Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Acute zorg en geboortezorg Noord-Limburg gebundeld in Spoedpost en Geboortecentrum

Acute zorg en geboortezorg Noord-Limburg gebundeld in Spoedpost en Geboortecentrum

Na een lang voorbereidingstraject en een relatief korte bouwperiode, werden begin juni de Spoedpost Noord-Limburg en het Geboortecentrum van VieCuri Medisch Centrum in gebruik genomen. Beide voorzieningen zijn gevestigd in een gloednieuw gebouw aan de achterzijde van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Patiënten kunnen nu op één plek terecht voor zorg rondom zwangerschap en bevalling en voor alle vormen van spoedeisende hulp. Om dit voor elkaar te krijgen, sloegen meerdere zorgverleners de handen ineen.

De eerste aanzet voor de nieuwbouw van het Geboortecentrum en de Spoedpost werd al gegeven in 2006; toen vonden de eerste gesprekken plaats tussen de Noord-Limburgse huisartsenorganisatie Cohesie, waar de Huisartsenpost Noord-Limburg onder valt, en de afdeling kraamzorg en verloskunde van VieCuri. Zij kampten beiden met hetzelfde probleem: een gedateerd onderkomen, dat niet meer optimaal voldeed. “We konden veel zaken gewoonweg niet faciliteren”, vertelt gynaecologe Anika Dam van VieCuri. “Het pasgeboren kind bij de moeder op de kamer leggen en daarnaast ook de vader een slaapplek bieden, was bijvoorbeeld geen optie die we konden garanderen.”
Ook het onderkomen van de huisartsenpost volstond niet meer helemaal, geeft Geert Philipsen aan. Hij is voorzitter van de Raad van Bestuur van Cohesie. “We hebben diverse mogelijkheden onder de loep genomen, maar uiteindelijk bleek nieuwbouw bij VieCuri de beste optie. Onder meer vanwege de herkenbare en centrale locatie en de korte afstand tot de Spoedeisende Hulp. Daarbij wilden we ook tandartsen, apothekers, eerstelijns verloskundigen en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) een plek geven in ons nieuwe onderkomen, zodat de inwoners van Noord-Limburg één loket zouden krijgen voor alle vormen van spoedeisende zorg.”

Verschillende belangen
Cohesie Huisartsenzorg, VieCuri, het Huis voor de Zorg en de zorgverzekeraars VGZ en CZ bepaalden gezamenlijk de uitgangspunten voor de nieuwbouw. Deze werden in 2009 vastgelegd in een convenant. Vervolgens werden onder regie van Cohesie en VieCuri de wensen van alle betrokken partijen in beeld gebracht. “We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk recht te doen aan de diverse belangen”, vertelt Perry Kieboom, manager Renovatie en Bouwbureau a.i. bij VieCuri. “Dat was soms een hele uitdaging en heeft er mede toe bijgedragen dat het proces veel tijd in beslag nam. Om het bouwproces in goede banen te kunnen leiden, moesten we eerst helderheid hebben over de inrichting van het zorgproces.” In november 2013 ging de schop uiteindelijk de grond in. Ook het bouwproces kende diverse uitdagingen. Onder meer omdat de nieuwbouw tegen de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp van VieCuri aan moest komen. “Hierdoor was extra zorgvuldigheid geboden”, zegt Kieboom. “Ook moesten er, als gevolg van voortschrijdend inzicht, nog regelmatig wijzingen worden doorgevoerd in de plannen. Desondanks kon de nieuwbouw al binnen anderhalf jaar worden opgeleverd.”

