Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
6 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling ziekenhuisstrategie voor beperken gebruik wegwerpproducten

6 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling ziekenhuisstrategie voor beperken gebruik wegwerpproducten

Meerdere academische centra, waaronder het UMC Utrecht, hebben een subsidie van 6 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee gaan de onderzoekers circulaire strategieën ontwikkelen om het gebruik van wegwerpproducten in ziekenhuizen te beperken. Het UMC Utrecht krijgt de subsidie samen met andere deelnemers van de EWUU-alliantie (Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht ) en een consortium van Erasmus Medisch Centrum, TU Delft en RSM. Het Erasmus MC leidt het onderzoeksproject. 

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-voetafdruk van Nederland. Het UMC Utrecht werkt iedere dag aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generatie na ons. Maar het leveren van zorg heeft een negatieve impact op het klimaat. Die tegenstelling wil het UMC Utrecht kleiner maken. Door de zorg, het onderzoek en het onderwijs duurzamer te maken, nu en in de toekomst. De Nederlandse overheid pleit in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ook voor een duurzamere gezondheidszorg.

De onderzoeksgroep gaat in dit project de uitdaging aan om het gebruik van wegwerpproducten te verminderen en stappen te zetten naar een circulaire en toekomstbestendige bedrijfsvoering. De hoge afhankelijkheid van wegwerpproducten leidt niet alleen tot een hoge CO2- voetafdruk, het maakt ziekenhuizen ook kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor leveringsproblemen van wegwerpproducten.

Doel: circulariteit in kaart brengen

Een belangrijk doel van het onderzoek zijn de belemmeringen en kansen voor circulariteit in kaart brengen. Van daaruit wil de onderzoeksgroep concrete en wetenschappelijk onderbouwde interventies ontwikkelen. Die interventies richten zich op het verduurzamen en verminderen van wegwerpproducten, op het ontwikkelen van onderwijsmateriaal en op het faciliteren van gedragsverandering. Peter Blankestijn, commissielid van EWUU Circular Society en verantwoordelijk voor het Circular hospital thema, is erg blij met de subsidie. “Het laat zien dat wij – de EWUU-alliantie, Erasmus MC en de andere partners – onze verantwoordelijkheid willen nemen voor het verduurzamen van de zorg. En dat we samen met kennisinstellingen en industrie samen gaan werken aan het ontwikkelen van concrete en schaalbare oplossingen die een circulair ziekenhuis een stap dichterbij brengen.”

Over EWUU

De Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht vormen sinds 2019 de EWUU-Alliantie en werken hierin samen. Jonge onderzoekers, docenten en studenten staan aan het roer en werken discipline-overstijgend samen. De uitdagingen waar toekomstige generaties voor staan zijn groot, maar de mogelijkheden om die uitdagingen aan te gaan ook. De instellingen bundelen hun expertise om bij te dragen aan maatschappelijke transities op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid en voedsel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details