De nierdialysepatiënten van het ZAS Palfijnziekenhuis in de Antwerpse deelgemeente Merksem kunnen voortaan terecht in een gloednieuwe low care nierdialyse, met een capaciteit van 2.100 behandelingen per jaar.
ZAS Palfijn is een van de zeventien campussen van het nieuwe Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), de onlangs eindelijk goedgekeurde fusie van de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA. Naast acht zetels zijn er acht bedden voor minder mobiele patiënten. Twaalf van de zestien posities worden ingezet voor geplande afspraken. Bij de vier overige posities kunnen de patiënten zelf beslissen wanneer ze – binnen de openingstijden van de low care nierdialyse – langskomen voor hun dialyse.
Bijna een op de vijf nierpatiënten heeft tijdens de dialysebehandeling geen dringende medische zorg of intensief medisch toezicht nodig. Zij kunnen terecht in het low care dialysecentrum. Patiënten die meer zorg en toezicht nodig hebben, worden behandeld op de high care afdeling van het ziekenhuis.
“Met de opening van deze nierdialyse is de eerste stap van een investering van 68 miljoen afgerond”, zegt medisch diensthoofd nefrologie dokter Wendy Engelen. “De vorige nierdialyse was aan vervanging toe. Daarom hebben we vijf miljoen geïnvesteerd in een aantrekkelijke en comfortabele omgeving met de nieuwste technologie. Dat is belangrijk, want deze mensen brengen hier drie keer per week vier uur door. Om dat aangenaam te laten verlopen, hebben we voorzien in tablets waarop ze bijvoorbeeld kunnen lezen of naar een film of televisieprogramma kunnen kijken. Zo stoort het geluid van een televisietoestel de andere patiënten niet.”
Het op de vloerplaat na vernieuwde gebouw voor nierdialyse beantwoordt aan verschillende duurzaamheidseisen. Het extensieve groendak is voornamelijk beplant met vetkruiden. Met het gefilterde, in een buffervat van 25.000 liter opgeslagen regenwater worden het groen op de site besproeid en de toiletten gespoeld. Een ander buffervat, goed voor 7.000 liter, vangt het osmosewater op, een bijproduct van de dialyse. Ook dit water is bestemd voor de besproeiing van de planten. De installaties van de dialyse draaien alleen bij gebruik. Zo ondervinden de buren geen hinder van onnodig geluid en verbruikt het ziekenhuis minder energie.
De nierspecialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen betrekken de low care nierdialysepatiënten nauw bij hun behandeling. Patiënten die dit wensen, kunnen helpen bij het klaarmaken van het dialysetoestel. Tijdens de dialysesessies signaleren ze een toestelalarm aan de verpleegkundige. Sommige patiënten leren ook de verbinding tussen een slagader en een oppervlakkige ader aanprikken.
Opdrachtgever:
Ziekenhuis aan de Stroom, Antwerpen
Ontwerp: Assar Llox, Antwerpen
Algemeen aannemer: Brebuild, Antwerpen