Het Osse bouwbedrijf Berghege bestaat dit jaar 100 jaar. Wat begon als een eenmanszaak is in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een specialist in bouwen aan de zorg. “Deze mijlpaal mag gevierd worden”, vertelt directeur Tom Bongers. “Eind vorig jaar hebben we ons jubileumjaar afgetrapt tijdens de kerstborrel, het is een heel jaar feest.”
Bongers gaat verder: “In mei dit jaar hebben we ontzettend genoten met alle collega’s en hun gezinnen op onze familiedag. Want, deze prestatie hebben we ook behaald dankzij hun inzet en loyaliteit. Het was een topdag!” Ook alle opdrachtgevers en relaties werden betrokken bij deze mijlpaal. Eén van de lopende bouwprojecten van Berghege, het Walkwartier in Oss, deed tijdens het relatie-event dienst als feestlocatie. Een dag later, tijdens de Dag van de Bouw kon iedereen kennis maken met het werk van Berghege. “Met ruim 2.500 gasten was ook dat een enorm succes!”
In 1924 zette Hent Berghege zijn eerste stappen als zelfstandige, aan de Begijnenstraat in Oss. Zijn (klein)kinderen namen het stokje over en hebben gewerkt aan groei. De zorg heeft vanaf het begin de aandacht van Berghege gehad. Eén van de eerste klanten was het Sint Anna ziekenhuis, daar is de passie voor de zorg ontstaan. Bongers: “Later kregen wij door ons werk voor Organon en MSD veel te maken met cleanrooms. Zij hebben veel raakvlakken met OK’s waardoor we die expertise ook in de zorg konden inzetten.” Zo heeft Berghege zich onder meer toegelegd op de bouw van ziekenhuizen.
De zorg die geboden wordt, moet tijdens de bouw vaak doorgaan. Dit maakt de werkomgeving complex. “Het werkproces van de klant staat volledig centraal”, legt Bongers uit. “Berghege denkt in iedere fase mee, van ontwerp tot uitvoering tot onderhoud en nazorg. We hebben te maken met verduurzaming en steeds flexibelere, patiëntgerichtere zorg en dat alles moet passen binnen de structuur van een werkend ziekenhuis. Het specialisme dat daarvoor nodig is, kunnen we bieden door ons totaalpakket van een sterke afdeling engineering tot het vakmanschap op de bouwplaats.”
Om de positie verder te versterken en grote ambitieuze projecten aan te gaan, is in 2019 gekozen om samen met Tilburgse familiebedrijf Heerkens verder te gaan als Berghege Heerkens bouwgroep.
Het Rijnstate Ziekenhuis in Elst is een goed voorbeeld van waartoe de Berghege Heerkens bouwgroep in staat is. De nieuwe polikliniek voor dagbehandelingen moest een duurzame en all-electric energieoplossing krijgen. Bovendien had Rijnstate de ambitie om als onderdeel van de ontwikkeling een noodstroomvoorziening en energiebank te realiseren op basis van groene waterstof. “Wij laten onze meerwaarde zien door ons steeds weer op te stellen als betrouwbare en toegankelijke bouwpartner. Opdrachtgevers krijgen een vast team dat door onze korte lijnen snel kan schakelen”, laat Bongers weten. Momenteel bouwt de bouwgroep aan het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam. Het nieuwe gebouw maakt de vernieuwing van de zorg mogelijk: het is compacter en duurzamer. De vervangende nieuwbouw voldoet verder aan de nieuwste innovaties en operatiekamertechnieken, is ingericht om optimaal zorg te verlenen en voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen. “Wat ondanks alle innovaties in de bouw blijft, is vakmanschap. We richten ons de laatste jaren specifiek op de groei van ons vakmanschap in de zorgbouw. We willen blijven voldoen aan de specifieke vragen die daar gesteld worden, zodat we met ons team samen verder kunnen bouwen aan de toekomst”, besluit Bongers.