Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Speciale interieurs voor ziekenhuizen komen uit Someren

Speciale interieurs voor ziekenhuizen komen uit Someren

Wij willen juist níet stralen 

Bij Ropasystems maken ze interieurwerk en speciale deuren. Wandpanelen en deuren die tot wel 350 kg per stuk kunnen wegen. Soms voorzien van een loodinlage van 1-2 mm, maar vaker tot wel 8 mm loodinlage of nog zwaarder! Dit allemaal om het medisch personeel veilig haar werk te kunnen laten doen. Denk hierbij aan het maken van talloze röntgenfoto’s, het bedienen van een CT-scanner of het behandelen van kankerpatiënten.

Maar hier houdt het voor het bedrijf uit ­Someren niet op: voor een grote deurenfabriek in dezelfde plaats maakt zij bijvoorbeeld kogelwerende deurpanelen, voorzien van dikke staalplaten. Directeur Paul Tinnemans legt uit: “Deze deurpanelen worden toegepast in tankstations, advocatenkantoren, banken en zelfs uitgaansgelegenheden. Maar we leveren de panelen ook aan particulieren die hun huis willen beveiligen. Ik begrijp dat verschillende mensen hun slaapkamer hebben beveiligd met zo’n deur. Deze hangt dan in een massief stalen kozijn. Wanneer het alarmsysteem af gaat, valt de automatische vergrendeling dicht, als een soort saferoom. Daar kan niemand meer in of uit. Deze markt is echter beperkt.”

miketekstenbeeld 6536 2
Binnen in een mobiele CT scan.

Deuren voor de high-care zorg

Veel groter is het high-care segment van ongeveer 120 zorginstellingen; de grootste markt voor het bedrijf. Ook hier worden speciale (schuif)deuren toegepast, die nodig zijn om de geconditioneerde ruimtes op overdruk en de lucht schoon te houden. Naast deze schuifdeuren bouwt Ropasystems de complete bouwkundige schil van bijvoorbeeld een operatiekamer en de aangrenzende ruimtes. Vanzelfsprekend is het bedrijf in dat geval ook de aangewezen partij om wanden en/of deuren van de vereiste loodinlagen te voorzien, immers geldt zij op dit vlak als dé specialist. Mededirecteur Ron Krommenhoek: “Wij leveren soms een enkele (lood)kozijn-draaideurcombinatie of schuifdeur, maar kunnen ook complexe projecten aan. Denk bijvoorbeeld aan het Amphia ziekenhuis in Breda, waarvoor wij een compleet OK-complex met meerdere OK’s hebben gerealiseerd. Maar ook aan een afdeling Radiologie, aangevuld met loodglas tot soms 7,5 cm dik en inclusief loodbedienschermen.”

Wereldwijd werkgebied

“Oorspronkelijk kom ik uit de interieurbouw”, zegt Tinnemans. “Dankzij de kennis die ik hier heb opgedaan, leveren wij ook medische bed­wandpanelen voor ziekenhuisbedden inclusief elektra en aansluitingen voor medische gassen, evenals kabels voor communicatiesystemen en radio- en tv-signaal. Maar ook voor het vaste interieurwerk zijn wij de aangewezen partij. Onze leveringen strekken zich uit tot in Nieuw-Zeeland aan toe. We hebben operatie- en bestralingskamers gemaakt voor ziekenhuizen in Suriname en op Aruba. Daarnaast richten we medische trailers in, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor röntgenonderzoek in de afgelegen gebieden in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Duitsland. Er zijn er ook geleverd aan de Bahama’s en Koeweit, zoals mobiele CT-scans met een afmeting van 18 bij 6 meter voor endoscopisch onderzoek. De inmiddels hoog opgelopen transportkosten zijn de oorzaak dat dergelijke projecten nu minder vaak voorkomen.” En ook in de regio Eindhoven is Ropa­systems minder prominent aanwezig. “Wellicht is de nauwe samenwerking met Philips-concurrent Siemens daar de oorzaak van.”

Ropa systems EquipeRotterdam HR2
Kliniek Equipe te Rotterdam.

Gatenkaas

Inmiddels zijn er 21 mensen werkzaam bij Ropasystems en de omzet van het bedrijf is naar zo’n 5 miljoen euro gegroeid. Het alsmaar groter wordende tekort aan goede vakmensen is de oorzaak van de toekomstige aanschaf van een volledig computergestuurde freesmachine, die werk uit mensenhanden kan nemen en tevens ruimte maakt om hele andere gebieden in een ziekenhuis te beleveren. Denk bijvoorbeeld aan grote aantallen medische kastsystemen op logistieke ziekenhuisafdelingen.

Tinnemans heeft veel kennis op het gebied van stralingsbescherming, terwijl Krommenhoek vooral bekend is met de bouwkundige aspecten en wensen en eisen van gebruikers van zorginstellingen. “Als we oudere röntgenkamers renoveren, zien we vaak ernstige tekortkomingen in de stralingsbescherming. Dan zijn de loodwanden bijvoorbeeld – in lengte en hoogte – om de dertig centimeter doorboord met staalschroeven. Dat is één grote gatenkaas. Elke schroef laat namelijk straling door. Wil je ook de kozijnen stralingsvrij maken, dan moeten de loodlagen in de hoeken elkaar overlappen. Elke kier is een lek”, vertelt Tinnemans. “Wat ons verbaast, is dat aan brandpreventie vaak vele miljoenen wordt uitgegeven, maar dat voor het voorkomen van stralingslekken maar weinig budget beschikbaar is. Soms zie je dat medisch personeel weliswaar achter röntgenglas werkt, maar dat de glaslatten waarmee dat glas gemonteerd is niet voorzien zijn van loodstrips. Daar gaat de straling dwars doorheen. Dit kan op termijn ernstige gevolgen hebben voor de persoon die aan de andere kant van het scherm zijn of haar werk doet. Wij gaan hier graag de strijd mee aan, zodat te allen tijde veilig gewerkt kan worden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?