OCMW Aalst
04:27
18-12-2018

Aalst | OCMW Aalst

Zorglandschap in Aalst onderging in de laatste jaren grondige vernieuwingen

Het OCMW van Aalst brengt een echt huzarenstukje op vlak van ouderenzorg tot een goed einde. Op een paar jaar tijd werd het zorglandschap van de stad compleet heringericht. Na het voltooien van de woonzorgfaciliteit De Hopperank (Erembodegem) ging het OCMW immers snel aan de slag met plannen voor een nieuwe infrastructuur ter vervanging van het bestaande woonzorgcentrum Sint-Job. 

De directie verkoos daarbij de bouw van twee kleinere centra boven de realisatie van één grote zorginstelling. Zo bouwde hoofdaannemer Jan De Nul NV tussen februari 2017 en november 2018 een vervangingsnieuwbouw op de site van het bestaande woonzorgcentrum Sint-Job in Aalst zelf, een ontwerp van AMV Architecten, maar ook een volledig nieuw woonzorgcentrum (De Faluintjes) in deelgemeente Baardegem, getekend door Areal Architecten. 

Het OCMW van Aalst heeft het zorglandschap in Aalst op korte tijd helemaal hertekend. Met de investering in de bouw van de nieuwe woonzorgfaciliteiten De Hopperank, Sint-Job en de Faluintjes heeft de stad nu in elke zorgregio één moderne instelling, die voldoet aan de strenge eisen die gelden voor zorgfaciliteiten. “Onze moderne woonzorgcentra bieden een gepast antwoord op de bestaande nood in onze stad, waardoor mensen met een grote zorgbehoefte snel opgenomen kunnen worden. Woonzorgcentra zijn de laatste jaren immers vooral geëvolueerd naar plaatsen waar ouderen met zware zorgprofielen en dementerenden verzorgd worden, die niet langer thuis kunnen blijven”, vertelt Christiane De Kempeneer, directeur ouderenzorg. “Er was een schrijnend tekort aan zorglocaties in onze stad, de wachtlijsten waren ellenlang. We moesten dan ook op zoek naar oplossingen. Tijdens de huidige legislatuur realiseerde het OCMW drie zorgbouwprojecten. In 2014 opende het volledig nieuwe woonzorgcentrum De Hopperank in Erembodegem zijn deuren. Kort daarna gingen we aan de slag met de plannen voor een nieuwe infrastructuur als vervanging voor de bestaande woonzorginstelling Sint-Job.”

OCMW Aalst
Een beeld tijdens de bouwwerken aan de nieuwbouw van woonzorgcentrum De Faluintjes in de dorpskern van Baardegem.

Afstemmen op de noden van bewoners en personeel
Rusthuis Sint-Job, dat dateert uit de jaren ‘60, was totaal verouderd en voldeed niet meer aan de normen. De kamers waren veel te klein en hadden ook geen eigen sanitair. Verder ontbrak er een leefruimte voor de bewoners en veel van de accommodaties waren niet rolstoeltoegankelijk. Daarom besloot het OCMW deze site grondig aan te pakken.

Om aan de vraag naar kleinschaligheid en geografische spreiding van zorginstellingen over heel Groot-Aalst tegemoet te komen, besliste de OCMW Raad om het oude woonzorgcentrum met tweehonderdendrie bedden te vervangen door een vervangingsnieuwbouw met honderdachttien wooneenheden (Sint-Job) en een volledige nieuwbouw met in totaal tweeëntachtig wooneenheden en drie kamers voor kortverblijf (De Faluintjes). “Onze nieuwe woonzorgcentra moesten helemaal op maat van de senioren gecreëerd zijn, maar tegelijk ook gericht zijn op het werkcomfort van het personeel. Daarom hebben we vooraf met alle betrokkenen gesproken: met verplegend personeel, het onderhoudsteam, kinesisten en ergotherapeuten, maar ook met de mensen van de schoonmaakploegen”, legt De Kempeneer uit. “Zo maakten we een wensenprogramma op, dat de basis vormde voor een Europese aanbesteding voor architectenbureaus. Uiteindelijk werd AMV Architecten aangesteld voor de vervangingsnieuwbouw van Sint-Job en kreeg Areal Architecten de opdracht voor De Faluintjes. Bouwfirma Jan De Nul NV uit Hofstade (Aalst) werd gekozen om beide projecten te realiseren. Na het noodzakelijke archeologische onderzoek op beide sites gingen de werken begin 2017 van start. De bewoners van de Faluintjes namen op 1 oktober 2018 hun intrek in hun nieuwe verblijfplaats, terwijl Sint-Job op 5 november in gebruik genomen werd. Door de ligging tussen de woonwijken en de organisatie van externe activiteiten in de cafetaria en andere plaatsen op de sites behouden onze bewoners verder het belangrijke contact met de maatschappij.”

OCMW Aalst
Alle kamers zijn uitgerust met onder meer een elektrisch hoog-laag bed. Een verschuifbare wand zorgt ervoor dat elke kamer praktisch ingericht kan worden volgens de behoefte van het moment. Zo zorgt die voor de nodige privacy bij de verzorging in de sanitaire cel.