Geruststellende omgeving
Wat inrichting betreft kenmerkt het Geboortecentrum zich door een speelse uitstraling. “Daarnaast hebben we geprobeerd een omgeving te creëren die rust uitstraalt”, zegt Dam. “Zwangeren en hun partners moeten zich welkom en op hun gemak voelen en ook privacy voor het gezin is belangrijk. In het nieuwe geboortecentrum draait alles om het welzijn van het hele gezin. We beschikken over zestien kraamsuites: kamers waar de bevalling plaatsvindt, en die vervolgens worden omgetoverd tot een soort van huiskamer, waar vader, moeder en kind gezamenlijk kunnen verblijven.”
De Spoedpost is fris, licht en kleurrijk ingericht. Via de centrale ingang komen patiënten in een grote hal. “We hebben gekozen voor een lichte en open indeling met logische looplijnen. Het doel was om een omgeving te creëren waar patiënten en medewerkers zich op hun gemak en veilig voelen. Ook ‘zien en gezien worden’ was een belangrijk aandachtspunt; mensen in een noodsituatie willen immers zeker weten dat iemand hen ziet en komt helpen”, legt Philipsen uit.

Verdere doorontwikkeling
Zowel het Geboortecentrum als de Spoedpost zijn uniek vanwege het vernieuwde zorgconcept dat wordt geboden. Binnen het Geboortecentrum hebben tweedelijns verloskundigen, gynaecologen en arts-assistenten van VieCuri hun intrek, maar ook eerstelijns verloskundigen en de kraamzorgorganisaties Groene Kruis Kraamzorg, Allerzorg Kraamzorg en Kraamzus. “Dit zorgt voor betere overlegmogelijkheden en korte lijnen”, legt Dam uit.
Met de realisatie van de Spoedpost is er nu één aanspreekpunt, één loket voor alle acute zorgvragen buiten kantooruren. In de Spoedpost werken alle organisaties samen die in Noord-Limburg acute zorg bieden: Cohesie Huisartsenzorg, Tandartsenpost Venlo, VieCuri, de crisisdienst van Vincent van Gogh (geestelijke gezondheidszorg) en de Dienstapotheek Noord-Limburg. “Alle acute zorgvragen komen binnen bij de huisartsenpost, waar de patiënt wordt geholpen of doorverwezen.” Desondanks benadrukken Dam en Philipsen dat de samenwerking en de vernieuwende zorgconcepten nog verder gefinetuned en geoptimaliseerd moeten worden. “We hebben nu een locatie en voorzieningen die absoluut op vele fronten faciliteren, maar we willen de zorgconcepten nog verder doorontwikkelen”, zegt Philipsen. “Zo is het streven om het aanbod van spoedzorg te completeren, door ook de zorg- en verpleeghuizen en de ambulancedienst hier meer bij te betrekken. In het geboortecentrum zal het concept van integrale geboortezorg verder doorontwikkeld worden. Er is dus nog steeds werk aan de winkel.”

Tekst: Ank van Lier
Foto: VieCurie Ziekenhuis en a/d Amstel Architecten

FEITEN EN CIJFERS
PROJECT Spoedpost en Geboortecentrum
Opdrachtgever VieCuri Medisch Centrum voor Noord Limburg
Zorgverlener VieCuri, Cohesie Huisartsenzorg, Tandartsenpost Venlo, DienstApotheek Noord Limburg, Vincent van Gogh (GGZ), Verloskundigenpraktijk Astrea, Verloskundigen Coöperatie Noord-Limburg, Verloskundigenpraktijk Venlo-Blerick en overige verloskundigenpraktijken regio Noord-Limburg, Groene Kruis Kraamzorg, Allerzorg Kraamzorg en Kraamzus.
Architect A/d Amstel Architecten, Amsterdam
Aannemer Laudy Bouw, Sittard
Vast interieur GeBebouw, Helmond
Los meubilair Lensen Projectinrichters, Zaltbommel
Bouwtijd november 2013- mei 2015
Totale oppervlakte gebouw circa 4.750 m2 bvo
Totale bouwkosten circa 13,8 miljoen euro (incl. btw)

