Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
3 vragen aan Rudy Ramaker: ‘De rubberen vloer past goed binnen het actuele thema van de Groene OK’

3 vragen aan Rudy Ramaker: ‘De rubberen vloer past goed binnen het actuele thema van de Groene OK’

In een operatiekamer gebeurt veel en worden de vloeren zwaar belast. Het vervangen van zo’n ziekenhuisvloer is alleen geen makkelijk klus. Rudy Ramaker is Screener Polikliniek Preoperatief Onderzoek en legt uit wat de voordelen zijn van een duurzame en kwalitatieve rubberen nora®-vloer in het ziekenhuis. 

Waar moet een ziekenhuis rekening mee houden bij een nieuwe OK-vloer?

“OK-vloeren moeten na een aantal jaren worden vervangen. Vaak zijn dit oude vloeren die dus moeten worden gestript, geëgaliseerd en geschuurd. Dit houdt in dat dan een hele OK-afdeling uit de lucht is en er geen spoedoperaties kunnen plaatsvinden. Daarnaast moeten de kamers waarvan de vloeren worden vervangen compleet worden geïsoleerd door het opwaaiende stof. Een vloer vervangen wil je dus zo min mogelijk doen. Goedkopere vloeren moeten vaak om de zoveel jaar vervangen worden, dus zijn economisch gezien niet echt voordelig. ”

Wat zijn de voordelen van een nora®-vloer?

“Tijdens de verbouwing liep ik van een oude vloer naar een nora®-vloer en het verschil in stacomfort voelde ik meteen. Ook collega’s die acht uur op een dag staan ervaarden het als heel prettig en merkten een verschil. Nog een voordeel is dat de nora®-vloer goed kan worden schoongemaakt. Op andere vloeren trekt chloorhexidine (om het operatiegebied schoon te maken) in de vloer, maar een nora®-vloer kun je makkelijk reinigen en je hebt geen extra chemische middelen nodig.” 

Welke rol speelt duurzaamheid in het kiezen voor de nora®-vloer?

“In een OK zie je veel disposable verpakkingen en ander afval. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en vragen zich af of het niet anders kan. ‘De Groene OK’ wordt een steeds groter thema binnen ziekenhuizen. Een onderdeel daarvan is ook de ruimte waarin je werkt, zoals de vloer. Als een vloer om de 5 of 6 jaar moet worden vervangen, is dat op lange termijn vele malen duurder dan wanneer je meteen kiest voor een vloer van stevig, duurzaam materiaal. Geen enkele vloer ligt voor eeuwig, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een nora®-vloer aan vervanging toe is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details