Aandacht voor comfort en energie-efficiëntie
Bij alle bouwprojecten besteedden de bouwheer en architecten veel aandacht aan maximaal comfort en energie-efficiëntie. De bewoners kunnen genieten van comfortabele kamers van 25 m², die allemaal op dezelfde wijze zijn uitgedacht. Het zijn eenpersoonskamers met twee ramen met lage tablethoogte, die zorgen voor veel licht in de woonruimte en het slaapgedeelte. Verduisteringsgordijnen en zonwerende screens moeten zonlicht en warmte, wanneer gewenst, weren. Een verschuifbare wand zorgt ervoor dat elke kamer eenvoudig praktisch ingericht kan worden volgens de behoefte van het moment. “Door de wand te verschuiven kan immers de toegang tot de geïntegreerde sanitaire cel afgesloten worden, zodat de bewoner bijvoorbeeld tijdens de verzorging van de nodige privacy kan genieten”, stelt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers. “Verder zijn de kamers uitgerust met een elektrisch verstelbaar hooglaagbed, nachtkastje, ingebouwde kleerkast, tafel, stoel en zetel, evenals een flatscreen met digitale TV. Alle sanitaire cellen zijn voorzien van toilet en douche, als ook een wasbak, aangepast aan de noden van de bewoners, met afgeronde kanten, een gaatje voor de waterafvoer en een geïntegreerde gleuf voor handdoeken.” Via patio’s, terrassen en afgesloten binnentuinen kunnen de bewoners genieten van de natuur en het klimaat. De gebouwen hebben ook een elektronisch oproepsysteem en alarmknoppen die rechtstreeks in verbinding staan met de medewerkers. Verder zorgen zonnepanelen en zonneboilers – in De Faluintjes zelfs gekoppeld aan een BEO-veld – en een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie voor een verregaande energie-efficiëntie en wordt het regenwater op de sites gerecupereerd.

OCMW Aalst
Een beeld tijdens de bouwwerken aan de vervangingsnieuwbouw op de site Sint-Job. Achteraan bevindt zich de bestaande zorginstelling.


Simultane levering van zorgbedden voor woonzorgcentra in Aalst
De zorgbedden en nachttafels voor de woonzorgcentra in Aalst zijn geleverd door wissner-bosserhoff Belgium bvba (WIBO). “We leverden tweeëndertig high-tech Sentida 5-zorgbedden en negentig Vitalia 2-nachttafels in Sint-Job en tweeëndertig bedden met nachttafels aan de Faluintjes”, geeft projectleider Philip Bossuyt aan. 

“Deze lage verpleegbedden zijn gebaseerd op de innovatieve drietrapsstrategie met een hoogteverstelbaarheid van 27 centimeter voor een veilige slaappositie, 41 centimeter (stoelhoogte) om comfortabel op te kunnen staan en tachtig centimeter als ideale hoogte voor ergonomisch verplegen. Het SafeFree®-bedhekkenconcept in vier hoogtestanden zorgt voor de veiligheid van de bewoner, terwijl de design handbediening zeer gebruiksvriendelijk is.”

WIBO Belgium is een 100 % dochteronderneming van LINET Group SE, toonaangevend producent en leverancier van verpleeg- en ziekenhuisbedden (wereldwijd). Jarenlange ervaring maakt het WIBO mogelijk innovatieve producten te ontwikkelen, en zorginstellingen met trainingen en andere kennis bij te staan om hun faciliteiten aan te passen aan de hedendaagse hoge eisen. “Onze producten worden daarom in heel wat projecten gebruikt. Zo heeft onder andere woonzorgcentrum Maria te Ruste in Zwevezele gekozen voor de Sentida 5 in combinatie met Vivo 2-nachttafels”, stelt Philip Bossuyt. “Het project in Aalst was vooral uitzonderlijk omdat we simultaan twee woonzorgcentra van één klant moesten bedienen, elk met hun eigen specifieke kenmerken.”


SALTO toegangscontrolesystemen
De toegangscontrolesystemen van Salto Systems in de woonzorgcentra Sint-Job en de Faluintjes zijn geïntegreerd door Santens Automatics (Gent). “We integreerden XS4-garnituren met privacyknop voor kamerdeuren en minigarnituren voor andere deuren. De bekabelde deuren en liften zijn uitgerust met een WRDB-wandlezer in combinatie met Cu42EO-stuurkasten”, zegt Frederik Goethals, projectleider bij Santens Automatics.

“Diverse buitendeuren omvatten halve cilinders van Geo, die enkel van binnenuit bediend kunnen worden. Tot slot installeerden we ook de kastlockers.” Automatisatiesystemen voor garagepoorten, deuren, rolluiken en hekken, elektrische sloten, deurvergrendeling en vluchtdeurbeveiligingssystemen zijn het specialisme van Santens Automatics, tevens één van de partners van Salto Systems voor advies, plaatsing, configuratie en implementatie van toegangscontrolesystemen. De specialisten begeleiden elk project van A tot Z. “Voor een goede en vlotte integratie van de verschillende systemen in de woonzorgcentra Sint-Job en De Faluintjes was een goede opvolging met de werfleiding, de bouwheer, de schrijnwerker en de elektricien primordiaal. We waren dan ook vanaf de ruwbouwfase bij de projecten betrokken”, licht Goethals toe. “Bovendien moesten de werven op elkaar afgestemd worden en op hetzelfde softwarepakket aangesloten worden. Na de implementatie zorgden we ook voor de opleidingen van de gebruikers in de beide woonzorgcentra.” 

Tekst | Johan Debaere  Beeld | OCMW Aalst
Uitgelichte afbeelding: 
Christiane De Kempeneer (links) en Sarah Smeyers (rechts) van het OCMW van Aalst.

Bouwen aan de Zorg partners

KindDe Faluintjes