Het Maastricht UMC+ heeft als eerste ziekenhuis in Nederland het platina kwaliteitskeurmerk van het certificerende instituut Qualicor ontvangen. Aan de uitreiking van dit keurmerk ging een intensieve voorbereiding en auditronde midden in de coronatijd vooraf.
In de Qualicor-audit onderzocht een team van 13 externe deskundigen (zorgprofessionals uit andere Nederlandse en Vlaamse ziekenhuizen) het kwaliteitssysteem van het Maastricht UMC+. Centraal daarin stonden vragen als: heeft de organisatie de risico’s in beeld, hoe is de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening geborgd, zijn de werkwijzen praktisch en uitvoerbaar en hoe leren mensen binnen de organisatie? Door middel van observatie en monitoring van de dagelijks gang van zaken beoordeelden de deskundigen of de beweringen die over kwaliteitszorg gedaan worden, ook daadwerkelijk goed uitgevoerd werden. Daarnaast sprak het team met ruim 40 patiënten en een grote diversiteit aan medewerkers. In 1999 was het Maastricht UMC+ (toen nog azM) in Nederland en Vlaanderen de eerste gezondheidszorginstelling die het kwaliteitskeurmerk van het NIAZ wist te behalen; de voorloper van Qualicor.
Met het 2022 platina certificaat zet het Maastricht UMC+ de lijn door met het transparant en onafhankelijk laten onderzoeken van de kwaliteitszorg in het ziekenhuis. Ruim 2000 normitems zijn getoetst. In het rapport wordt de volgende conclusie getrokken: “Het MUMC+ voldoet aan de criteria op platina niveau. Daarnaast heeft ook de dialyse haar accreditatiebewijs ontvangen en is het door de IGJ vereiste VMS 2018 zonder verbeterpunten goedgekeurd.” Bestuursvoorzitter Helen Mertens van het Maastricht UMC+ spreekt haar waardering uit: “Onder dergelijke corona-omstandigheden een toetsing zo doorstaan met zo’n geweldig resultaat maakt mij ontzettend trots op onze medewerkers. Het toont aan dat door hun inzet de kwaliteit en continuïteit van zorg in het Maastricht UMC+ van bijzonder hoog niveau is en nog steeds verbetert. We doen de goede dingen op de juist manier en blijven dat doen.”
De audit vond in december 2021 plaats, terwijl er weer een hoge coronapiek door de maatschappij en daarmee door het ziekenhuis golfde. De beperkingen die dat met zich meebracht, trokken een zware wissel op de praktische uitvoering van de audit. Door slim gebruik te maken van de (digitale) mogelijkheden kon het auditteam zich toch een goed beeld vormen van de kwaliteitsinspanningen. Bezoeken aan afdelingen werden uitgevoerd met een rijdende iPad. Drie auditoren waren fysiek een aantal dagen in het ziekenhuis om onderdelen te toetsen. Een hybride manier van werken die goed bevallen is en vaker toegepast zal worden.