Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
ZORG.tech Congresfocust op energievraagstuk in de zorgsector
Wat is de sleutel tot een succesvolle energietransitie en hoe kan de zorgsector daartoe bijdragen? Dat is dit jaar de hamvraag op het ZORG.tech Congres.

ZORG.tech Congresfocust op energievraagstuk in de zorgsector

Op 2 juni vindt in Genk het jaarlijkse ZORG.tech Congres plaats, hét sectorevent voor technische professionals die actief zijn in het zorgwezen. Half maart legde het congrescomité in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt de laatste hand aan de voorbereidingen. Bouwen aan de Zorg trok naar de Limburgse hoofdstad voor een uitgebreide vooruitblik op de vakbeurs en het inhoudelijke programma, met de energietransitie en de evolutie naar een CO2-neutrale zorgsector als centraal thema.

°Congres Gent 2022 9
Ook ditmaal zal Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een videoboodschap inspreken voor de aanwezigen.

Het ZORG.tech Congres is al jaren een begrip in de sector. Houden jullie vast aan het gebruikelijke succesrecept?

“Jazeker. De meerwaarde van ons congres is en blijft na al die jaren dezelfde: alle medewerkers van technische diensten in zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, MPI’s, …) samenbrengen, aangevuld met gerenommeerde fabrikanten die er hun laatste zorgtechnische innovaties etaleren. Op 1 juni verwelkomen we onze leden al op een avondfeest en daags nadien kunnen ze onze vakbeurs bezoeken, inclusief walking dinner en netwerkdrink. Ons streefdoel is om telkens minstens de helft van onze 485 actieve leden naar het congres te lokken. Tot nog toe zijn we daar elke keer in geslaagd, zelfs vorig jaar op de eerste postcorona-editie in Gent. Bovendien bieden we in de voormiddag ook weer een sterk inhoudelijk programma met enkele boeiende lezingen aan, inclusief de uitreiking van een geldprijs voor sociale projecten in de provincie Limburg.” 

Congres Gent 2022 6
Vorig jaar vond het ZORG.tech Congres plaats in de Gentse Ghelamco Arena, dit jaar in de Limburghal in Genk.

Het centrale thema dit jaar is de energietransitie en de evolutie naar een koolstofneutrale zorg. Is dit een topic dat sterk leeft binnen de sector?

“Zeker weten. Veel zorginstellingen hebben erg te lijden onder de fors gestegen energieprijzen. Vaak gaat het om een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging, waardoor er geen geld overblijft om te investeren, terwijl ook de financiering van de zorg geen evidentie is. Bovendien heeft de sector de ambitie om tegen 2050 volledig fossielvrij te zijn. Vandaar dat we nu al massaal moeten overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen, met het oog op een groener, zuiniger en slimmer energieverbruik. De geesten zijn aan het rijpen, al is er nog veel onduidelijkheid over de technische en financiële haalbaarheid van innovatieve technieken zoals KWO-installaties, BEO-velden, WKK’s, … Wat is de sleutel tot een succesvolle energietransitie en hoe kan de zorgsector daartoe bijdragen? We hopen dat de sprekers op ons congres antwoorden kunnen bieden en dat ze duidelijk kunnen maken dat er nood is aan een langetermijnvisie.”

Welke experts hebben jullie hiervoor uitgenodigd?

“Na het openingswoord van Wim Dries (burgemeester van Genk en voorzitter van VVSG) zal Pieter Boussemaere van Hogeschool VIVES de debatten openen. Hij gaat in minder dan 50 minuten dieper in op het klimaatprobleem en vooral op de mogelijke oplossingen qua energievoorziening. De tweede spreker is Jimmy Van Moer, algemeen directeur van het Green Energy Park van de VUB/UZ Brussel. Hij zal vanuit zijn specifieke expertise verder inzoomen op het energievraagstuk in de zorgsector. Nadien volgen een videoboodschap van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en ­Gezin Hilde Crevits en een uiteenzetting van KU Leuven-professor Johan Martens, die toelichting zal geven bij het potentieel van waterstof als duurzame energiebron. De laatste spreker is professor dr. John Schmitz van de TU Delft, die uitleg zal verschaffen over het CO2-vrije energiesysteem op The Green Village, het openluchtlaboratorium voor duurzame innovatie in een stedelijke omgeving. Het slotwoord is voor Ivan De Boom van VIPA.”

IMG20230314181601 3
Van links naar rechts: Walter Coomans, Philip Verheye, Marc Jackmaert (AZ Vesalius Tongeren), Eddy De Coster, Patrick Hansoul (Jessa Hasselt), Yves Boonen (Vitas Peer) en Staf Leën (MPI Oosterlo)

Een opvallende vaststelling: jullie hebben de draad schijnbaar moeiteloos opgepikt na de coronacrisis …

“Als we onze collega’s uit de buurlanden mogen geloven, is de relance van het beurs- en congresgebeuren daar een groot probleem. Bij ons speelt dat gelukkig veel minder, want na twee afgelaste edities hebben we vorig jaar opnieuw een succesvol congres kunnen organiseren, met ongeveer dezelfde opkomst en participatiegraad. Sinds de coronacrisis bieden we ook onlineactiviteiten zoals webinars aan, maar we merken toch dat de vraag naar persoonlijk contact met collega’s groot blijft. Dat blijkt ook uit de belangstelling voor vele andere ZORG.tech-initiatieven, zoals onze studiedagen en projectbezoeken (recent nog aan het MontLégia-ziekenhuis in Luik en Kamp C in Westerlo).”

Vanwaar die nood aan persoonlijk contact en de grote collegialiteit in jullie vakgebied?

“Op internet kun je tegenwoordig bijna alles vinden, maar jarenlange knowhow, expertise en ervaring niet. Als je met een probleem zit of van gedachten wilt wisselen over een bepaalde kwestie of een specifieke toepassing, dan is het een groot voordeel dat je terechtkunt bij een deskundige collega. Ons congres is de ideale gelegenheid om bij te praten, te netwerken, fabrikanten te leren kennen, … Het ledenforum op onze website is in dat opzicht ook erg waardevol. We zijn geen concurrenten van elkaar, dus dat creëert een echt samenhorigheidsgevoel. Niemand heeft er baat bij om goede raad en ‘best practices’ voor zichzelf te houden. In plaats van alles zelf uit te zoeken, gaan onze leden te rade bij technische specialisten van andere zorginstellingen. Dat is niet alleen veel efficiënter, maar doorgaans ook een stuk aangenamer dan telkens opnieuw het warme water uitvinden. Het ZORG.tech Congres is hier de ultieme exponent van.”

Ook in de toekomst mogen jullie leden zich dus blijven verheugen op een jaarlijks sectorevenement?

“In principe wel, al is het stilaan tijd voor nieuw bloed in onze raad van bestuur en onze kringwerking. We beseffen echter dat dit niet evident is, vermits we dit allemaal op vrijwillige basis doen – naast onze gebruikelijke dagtaak – en er toch heel wat tijd en energie in kruipt. Vandaar dat we er ook aan denken om overheids- en onderwijsinstellingen bij het verhaal te betrekken. Hoe dan ook willen we niet inboeten aan engagement, want een nauw contact met onze leden is en blijft het succesrecept van ZORG.tech.”     

Praktisch

Datum: 

vrijdag 2 juni 2023 (inclusief avondfeest op donderdag 1 juni)

Locatie: 

Limburghal Genk, Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

Beurs: 

van 08:30 uur tot 17:00 uur

Inhoudelijk programma: 

van 09:15 tot 13:15 uur

Netwerkdrink: 

17:00 uur tot 18:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?