek waar kennis, innovatie en netwerken samenkomen om de zorg van morgen vorm te geven.