Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Advies over waterveiligheid en binnenmilieu
Zorginstellingen moeten voldoen aan strenge eisen.

Advies over waterveiligheid en binnenmilieu

Eigen laboratorium voor testen lucht- en waterkwaliteit

Normec AquaServa is een onafhankelijk adviesbureau voor gebouwveiligheid, zowel op het gebied van water- als luchtkwaliteit. Het bedrijf mag vele zorginstellingen tot haar klantenkring rekenen. “We zijn breed onderlegd qua kennis en kunnen onze klanten volledig ontzorgen.”

Normex AquaServa ontzorgt zorginstellingen met advies over waterveiligheid en binnenmilieu.

Het bedrijf heeft met zo’n 120 medewerkers landelijke dekking. De klantenportefeuille bestaat voornamelijk uit gemeenten, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. Projectleider Mitchel Ontijd: “Zorginstellingen hebben te maken met allerlei wettelijke verplichtingen op dit gebied. Zeker toen vanaf 2004 de wetgeving werd aangepast als gevolg van een eerdere legionella-uitbraak. Veel zorginstellingen hadden de waterveiligheid toen nog niet goed georganiseerd. In die tijd moesten we klanten echt helpen bij het inrichten hiervan, zodat ze aan alle regels zouden voldoen. Inmiddels heeft iedere zorginstelling wel een partij die dit voor hen verzorgt.”

Er kwamen dus wettelijke kaders voor de waterveiligheid in zorginstellingen. Accountmanager Jaco Schipper: “Zo moeten ze onder andere een risicoanalyse en -beheerplan (laten) opstellen, hun drinkwaterkwaliteit halfjaarlijks of jaarlijks testen en te weinig gebruikte tappunten wekelijks doorspoelen. En dan maakt het niet uit of gaat om een grote of een kleine zorginstelling. Wij hebben universitair medisch centra als klant, maar ook de zorginstelling om de hoek die kleinschalig begeleid wonen aanbiedt.”

Met 120 medewerkers heeft het bedrijf landelijke dekking.

Normec AquaServa beschikt met Normec Biobeheer over een eigen laboratorium waar de (water)kwaliteit van de genomen monsters wordt geanalyseerd. Ook inspecteert Normec AquaServa drinkwaterinstallaties en herstellen eigen loodgieters en installateurs eventuele manco’s.

Uitbreiding diensten

Ongeveer tien jaar geleden breidde Normec AquaServa de dienstverlening uit met diensten op het gebied van gas-, elektriciteits- en luchtbehandelingsinstallaties. Bovendien beschikt de organisatie over de middelen om, op het gebied van water, de klant van A tot Z te ontzorgen. Bijvoorbeeld met een innovatieve vrachtwagen, om zelfs de grootste drinkwaterinstallaties chemisch te kunnen desinfecteren. Voor zorginstellingen is de uitgebreide dienstverlening een fijne oplossing, omdat ze zo het hele beheer aan één partij kunnen uitbesteden. Ontijd: “We zijn breed onderlegd qua kennis en kunnen veel uit handen nemen. Om te voorkomen dat we vallen in de categorie ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, sluiten we het traject af met een opleverdocument voorzien van voor- en nafoto’s. Is de waterkwaliteit niet in orde? Dan adviseren we over mogelijke oplossingen. Dat maakt ons vrij uniek.”

Het traject wordt afgesloten met een opleverdocument voorzien van voor- en nafoto’s.

Luchtkwaliteit

Omdat Normec AquaServa met Normec Biobeheer beschikt over een eigen laboratorium voor microbiologische analyses van water, is dit in een ver verleden uitgebreid met het analyseren van lucht- en contactmonsters. Ontijd: “Voor microbiologische luchtkwaliteit gelden geen harde wettelijke verplichtingen. Doorgaans worden we benaderd met de vraag om dit soort onderzoeken uit te voeren in situaties waarin klachten spelen. Zo komt het in kantoren vaak voor dat de lucht bedompt is en mensen last krijgen van bijvoorbeeld luchtwegen, hoofdpijn of duizeligheid.” Het bureau brengt eerst in kaart wat de klachten zijn en stelt een omgevingsanalyse op. Ook wordt er gekeken naar hoe de luchtbehandelingsinstallatie functioneert. De resultaten van het onderzoek worden gerapporteerd en zo nodig voorzien van een verbeteradvies.

Het adviesbureau heeft een sterke focus op klantrelaties en het aanbieden van een vast aanspreekpunt binnen de organisatie. Schipper: “Voorheen hielden de accountmanagers zich zowel met acquisitie als met relatiebeheer bezig. Dat hebben we nu gesplitst. Zo heeft elke klant een vast aanspreekpunt binnen de organisatie, die een paar keer per jaar op bezoek komt. Om de tevredenheid te meten en onze dienstverlening hierop af te stemmen, voeren we regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uit. Hierop scoren we zeer positief.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details