Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Herstellen, verblijven en genieten  in een aantrekkelijk zorglandschap

Herstellen, verblijven en genieten in een aantrekkelijk zorglandschap

Aan de westrand van Winterswijk vindt een unieke gebiedsontwikkeling plaats. De omgeving van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), bestaande uit bedrijventerrein Beatrixpark en het braakliggende gebied Arrisveld, wordt omgetoverd tot Beatrix Gezondheidspark: een parkachtig landschap waarin gezondheid, recreatie en zorggerelateerde voorzieningen een plek hebben.

“Gebiedsontwikkeling nieuwe stijl”, zo noemt professor Riek Bakker de wijze waarop Beatrix Gezondheidspark tot stand komt. Als trekker van deze ontwikkeling, maar vooral ook als stedenbouwkundige met een rijke staat van dienst, werkt zij aan een vernieuwend zorgconcept dat gezondheidsparken in Nederland ver achter zich laat. De aansturing en uitvoering van dit project gebeurt vanuit de Stuurgroep Gezondheidspark en het Programmateam Gezondheidspark, in nauwe samenwerking met participanten.

Onderzoek
“Ruim twee jaar geleden werd ik benaderd door de toenmalige directeur van het SKB”, vertelt Bakker. “Ingegeven door de ontwikkelingen op de zorgmarkt, wilde het SKB efficiëntere zorg bieden en zijn rol als streekziekenhuis versterken. Op basis van eerdere ervaringen bij ziekenhuizen adviseerde ik het SKB om te blijven voorzien in een compleet, maar niet te diep basispakket van medische specialistische zorg: focus op de specialismen waar je goed in bent en werk samen met andere ziekenhuizen. Ook adviseerde ik om een gezamenlijk ontwikkelingstraject in te gaan met het naastgelegen bedrijventerrein en de grondeigenaren van Arrisveld: WBC Bouwgroep en WAM & Van Duren.” Bakker deed vervolgens onderzoek naar gezondheidszorg en samenwerkingsmogelijkheden in de regio. Een van haar conclusies was dat het aantal mensen met een welvaartsziekte, waaronder veel ouderen, steeds verder toeneemt. Die conclusie vormde het uitgangspunt voor het creëren van een ‘healing environment’ waar ouderen kunnen verblijven, herstellen en genieten.

‘Care’ en ‘cure’
Samen met beleids- en communicatieadviseur Jan Eikema zette Bakker de contouren op voor het te realiseren zorgconcept, met als hoofdvraag: ‘Waar heb je als oudere behoefte aan wanneer je ziek bent?’ Bakker: “Goede medische zorg, aandacht en veiligheid. Daar gaat het om. Je wilt herstellen in een omgeving waar je je thuis voelt en/of je familie om je heen hebt. Beatrix Gezondheidspark wordt een medisch cluster met daaromheen een fraai landelijk park waar ‘care’ en ‘cure’ elkaar versterken. De medische zorg concentreert zich in het SKB, dat in verbinding staat met de op gezondheid gerichte bedrijven op het bedrijventerrein. Het park biedt ruimte aan verblijfs- en wellnessmogelijkheden, veel groen en ruimte voor het verbouwen van groente en fruit.” Eikema: “Winterswijk is de plek bij uitstek om dit concept te realiseren: een mooi dorp in een evenzo mooi landschap tussen Randstad en Ruhrgebied, met een trotse gemeenschap die zo’n ambitieus plan naar waarde uitdraagt.”

Concrete vormen
De ontwikkeling van het gezondheidspark neemt steeds concretere vormen aan. De Rabobank, Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, de gemeente Winterswijk en de Provincie Gelderland dragen elk op hun eigen manier bij aan het project. De gemeente Winterswijk is in gesprek met Oost NV om een business case uit te werken voor de revitalisatie van bedrijventerrein Beatrixpark. Daar is tevens ruimte voor paramedische bedrijven, als aanvulling op het aanbod van het SKB. Het ziekenhuis zelf gaat een nauwe samenwerking aan met het ziekenhuis in Doetinchem. Bakker: “Laatste wapenfeit is dat de ontsluitingsweg van het Arrisveld begin volgend jaar gereed is. Ook is er belangstelling vanuit marktpartijen voor het realiseren van een (zorg)hotel en grootschalige wellnessfaciliteiten.”

Ruimte voor verbeelding
De aansturing van de vele processen binnen de gebiedsontwikkeling is grotendeels in handen van Bakker en Eikema. Beiden zijn een groot voorstander van participatie, wat tot uiting komt in een participatietraject met twee participatiegroepen. De ene groep richt zich op het thema gezondheidszorg, de andere op recreatie, sport en landschap. In die groepen denken zorgpartijen, medisch specialisten, omwonenden en ondernemers mee over de invulling van het concept. Eikema: “We geven de participanten ruimte voor hun verbeelding, wat tot interessante ontwikkelingen en initiatieven leidt. Dat klinkt en is mooi, maar vergt ook een lange adem. Door veel te overleggen op allerlei niveaus en door in je ideeën te blijven geloven, kun je ze uiteindelijk ook realiseren. Straks ligt hier een met zorg omgeven park waar mensen vanuit alle windstreken naartoe komen voor behandeling en herstel.”

Tekst: Patricia van der Beek

FEITEN EN CIJFERS
Omschrijving Ontwikkeling gezondheidspark, bestaande uit het ziekenhuis, de revitalisatie van het medisch bedrijventerrein en de aanleg van een park met zorg- en welzijnsfaciliteiten.
Ontwikkeling Prof. Riek Bakker, in samenwerking met drs. Jan Eikema
Projectleiding Stuurgroep Gezondheidspark, Winterswijk
Uitvoering Programmateam Gezondheidspark, Winterswijk Oost NV
Partners WBC Bouwgroep, Winterswijk, WAM & Van Duren, Winterswijk, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk, Gemeente Winterswijk, Provincie Gelderland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten