Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Ziekenhuisinvesteringen scherp afstemmen op toekomstige zorgnoden’
Hilde Crevits – Vlaams minister van Welzijn.

‘Ziekenhuisinvesteringen scherp afstemmen op toekomstige zorgnoden’

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft al verschillende zorgstrategische plannen voor de ziekenhuizen geheel of gedeeltelijk goedgekeurd. Die plannen beschrijven de rol van ziekenhuizen en het ziekenhuisnetwerk in het toekomstige zorgaanbod van hun zorggebied. Om nieuwe bouwdossiers te kunnen indienen, met het oog op Vlaamse overheidssubsidies, moeten ze beschikken over een goedgekeurd zorgstrategisch plan.

Hilde Crevits (56)
Master in de rechten, Universiteit Gent (1990)
Advocaat (1990-)
Assistent Universiteit Gent (1990-1996)
Kabinetsmedewerker burgemeester Brugge (1996)
Provincieraadslid West-Vlaanderen (2000-2004)
Schepen Torhout (2001-2007)
Titelvoerend burgemeester Torhout (2016-2019)
Gemeenteraadsvoorzitter Torhout ((2019-)
Vlaams volksvertegenwoordiger (2004-2007)
Vlaams minister voor openbare werken (2007-2014), onderwijs (2014-2019), economie (219-2022) en welzijn (2022-)

“De zorgstrategische plannen moeten ons ervan verzekeren dat de investeringen passen binnen de behoeftes op het terrein”, aldus de minister. “Dit houdt in dat alleen in bouwwerken mag worden voorzien die nodig zijn en op een schaal die passend is voor de regio. In de toekomst zullen we ze blijven gebruiken om de prioriteiten te bepalen voor de toekenning van de strategische forfaits. Dit moet ook leiden tot een sterk uitgebouwd basisaanbod en een concentratie van expertise en hoogtechnologisch zorgaanbod.”

Zorgaanbod motiveren

In de plannen wordt de regionale zorgbehoefte ingeschat op basis van het gezondheidsgedrag, demografische en sociaal-economische factoren, urbanistische ontwikkeling, morbiditeit en mortaliteit. “De ziekenhuizen moeten het zorgaanbod dat ze voorstellen motiveren op basis van regionale zorgnoden en hun eigen specifieke rol. In hun verantwoording moeten ze de voordelen identificeren van samenwerking op het vlak van kwaliteit en financiën, inbegrepen de allocatie van middelen. Naast hun bestaande artsen- en personeelscapaciteit en competenties moeten ze ook een planning voorleggen voor de verdere ontwikkeling van hun capaciteiten en competenties.”

De al goedgekeurde plannen zijn die van netwerk Kempen, Plexus (Oost-Brabant) en Andreaz (Limburg), aldus de minister. “We onderzoeken nu de plannen van de netwerken Gent en Mira (Dendermonde-Waasland). Die ontvingen al een advies van de commissie zorgstrategie. Over de plannen van de netwerken Noord-Oost Limburg en E17 vonden al vergaderingen plaats van de Commissie Zorgstrategie. Voor Helix ­(Antwerpen) zal zo’n vergadering wellicht in het najaar plaatsvinden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is de evaluatienota aan het opstellen.”

Zorg en Gezondheid bekijkt momenteel ook de individuele zorgstrategische plannen van verschillende ziekenhuizen. “Die van Heilig Hart Tienen, Jessa Hasselt en Sint-Trudo (Sint-Truiden) zijn al goedgekeurd.  We zijn nu bezig met de plannen van Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk) en AZ Diest. De plannen van AZ Turnhout en het samenwerkingsverband Geel-Mol zijn ingediend bij het Agentschap.”

Verantwoordelijkheden

“Het bouwen van een nieuw ziekenhuis vergt een zeer lange voorbereiding. We begrijpen dat de directies graag snel zekerheid krijgen over de subsidiemogelijkheden. Het is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering om binnen haar globaal budgettair kader te zorgen voor een adequate betoelaging voor de infrastructuur van de ziekenhuizen. Het komt er dan ook op aan dat we regelmatig de noden evalueren en zo nodig voorzien in bijkomende machtigingen. Hiermee ondersteunen we de ziekenhuizen zo maximaal mogelijk in het realiseren van een toegankelijk en modern zorgaanbod. Infrastructuur is een belangrijke factor in de zorgkwaliteit. Voor kleinere werken aan hun infrastructuur kunnen ze zelf kiezen hoe ze de beschikbare middelen op de meest efficiënte manier inzetten. De financiering hiervan gebeurt via het zogenaamde instandhoudingsforfait. Voor grotere werken is er het strategisch forfait. Om dergelijke ingrijpende werken te kunnen uitvoeren, moeten ze een akkoord krijgen van de Vlaamse overheid. Met uitzondering van de dringende of onafwendbare projecten moeten deze werken passen binnen een regionaal en individueel zorgstrategisch plan. We hanteren dat als uitgangspunt voor nieuwe aanvragen. Dit Vlaamse financieringssysteem voor investeringen in ziekenhuizen is volgens mij een goed systeem.”

Tijdig vervangsingsinvesteringen plannen

“De bestaande ziekenhuisstructuur in Vlaanderen is globaal gezien nog altijd uitstekend, maar we moeten uiteraard tijdig vervangingsinvesteringen voorbereiden. Nieuwe gebouwen voldoen ook aan de nieuwste energienormen en bieden opportuniteiten om de patiëntenflow efficiënter te organiseren en zo het tijdgebruik van het personeel te optimaliseren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?