Modulair bouwen is de specialiteit van Jan Snel. Met de eenheden worden niet alleen woningen, scholen, hotels en bedrijfsgebouwen turnkey gerealiseerd, maar ook ‘Medical Buildings’ gebouwd. Een gesprek met Jorrit Janmaat op het hoofdkantoor in Montfoort over de mogelijkheden en de razendsnelle realisatie van de operatiekamers en een centrale sterilisatieafdeling bij het UMCU in Utrecht.
Tijdens de rondleiding over het immense Jan Snel-terrein maakt de uitleg over de aanpak van het bedrijf indruk. In hoog tempo worden er ‘units’, een kwalificatie die het eindresultaat tekort doet, gebouwd. Stalen frames, betonnen vloeren en standaard maatvoering (6 x 3 meter) zijn kenmerken van de ‘units’. Een afwijkende maatvoeringseis is overigens ook geen probleem. Ze komen niet alleen in hoog tempo uit de productiehallen, maar zijn ook flexibel inzetbaar en evenzo in te richten. “Duurzaam en te hergebruiken”, zegt Janmaat. “Koop of huurkoop, het is allemaal mogelijk.”
Flexibel bouwen in de medische sector
Al snel komt het gesprek op flexibel bouwen in de medische sector. Als Accountmanager Healthcare Janmaats expertise. In hoog tempo praat hij over de bouw van operatiekamers, gebouwen voor nucleaire geneeskunde, sterilisatieafdelingen en aanverwante ruimten. “Geen saaie bouwketen maar tijdelijke of permanente ruimten, die gelijk zijn aan de traditionele bouw.” Hij staaft die uitspraak met een keur aan beelden van ex- en interieurs van gerealiseerde projecten en belicht de aanpak met het eigen bouwsysteem Movix als ruimtevariant. Met die vorm van systeembouw is Jan Snel nog flexibeler als het gaat over de maatvoering, ook wat betreft de noodzakelijke hoogte.
“We bouwen 30 tot 50% sneller dan traditionele bouwers.” De bouw van het Nucleaire Geneeskundig Centrum van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes in 26 weken is daarvan een goed voorbeeld. “Zes operatiekamers waarvan één hybride met een totaaloppervlak van 2.600 m²”, illustreert Janmaat. Bij het Amphia Ziekenhuis in Breda werd in acht weken een MRI-uitbreiding van negentig vierkante meter gebouwd. Compleet in huisstijl. “We bieden meer dan sec stapelen en kunnen de klant volledig ontzorgen.”
Het UMCU in Utrecht
De aanpak van het OK-complex voor het UMCU in Utrecht spreekt helemaal tot de verbeelding. Aan die opdracht kleeft een verhaal dat aantoont dat het aan inventiviteit en flexibiliteit niet ontbreekt bij Jan Snel. “We deden mee aan de aanbesteding. Wat bleek, eind juni was de ‘schouw’ en begin september moesten we al met een complete aanbieding inclusief Plan van Aanpak komen. Het moment dat de eerste patiënt op tafel moest liggen, zeven maanden na de start van de bouw, was heilig. Ondanks de vakantieperiode slaagden we er, na veel nachtwerk, in om met ons plan als winnaar uit die aanbesteding te komen. In oktober 2017 werd de handtekening gezet en in mei 2018 volgde de oplevering. Het is gelukt binnen de gestelde kaders. We mogen trots zijn als ‘snelste bouwer van Nederland’”, lacht Janmaat.
Voordat de handtekening werd gezet, werd al gestart met het voorbereidende werk. “Op eigen risico. Korte lijnen, ‘Single Point of Contact’ en een directe regie zijn dan ook kenmerkend voor dit project.” Schouder aan schouder werden in de boardroom van Jan Snel wekelijks met alle partijen zaken doorgesproken en aangepast. Zelfs een 3D-bril werd ingezet voor het Virtual Reality-effect, om zo de klant mee te nemen in het engineeringsproces. “Efficiënt en snel werd er gehandeld. Een schroefpaalfundering realiseren bleek aangenaam voor de omgeving: geluids- en trillingsarm. In eigen huis hebben we een productiehal vrijgemaakt. Daar lag 100% focus op dit project. We hebben de complete ruwbouw letterlijk zo opgesteld als dat het in Utrecht geplaatst ging worden. Zodra het voorbereidende werk gereed was, viel ‘de puzzel’ op de bouwplaats als vanzelf in elkaar. In februari hebben we de ruwbouw in twee dagen ter plekke geplaatst. Daarna startten de afwerking en validering.” Volgens Janmaat was er bij de specialisten enige scepsis over het opereren in ‘zo’n modulair gebouw’. “Nu ‘vechten’ de chirurgen om er gebruik van te mogen maken. Ze ervaren dat het voldoet aan alle moderne eisen. Van comfort, routing en equipement tot luchtdrukhiërarchieën.” Janmaat geeft aan dat alle expertise die Jan Snel in huis heeft, naadloos samenkwam in het project. “Van (vak)kennis en ervaring tot de korte en snelle lijnen die we hanteren.”
Jan Snel bestaat in 2020 zestig jaar, er werken ruim vierhonderd mensen. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Montfoort. Er zijn vestigingen in Hulst en Eemshaven en verkoopkantoren in België en Duitsland.
Neem dan rechtstreeks contact op met Jan Snel.
Contact opnemen