01:10
06-11-2017

Aangename binnentemperaturen in Ziekenhuis Moeskroen Renson

In het ‘Centre Hospitalier de Mouscron’ (kortweg CHM) kom je binnen via de centrale traphal. De hoofdas die het ziekenhuis in tweeën deelt, grossiert in daglicht met dank aan de drie glazen dakkoepels. Dat die helaas ook tot hoog oplopende temperaturen konden leiden, is nu gelukkig verleden tijd dankzij de Topfix Max buitendoekzonwering van Renson.

Nood aan daglicht én buitenzonwering
Jérémie Leleu (technisch verantwoordelijke CHM): “Enkel met buitenzonwering kun je voorkomen dat binnenvallend zonlicht tot oververhitting kan leiden. De centrale traphal in het ziekenhuis is daar het mooiste voorbeeld van: door de zon tegen te houden nog voor die het glas bereikt, zakt de binnentemperatuur hier op warme dagen met minstens 2 graden.”

Roberto Momcilovic (Project manager AAVO Architects) beaamt: “Bij de bouw van een ziekenhuis is het belangrijk om veel ramen te voorzien. Daglicht heeft nu eenmaal een positief effect op patiënten, bezoekers en personeel. Maar dan kun je – zeker vanuit een ecologisch standpunt – ook bijna niet om screens heen.”

Topfix Max met doekkast onderaan
En dus werden de drie dakkoepels in de centrale traphal van het ziekenhuis voorzien van Topfix Max buitendoekzonwering van Renson, goed voor acht stuks en 120m² in totaal. Uitgevoerd in RAL7016 structuurlak vallen de aluminium kasten, voetjes en geleiders van dit type zonwering voor horizontale en schuin liggende beglazing amper op. En dat was ook de uitdrukkelijke wens van de architect. Roberto Momcilovic: “Ik stond erop dat de motor (en dus ook de doekkast) van de doekzonwering onderaan de dakkoepels zat, zodat het zicht naar buiten niet belemmerd zou worden. De technici van het ziekenhuis gingen dan ook op zoek naar een oplossing en vonden die in de Topfix Max van Renson.”

Consequente look & feel: van buitenzonwering tot gevelbekleding
Naast de acht Topfix Max-zonweringen op de dakkoepels werden op de ziekenhuissite de oude screens met kabelgeleiders recent vervangen door windvaste Fixscreens van Renson. “Ook hier speelt het belang van een consequente look & feel voor het hele ziekenhuis”, verklaart Roberto Momcilovic. “Van de Icarus-zonweringslamellen voor de ramen, over dezelfde lamellen als ventilerende gevelbekleding op de nieuwe parkeergarage tot de buitendoekzonwering.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners