Sint-Job
01:42
20-12-2018

Aalst, OCMW Aalst | Vervangingsnieuwbouw op bestaande site Sint-Job

De vervangingsnieuwbouw voor Sint-Job bevindt zich aan de rand van de stad op de campus van het bestaande woonzorgcentrum, dat in de toekomst afgebroken zal worden. De bewoners konden het bouwproject dan ook vanuit hun zetel volgen.

“Oorspronkelijk zou de nieuwbouw ten oosten van het bestaande gebouw geplaatst worden, maar door onteigeningsproblemen moesten de plannen gewijzigd worden en het gebouw gespiegeld”, vertelt architect Jo de Maesschalck. “Zo kwam het gebouw aan de westelijke zijde, dicht bij het bos en de waterloop, die het terrein omzoomt. We heroriënteerden ons ontwerp met de therapeutische binnentuin naar de zon en de cafetaria en de inkom naar de volkstuintjes en het fietspad dat door de site zal lopen.” 

Sint-Job
De afwisseling tussen open en gesloten ruimten werd ook binnen doorgetrokken met een ruime inkom, gangen, zithoeken en open polyvalente leefruimten. Alles staat in het teken van maximaal comfort en een huiselijke sfeer.

AMV Architecten ontwierp een gebouw met een strakke architectuur en een zeer sobere combinatie van twee langse en twee dwarse vleugels, waarbij de afwisseling van open en gesloten ruimten een tijdloze rust uitstraalt. Woonzorgcentrum Sint-Job bestaat uit honderdachttien woongelegenheden. Op het gelijkvloers bevindt zich de gesloten afdeling Morgendauw met ruimte voor zwaar zorgbehoevende bewoners met dementie. Ook op de afdeling Avondgloed aan de voorkant van de eerste verdieping wonen zwaar zorgbehoevenden met dementie, terwijl aan de achterzijde van deze verdieping, in de afdeling Zonnewende, en op de tweede verdieping, in de afdeling Ochtendgloren, telkens dertig semivalide en zwaar zorgbehoevende senioren ondergebracht kunnen worden. Elke afdeling bestaat uit twee leefgroepen en heeft een eigen kleur, waardoor het zowel voor de bewoners, het personeel als de bezoekers heel herkenbaar blijft. Tussen twee leefgroepen bevindt zich een verpleegpost met bureau, keuken en personeelstoiletten. De logistieke diensten zijn verdeeld over de centrale delen van het gebouw (kelder en gelijkvloers) en de zuidelijke vleugel van het gelijkvloers. De goederen- en personencirculaties worden zo ook nauwgezet van elkaar gescheiden. 

Sint-Job
Een beeld van de ruime cafetaria die uitkijkt op de volkstuintjes en het fietspad, dat binnenkort aangelegd wordt. Door de organisatie van externe activiteiten op de site zullen de bewoners steeds het contact met de maatschappij blijven behouden.

“Het gebouw bestaat aan de voorzijde uit twee bouwlagen, waardoor de omvang enigszins beperkt blijft en het volume ook perfect in de omgeving past. Achteraan werd gekozen voor drie bouwlagen”, vertelt Steven Schyvynck, projectleider bij Jan De Nul. “De gevel bestaat uit bakstenen in een zacht grijze kleur, onderbroken door grote glaspartijen die moeten zorgen voor voldoende licht in de kamers. De afwisseling van open en gesloten ruimten werd ook in het gebouw doorgetrokken met gangen, zithoeken en open polyvalente leefruimten met een huiselijke sfeer. Het gebouw bestaat uiteindelijk uit verschillende modules, waardoor functies in de toekomst gemakkelijk van plaats gewisseld kunnen worden, zonder dat de algemene organisatie hierdoor in het gedrang komt.”

Tekst | Johan Debaere  Beeld | OCMW Aalst
Uitgelichte afbeelding: 
Het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Job werd recent officieel geopend. Tijdens deze feestelijke opening werd ook de gedenkplaat voor het gebouw onthuld. Op 5 november werd het gebouw dan door de uiteindelijke bewoners in gebruik genomen.

Bouwen aan de Zorg partners

Gebe InterieurbouwHans Groenendijk