De Faluintjes
01:37
19-12-2018

Aalst, OCMW Aalst | Nieuwbouw De Faluintjes in de dorpskern van Baardegem

Tegelijk bouwden het OCMW en aannemer Jan De Nul aan het nieuwe woonzorgcentrum De Faluintjes in Baardegem. Na het slopen van een bestaande woning werd eerst het archeologisch onderzoek afgerond, waarna de aannemer begin 2017 met de bouw van de woonzorgfaciliteit kon starten.

“Een belangrijk aspect was de integratie in het dorpsweefsel van Baardegem en de omliggende groene zone. Dit dorp vormt immers een soort lintstructuur langs de kerk, dat aan de noord- en zuidzijde grenst aan achterliggende akkers. We kozen ervoor om het woonzorgcentrum als het ware op te spannen tussen de Dorpsstraat en de akkers. Aan de westzijde grenst het deels aan een bebouwde kavel en deels aan een beboste rand”, vertellen Thomas Cols en Chris Eeraerts van Areal Architecten. “Door een logische inplanting van de afdelingen met hun leefgroepen en verpleegposten en de logistieke diensten voor toelevering en afvoer in combinatie met de aandacht voor een overzichtelijke organisatie is deze nieuwe stek voor zowel bewoners als personeel een herkenbaar thuis.”

De Faluintjes
De gevel van het woonzorgcentrum bestaat uit metselwerk in warmgrijze tinten, geaccentueerd met donkergrijs aluminium schrijnwerk en dorpels en dakranden in prefab beton in tinten die nauw aansluiten bij de gevelsteen.

Met tweeëntachtig woongelegenheden op drie afdelingen en drie kamers voor kortverblijf is De Faluintjes het kleinste woonzorgcentrum van OCMW Aalst. Op het gelijkvloers bevindt zich een gesloten afdeling met eigen binnentuin voor vijfentwintig dementerende bewoners. In de afdelingen Hazelaar en Zilverlinde op de eerste en tweede verdieping is er telkens plaats voor dertig senioren. De kamers en leefruimten kijken zoveel mogelijk uit op het park en de wijdse akkers. De publieke ontvangstruimten en polyvalente delen liggen aan de voet van het gebouw, middenin het publieke park, waardoor er interactie kan ontstaan tussen de bewoners en de omgeving. “Het compacte gebouw met zijn hedendaagse architectuur bestaat uit drie bouwlagen”, licht Steven De Brabanter, projectleider bij Jan De Nul, toe. “De gevel bestaat uit metselwerk in warmgrijze tinten, geaccentueerd met donkergrijs aluminium schrijnwerk en dorpels en dakranden in prefab beton in tinten die nauw aansluiten bij de gevelsteen. Net als in de andere woonzorgcentra werd vooral veel geïnvesteerd in een doorgedreven isolatie van het gebouw, het gebruik van duurzame technieken, kwalitatieve buitenruimtes, voldoende glaspartijen en het gebruiksgemak voor bewoners en personeel. Door een evenwichtige vormgeving met verschuivingen binnen een repetitief gevelbeeld ontstonden beschutte plekken en (overdekte) terrassen, waar de bewoners een frisse neus kunnen halen en van de omgeving kunnen genieten. Om parkeerproblemen te vermijden, werden tussen de openbare weg en de inkom van de zorginstelling éénenveertig parkeerplaatsen ingericht. Fietsers kunnen terecht in een fietsenstalling aan de inkom.”

De Faluintjes
Met tweeëntachtig woongelegenheden en drie kamers voor kortverblijf is De Faluintjes het kleinste woonzorgcentrum van OCMW Aalst. Binnenin zorgen frissen tinten en open ruimten voor een huiselijke sfeer.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | OCMW Aalst
Uitgelichte afbeelding:
Het nieuwe woonzorgcentrum De Faluintjes werd recent officieel geopend. Op 1 oktober konden de bewoners naar hun nieuwe ‘thuis’.

Bouwen aan de Zorg partners

OCMW AalstSafeLift