Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Afscheid van Heemstede

Afscheid van Heemstede

Het Spaarne Gasthuis heeft besloten de locatie Heemstede te verkopen. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor de verkoop van het pand. Naar verwachting vindt deze plaats in de loop van 2020.

Waarom het Spaarne Gasthuis weg gaat

De redenen voor de verkoop van de locatie Heemstede zijn de volgende:

  • Na de verhuizing in 2004 naar Hoofddorp had het Spaarne Ziekenhuis de ruimte van de locatie nodig. Nu heeft het ziekenhuis door allerlei ontwikkelingen een overmaat aan m2 vloeroppervlakte, waardoor de locatie Heemstede langzamerhand overbodig is geworden.
  • Door de fusie in 2015 tussen het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis is de locatie Heemstede midden tussen twee hoofdlocaties van het ziekenhuis komen te liggen. Deze zijn beide vanuit Heemstede goed bereikbaar met alle middelen van vervoer.
  • Veel medische vakgroepen hebben de locatie Heemstede de afgelopen jaren verlaten en houden alleen nog polispreekuren op de hoofdlocaties waardoor de kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg beter te garanderen is.

 

Zorg naar andere locaties

De enkele poliklinieken van het Spaarne Gasthuis die nu nog aanwezig zijn, verhuizen medio april 2020 naar de locaties Haarlem Zuid, Haarlem Noord en Hoofddorp van het Spaarne Gasthuis.

Wat er verandert in Heemstede

Bij verkoop verandert het ziekenhuispand aan de Händellaan 2 van eigenaar. Wie het pand gaat kopen, weten wij op dit moment nog niet. De toekomstige eigenaar zal zelf passende plannen voor de toekomst van het gebouw maken, uiteraard met de eventueel benodigde goedkeuring van de gemeente Heemstede.

Geen overhaaste beslissing

Het voornemen om de locatie Heemstede te verkopen is de uitkomst van een zorgvuldig doorlopen traject. Hierin is naar verscheidene mogelijkheden gekeken en zijn de voor- en nadelen afgewogen. In de voorbereiding is met name gekeken naar de gevolgen voor de patiëntenzorg, waardoor kan de kwaliteit en continuïteit van de patiënten zorg beter in de regio gegarandeerd worden. Het Spaarne Gasthuis is zich bewust van de belangen van huurders en omwonenden. Daarnaast heeft het ziekenhuis regulier overleg met de gemeente Heemstede.

Hoe gaat het verder

Het Spaarne Gasthuis vindt een zorgvuldige afwikkeling met oog voor de maatschappelijke belangen een prioriteit. Aan de gemeente is gevraagd om haar medewerking te verlenen aan een gedeeltelijke wijziging van de functie van het perceel (zoals vermeld in het vigerende bestemmingsplan) mede naar ‘wonen’. De gemeente behandelt deze aanvraag openbaar. Er wordt een openbare raadsvergadering ingepland, waarna de gemeenteraad haar besluit neemt.

College Sanering Zorginstellingen

Voor de verkoop heeft Spaarne Gasthuis goedkeuring nodig van het College Sanering Zorginstellingen. Dit College ziet toe op een transparant en marktconform proces. Om dit te realiseren streeft het Spaarne Gasthuis dan ook naar optimalisatie van de waarde van de locatie, onder andere met behulp van de gevraagde functiewijziging. De opbrengsten worden aangewend om de boekwaarde te dekken en komt ten goede aan de patiëntenzorg.

Heeft u vragen, stel ze dan via vastgoed@spaarnegasthuis.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details