Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
700 meter tilliftrails in VUmc aanleggen in stilte
De aanleg van de rails vraagt veel precisie.

700 meter tilliftrails in VUmc aanleggen in stilte

Vanzelfsprekend regeert de expertise van de plafondtilliften, maar Cees van Dam noemt met nadruk ook de logistieke kant van de opdracht voor het Amsterdam VUmc, locatie AMC. “Het is stiltewerk”, duidt hij op een bijkomende kwalificatie.

Met dat ‘stilte’ verwijst de directeur van Lopital in Oisterwijk op ‘werken in een ziekenhuis in bedrijf’: “De radio uit!” Met een lach schakelt hij door naar de inhoud van de opdracht: de aanleg van zo’n zevenhonderd meter aan hoogwaardige rails voor plafondtilliften in vier verpleegtorens, die grondig worden gerenoveerd. Hij benoemt de bekende voordelen: de plafondtilliften zijn continu voorhanden, patiënten worden er comfortabel mee verplaatst en het personeel wordt meer dan ontzien. Het levert ook veel tijdbesparing op, weet Van Dam uit gesprekken met gebruikers. En dat zijn er nogal wat; van het Radboudumc in Nijmegen tot het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam­ zorgen de plafondtilliften en accessoires van Lopital dagelijks voor optimaal comfort.

Lopital installeert honderden meters tilliftrails in het VUmc, locatie AMC.

Enorme, maar ‘geplande’ klus

Van Dam neemt er de werktekening van het Amsterdam VUmc, locatie AMC bij. Hij wijst op de ligging van de verpleegtorens in de hoofdstad en op de afdelingen die stapsgewijs worden voorzien van de rails. “Het is een enorme maar ook ‘geplande’ klus. Daarom koppel ik er de logistieke uitdaging aan. Ook daarmee voldoen we aan de wensen van onze opdrachtgevers(s). De bevoorrading van het materiaal in hartje Amsterdam is al een uitdaging op zich. Inmiddels hebben we laten zien dat we ook de logistieke tak van de opdracht beheersen. Maar ook het werken in een ziekenhuis in bedrijf gaat ons goed af. Bovendien hebben we geen moeite met de strakke planning. Daar leven we naar. Een dag na ons staat immers de volgende aannemer of installateur klaar met zijn mensen.” Uiteindelijk vinden op de zevenhonderd meter rails en zo’n tweehonderd plafondtilliften hun weg naar de patiënten op de verschillende verpleegafdelingen. 

Continu aan de slag

In 2018/2019 vonden de eerste gesprekken plaats tussen Amsterdam VUmc en Lopital over locatie AMC en startte de voorbereiding. De gefaseerde aanleg in de vier verpleegtorens zal nog tot eind 2022 duren. “Het installatieteam van Lopital is zowat continu in het ziekenhuis aan de slag. Onze vakmensen krijgen ter plekke begeleiding van de projectleider en dat verloopt in een perfecte harmonie”, zegt Van Dam. “Maar ook volgens een strakke planning: van dag tot dag en van minuut tot minuut moet het kloppen.”

Een werktekening van de rails.

Ondersteuning bij zelfredzaamheid

Lopital voorziet behalve in de aanleg van rails en bijbehorende plafondtilliften ook in tilbanden en tilaccessoires zoals tiljukken, horizontale verplaatsingen en andere transferhulpmiddelen. “Wij bieden ondersteuning bij de zelfredzaamheid van cliënten. Dat kan zijn in een ziekenhuis, maar ook in een zorginstelling. Steeds staat het comfort van de patiënt en het ontzorgen van het personeel centraal.” Verder levert Lopital sanitaire, medische en revalidatiehulpmiddelen voor zorggerelateerde diensten. Van tillen tot liggend douchen in speciale baden: Lopital voorziet in comfortabele oplossingen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details