Het was een hersenkraker om alle apparatuur van Dialysecentrum Tergooi in de tijdelijke huisvesting te krijgen die de helft kleiner is dan de voormalige afdeling. Maar het lukte en patiënten genieten nu van de luxe modulebouw. Ziekenhuis Tergooi opent in 2023 de deuren van haar nieuwbouwlocatie in Hilversum en sluit dan de locatie Blaricum. Omdat zowel bouw als verhuizing tijdelijk krapte kunnen veroorzaken, dacht het Medisch Specialistisch Bedrijf Gooi en Eemland (MSB) vooruit. Deze maatschap van vrijgevestigde dokters levert medische specialistische zorg aan het ziekenhuis en kocht al in 2018 twintig units aan die voor meerdere doelen konden worden gebruikt. In 2020 bleken de units nodig voor een afdeling van Dialysecentrum Tergooi. Wim van der Ven, commercieel technisch adviseur van Dutch Cabin Group, adviseerde bij de aankoop en kwam nu terug om de locatie te realiseren.
Wim van der Ven: “Een locatie van het dialysecentrum bevindt zich in het ziekenhuis en deze locatie, waar patiënten met nierfalen komen die geen directe ziekenhuisbehandeling nodig hebben, bevindt zich op het terrein, geschakeld aan het bestaande ziekenhuis.” Het werd een mooi samenwerkingsproject met MSB als opdrachtgever, Dialysecentrum Tergooi als gebruiker en ziekenhuis Tergooi als ondersteuner. Wim: “Mijn rol was de communicatie tussen alle partijen goed te laten verlopen en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ieders inbreng is belangrijk, al gaat het om een detail zoals de plek van een stopcontact voor het koffiezetapparaat.”
Wim heeft 35 jaar ervaring in de modulebouw en heeft in de zorg iedere vorm van bouwen al meegemaakt. “Toen ik bij Ziekenhuis Tergooi arriveerde kwamen meteen goede herinneringen terug van toen we twintig jaar eerder de Paaz, de psychiatrische afdeling, realiseerden.” En ook weer voor het dialysecentrum bedachten Wim en zijn team de handigste oplossingen. “De inrichting was even puzzelen omdat de modulebouw moest passen tussen het ziekenhuis en de geplaatste bomen. Maar dat ging goed.” Ook werden de meest economische oplossingen gevonden. “Soms is iets kostbaar en moet je beslissen of het wel rendabel is vanwege het tijdelijke karakter van de locatie. Wat altijd centraal stond was het comfort voor de kwetsbare patiënten.”
Om trillingen door het gebouw te voorkomen werd de technische ruimte los gezet van de rest van het gebouw. De tank met reservewater voor de waterbehandelingsinstallatie moest op het dak geplaatst worden om een natuurlijke valdruk te creëren. Dutch Cabin Group bedacht een stalen constructie, een koepel op het dak. “Vanwege de tonnen aan gewicht die hier worden verplaatst, moesten er extra fundatiepunten komen. Dan kom je bestaande buizen in de grond tegen waarvan je moet uitzoeken waarvoor ze dienen en of ze nog actief zijn.” En naast dit soort kwesties, speelde de planning een essentiële rol.
“De medische apparatuur moest voor gebruik technisch worden gekeurd en dat kon wel twee maanden in beslag nemen. Je wilt geen exploitatietijd verliezen dus hebben we alles zo georganiseerd dat de accreditatie tijdens de bouw kon plaatsvinden.” En ging dat goed? “Ja, we hebben dit project zogezegd fluitend gerealiseerd. Binnen de tijd en binnen alle verwachtingen.” En wat zeggen alle partijen? “Ze vonden het een fijne samenwerking waarvan ze veel hebben geleerd. Ze typeren het als een fijn en net gebouw: alles zit er in, het ziet er keurig uit.”