Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gebruiksvriendelijk plafondverzorgingssysteem draagt bij aan welzijn medewerker en patiënt
Het pendelsysteem kan dusdanig ontworpen worden, dat het past binnen elke ruimte.

Gebruiksvriendelijk plafondverzorgingssysteem draagt bij aan welzijn medewerker en patiënt

Dräger Nederland in Zoetermeer heeft begin 2022 het innovatieve Ambia plafondverzorgingssysteem op de markt gebracht. Een gebruiksvriendelijk systeem op maat, dat het werk voor zorgmedewerkers vergemakkelijkt en bijdraagt aan een herstelondersteunende omgeving voor patiënten.

artikel bouwenaandezorg afbeelding1
Inmiddels is de Ambia bij meerdere renovatie- en nieuwbouwprojecten in Nederlandse ziekenhuizen toegepast.

“De Ambia is één van onze belangrijkste producten om zorgwerkplekken in ziekenhuizen optimaal te kunnen inrichten”, vertelt Rudy Wuring, accountmanager Workplace Infrastructure bij Dräger Zoetermeer. “Het is een compleet vernieuwd modulair pendelsysteem met ruime variatiemogelijkheden voor de gebruikers: het ziekenhuispersoneel. Een uniek maatwerkproduct dat alles biedt wat ziekenhuismedewerkers willen en nodig hebben om hun werk gemakkelijker en prettiger te kunnen uitvoeren.”

Ambia plafondverzorgingssysteem

Wat omvat het systeem en wat maakt het zo aantrekkelijk? Het Ambia plafondverzorgingssysteem, dat voldoet aan de nieuwste
Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen (MDR-2021), is bestemd voor high care afdelingen in ziekenhuizen zoals de OK, IC, SEH en NICU. Aan de pendelarm is een horizontale of verticale kolom bevestigd. Daarin zijn naar gelang de behoefte in alle vier de zijden aansluitingen voor gas, elektriciteit en IT geïntegreerd. Accessoires aan de vier hoekpunten, zoals rails, armen en plateaus in veel varianten, maken het mogelijk om steeds een andere mix van medische apparatuur aan te sluiten.

Werkplekken op maat en ergonomie 

Zo kan medische apparatuur op elke mogelijke plaats op de kolom bevestigd worden om het werkstation snel, eenvoudig en ter plekke af te stemmen op de individuele behoeften van de zorgmedewerker. Dankzij de vele werkplekcomponenten kan de Ambia bijvoorbeeld geschikt worden gemaakt voor gebruik in OK’s en IC’s (complexere uitvoering), maar ook in de SEH (kleinere versie).

Wuring noemt nog enkele ergonomische voordelen: “Het flexibele systeem geeft ook bewegingsvrijheid omdat de medewerker er omheen kan lopen, nergens liggen kabels en apparatuur en aansluitingen zijn gepositioneerd op de juiste plek en hoogte voor de ziekenhuismedewerker. Verder kan het personeel de apparatuur instinctief bedienen dankzij handgrepen met sensoren. Daardoor kan in kritieke situaties snel gereageerd worden: met één enkele handgreep kun je alle remmen van het armsysteem ontgrendelen en de positie van het verzorgingssysteem onmiddellijk veranderen. Met dit kwalitatief hoogwaardige systeem kunnen ergonomische werkplekken op maat gecreëerd worden en worden werkprocessen verbeterd. Dit leidt tot minder werklast en meer tevredenheid bij het personeel.”

Infectiepreventie 

Een ander belangrijk voordeel is het voorkomen van infecties. De Ambia bestaat uit gladde materialen, heeft afgeronde vormen en gesloten behuizingen en de bediening van werkplek-, plafond- en vloerverlichting kan contactloos. Daardoor is het geheel eenvoudig te reinigen en voorkom je infecties. Bovendien zorgt het goede kabelmanagement voor een opgeruimde werkplek die het schoonmaakproces vergemakkelijkt.

Prettige verblijfsomgeving

Met de Ambia wordt eveneens een verblijfsomgeving gecreëerd waarin patiënten zich meer op hun gemak voelen en die het genezingsproces ondersteunt. Het pendelsysteem kan dusdanig ontworpen worden, dat het past binnen elke ruimte dankzij een diversiteit aan kleuren en aantrekkelijke designs. Wuring: “Vormgeving, look & feel, kleur- en verlichtingsmogelijkheden en een geruisloze bediening zorgen voor een minder klinische sfeer. Denk aan de vele verlichtingstoepassingen in alle kleuren. Verlichting die je met een veegbeweging bedient, indirecte plafond- en vloerverlichting en een geïntegreerde werkpleklamp zodat de medewerker kan werken zonder de patiënt te storen.” 

Gebruikers betrokken

Inmiddels is de Ambia bij meerdere renovatie- en nieuwbouwprojecten in Nederlandse ziekenhuizen toegepast. Wuring: “Mooi is dat de gebruikers vanaf het begin bij zo’n traject betrokken zijn. Om de systemen gezamenlijk af te stemmen, beschikt Dräger over een configuratieprogramma. Een 3D tool die alle gewenste toepassingen kan visualiseren. Met een Virtual Reality bril kun je meteen zien hoe het gerealiseerd kan worden. Is het pendelsysteem eenmaal geïnstalleerd, dan vinden detailafstellingen en het inrichten van de accessoires voor de apparatuur in nauwe samenwerking met de gebruikers plaats. De behoeften van patiënt en ziekenhuispersoneel staan altijd centraal!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?