“We bouwen ook in België modulair en dat met de regels voor permanente bouw!”, zegt Patrick Waumans van Jan Snel. Ook al gelden er op velerlei gebied verschillende protocollen tussen beide Lage Landen, centraal staat het hoogwaardig modulair en steeds vaker permanent bouwen voor de zorg- en onderwijssector en industrie.
Jan Snel lost met vele jaren expertise elk huisvestingsprobleem op. Het voorwerk wordt gedaan in de eigen hallen en dat zorgt er mede voor dat op de plaats van bestemming de opdracht naar wens maar ook efficiënt wordt uitgevoerd. Dat kan in Nederland zijn, in België of ver daarbuiten. Waumans, vertegenwoordiger van de vennootschap, is representant van Jan Snel in België. Hij richt zich met 25 jaar ervaring op de verruiming van huisvesting bij ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen. Maar ook in de industrie kan hij namens Jan Snel zorgen voor passende oplossingen als het gaat om (tijdelijke) bouw. Als de tijdwinst ter sprake komt, weet Waumans dat die zich onder meer terugvertaald in kosten, maar ook in CO2-winst. “Het milieu is voor Jan Snel een belangrijke factor in de bedrijfsvoering.”
Waumans focust even op zijn thuisland: “Wanneer in België tijdelijk wordt gebouwd, moeten we voldoen aan alle eisen die ook gelden voor permanente bouw. Dit omdat in België tijdelijk bouwen enkel kan tot 2 jaar, terwijl heel wat (huur)gebouwen langer in gebruik genomen worden.” Hij onderbouwt dat met enkele voorbeelden. “Glas moet hier drievoudig zijn, geen dubbel glas dus, en de bouw moet ook voorzien zijn van een hogere isolatie- en ventilatiegraad.”
Door te voldoen aan de regelgeving toont Jan Snel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. “Het bedrijf geeft op dat vlak al decennia lang een brevet van vermogen af.” Zo’n tachtig procent van de opdrachten verloopt in België via een openbare aanbesteding. “Daarvan is zo’n 65 procent permanente bouw. Zo zijn we momenteel in de running voor een aanbesteding voor de bouw van een Europese school op de voormalige NAVO-terreinen te Brussel. Een miljoenenproject.”
De architect is hier de enige leidinggevende. “Wij zorgen uiteraard wel voor de juiste projectleiders, werkbegeleiders en vakmensen. Bovendien is het van belang om de vaste ‘huistechnici’ van een zorginstelling, school of bedrijf bij het project te betrekken. Het is niet de gewoonte om nieuwkomers te rekruteren”, benadrukt Waumans. Er wordt ook vaak gewerkt binnen een Tijdelijke Handelsvennootschap (THV). “Bij een groot project voor het Universitair Ziekenhuis Gent was dat onder meer het geval. Thuis zijn in de wereld van tijdelijk of permanent bouwen, betekent ook beschikken over een goed netwerk. Vanzelfsprekend zijn ervaring en uitstekende referenties van doorslaggevende aard, maar dat geldt voor alle landen waar Jan Snel bouwt. Jan Snel is op vele plaatsen in België goed gekend en vaak ook hofleverancier. Voorbeeld daarvan is het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, waar 38 hooggespecialiseerde medische diensten zijn verenigd en jaarlijks zeshonderdduizend patiënten komen.”
Dat er een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van Jan Snel als bouwer onderbouwt Waumans met Belgische regelgeving: “We zijn hoofdelijk aansprakelijk en verplicht om tien jaar garantie te geven op ons werk. Denk daarbij aan verzakkingen en deklagen. Daarom leveren we ons werk op in klasse D8, de allerhoogste bouwklasse.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Jan Snel.
Contact opnemen