‘Prachtig visitekaartje voor VieCuri én voor Lensen Projectinrichters’
De inrichting van de Spoedpost en het Geboortecentrum werd onder meer gerealiseerd door Lensen Projectinrichters in Zaltbommel. “Onze binnenhuisarchitecte Nikie Vullers heeft, op basis van de wensen en eisen van de toekomstige gebruikers, een inrichtingsplan opgesteld. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met a/d Amstel architecten en diverse gebruikersgroepen binnen het ziekenhuis”, vertelt Robert Verhoeven, Business Unit Manager Health & Living bij Lensen. Lensen Projectinrichters richt zich al veertig jaar op totaalinrichtingsprojecten en is sinds acht jaar de vaste partner van VieCuri op dit vlak. Zo is het bedrijf ook verantwoordelijk voor onder meer de inrichting van de nieuwe verpleegafdelingen en poliklinieken. “De inrichting van het Geboortecentrum en de Spoedpost was een mooie opdracht”, zegt Verhoeven. “Alle processen zijn goed verlopen en we zijn heel tevreden met het resultaat. In het Geboortecentrum hebben we bijvoorbeeld echt een sfeer gecreëerd waar vader, moeder en kind zich thuis voelen. Dit is onder meer terug te zien in het kleur- en materiaalgebruik. Details in verlichting, patronen en vormen maken het plaatje eigen en zorgen voor een prettige omgeving. Aan de kraamsuites is extra aandacht besteed, aangezien daar de meeste tijd wordt doorgebracht. Dit is onder meer terug te zien in de prints op de muur; iedere kamer heeft zijn eigen karakter en beleving. Het Geboortecentrum en de Spoedpost zijn een prachtig visitekaartje voor VieCuri. En natuurlijk ook voor Lensen Projectinrichters.”

geboortecentrum-(48)


‘Project om trots op te zijn’
LAUDY Bouw & Ontwikkeling uit Sittard tekende voor de realisatie van de Spoedpost en het Geboortecentrum. “We hadden al veel ervaring in de ziekenhuiswereld en daardoor liepen we een stapje voor in de aanbesteding”, vertelt Lex Gulikers, adjunct-directeur en projectleider bij LAUDY. Hij noemt de nieuwbouw van de Spoedpost en het Geboortecentrum ‘een bijzonder project’, onder meer vanwege de vele partijen die hierbij betrokken waren. “Vanwege de vele gebruikers waren er veel wensen en belangen, en moest er ook tijdens de bouw nog regelmatig worden bijgestuurd. Ook verbouwen in de nabijheid van een IC brengt uitdagingen en risico’s met zich mee. Door de nauwe samenwerking met de mensen van VieCuri en goed overleg met de gebruikers, is het bouwtraject echter soepel verlopen en is de zorg nagenoeg niet gehinderd.”
Nu het project is afgerond, is het volgens Gulikers een mooie referentie voor LAUDY Bouw. “Zowel constructief als aan de buitenkant zit het gebouw goed in elkaar. Het is een project om trots op te zijn.”


‘Trots een steentje te hebben bijgedragen’
Gebebouw uit Helmond was verantwoordelijk voor de vaste inrichting van de Spoedpost en het Geboortecentrum; balies met kogelwereld glas, pantry’s, scheidingswanden et cetera. Dit bouw- en interieurbedrijf, dat onderdeel is van CCG Holding, heeft haar sporen in de ziekenhuiswereld meer dan verdiend en onderscheidt zich door een efficiënte en effectieve werkwijze en de inzet van vakmensen met een schat aan kennis en ervaring. “We hebben onder meer projecten verzorgd in het Elkerliek Ziekenhuis en het Maxima Medisch Centrum”, vertelt directeur Ton Rijkers van Gebebouw. “De Spoedpost en het Geboortecentrum vormden het eerste project dat we voor VieCuri hebben verzorgd; we zijn hier binnengekomen via aannemer LAUDY. Dat we veel ervaring hebben in de ziekenhuiswereld was hierbij een absolute pre.”
Gebebouw realiseerde de vaste inrichting aan de hand van de ontwerpen van a/d Amstel architecten. “Dit complete traject is vlekkeloos en zonder problemen verlopen; wij zijn trots een steentje te hebben bijgedragen aan zo’n bijzonder project!”

geboortecentrum-(52)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details