De keuken en restaurants van ziekenhuis Nij Smellinghe gebruiken sinds de zomer van 2019 waar mogelijk geen plastic verpakkingen meer. Op dit moment bespaart het Drachtster ziekenhuis daarmee dagelijks al 1.000 plastic verpakkingen. Het is één van de manieren waarop Nij Smellinghe bouwt aan een duurzame toekomst.
Een nieuw voedingsconcept in Nij Smellinghe maakt de besparing mogelijk. “Binnen het nieuwe concept bereiden we de broodmaaltijden vers en naar wens van de individuele patiënt. Een win-winsituatie. We bieden de patiënt maatwerk en nog versere voeding en we dragen een steentje bij aan een beter milieu”, aldus Lex Moerke, hoofd Horeca & Services in Nij Smellinghe.
Het doel is om tot en met 2020 in totaal zelfs 500.000 plastic verpakkingen te besparen.
Het nieuwe voedingsconcept in Nij Smellinghe is maatwerk voor de patiënt en wordt het komende jaar stapsgewijs ingevoerd. Moerke: “We gaan alle maaltijden afstemmen op de individuele wens, (medische) behoefte en smaak van de patiënt. De patiënt kan bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer hij warm wil eten, ’s middags of ’s avonds. Net als thuis.” De maaltijden worden bereid in de eigen keuken en dat is uniek. “Patiënten krijgen bij ons verse maaltijden. Gemaakt van duurzame producten, geleverd door lokale leveranciers. Dat wordt geproefd en gewaardeerd; onze keuken krijgt regelmatig complimenten van opgenomen patiënten.”
Naast besparen op plastic verpakkingen, bouwt Nij Smellinghe op verschillende andere manieren aan een duurzame toekomst voor patiënten, medewerkers en haar omgeving. Het doel is om in 2030 energiepositief te zijn. Dit betekent dat het ziekenhuis volledig draait op eigen energie en zelfs kan terugleveren aan de omgeving. In juni 2019 is een grote stap gezet om dit doel te bereiken. Toen zijn 9.000 zonnepanelen op het terrein van Nij Smellinghe geplaatst die jaarlijks zo’n 30% van de stroom van het ziekenhuis leveren. Ook de composteermachine voor het verwerken van voedingsresten en de uniformen van gerecycled materiaal, zijn mooie voorbeelden van hoe Nij Smellinghe werkt aan duurzaamheid.