Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

‘Als inrichtingspartner kun je ziekenhuizen beter maken’

Gispen-healthcare-project-interior-view-of-Radboud-UMC-in-Nijme
Radboudumc.

Tekst | Helene de Bruin

Beeld | Chris van Koeverden

31 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Optimale zorgomgeving zet welbevinden centraal

De optimale zorgomgeving zet het welbevinden van patiënten centraal. Dat biedt de beste kansen op herstel. “Als projectinrichter ondersteunen we de healing environment met een goed interieurontwerp en circulair meubilair”, vertelt  Peter van der Linden, New Business Manager bij Gispen. Niet voor niets werken vijf van de zeven UMC’s nauw met Gispen samen.

Gispen heeft zich de afgelopen decennia steeds meer toegelegd op de inrichting van healing environments in (universitaire) ziekenhuizen. Van der Linden: “We werken hiervoor met kernteams die zich bezighouden met ontwerp, inrichting, maatwerk, projectplanning, verduurzaming en ergonomie.”

Ontzorgen

“In al die verscheidenheid zien we één rode draad: ontzorgen”, aldus Van der Linden: “We kunnen voor alle verschillende ziekenhuisafdelingen een compleet inrichtingsplan maken op basis van een Programma van Eisen. Daarbij nemen we ook de rol van duurzaamheidspartner aan, om het meubilair geheel circulair te maken. Gispen is adviseur, inrichter, ontwerper, ergonoom, maatwerk meubelmaker en stoffeerder, service- en onderhoudspartij, projectmanager, ver- en inhuisspecialist. De vraag van ziekenhuizen is leidend, ons streven is de zorg ontzorgen.”

Verduurzamen

Vrijwel direct voegt Van der Linden eraan toe dat de vraag van de opdrachtgever natuurlijk centraal staat, maar zijn zorgteam zoekt altijd naar de vraag achter de vraag. “Zo kun je duurzaamheid op verschillende manieren realiseren. Bijvoorbeeld door lokale productie, nieuw circulair meubilair of (zicht op) groen. “Je huidige meubilair revitaliseren is de meest duurzame oplossing. Revitaliseren doen we overigens deels met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gispen is PSO30+ gecertificeerd.”

Van proefplaatsing tot oplossing

Rijnstate.

Dat doorvragen geldt zeker ook voor de interieurarchitect van Gispen, Nelleke Lagerwerf. “Een simpele vraag als ’vijftig tafels met beeldscherm’ beantwoorden we niet met een standaardofferte. We willen weten wie het beeldscherm gaat gebruiken. Zit aan die tafel een zorgprofessional? Met patiënt? Heeft de ICT-afdeling infrastructurele eisen? Pas als we al die belanghebbenden in zicht hebben, komen we met een voorstel en/of proefplaatsing. Zo levert Gispen een tafel met scherm die én de aanvankelijke vraag beantwoordt én het zorggesprek ondersteunt.”

Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Kennis delen

Een optimale healing environment draagt bij aan het herstel. Tegelijkertijd is het een werkomgeving waarin zorgprofessionals efficiënt en vakkundig moeten werken. Lagerwerf: “Dat vraagt om een goed doordachte inrichting. Denk aan ruimere maatvoeringen voor obese patiënten of aan speciale stofferingstechnieken om vuil uit plooien te weren. Specifieke eisen bespreken onze specialisten graag met (zorg)professionals.” 

Interdisciplinaire samenwerking leidt regelmatig tot innovatie. Zo heeft Gispen onlangs met schoonmakers en infectiespecialisten verschillende kunstleren getest op desinfecteermiddelen. Van der Linden: “Dit soort experimenten helpen de zorg. En de kennis die we daarbij opdoen, delen we graag. Gispen wil de healing environment optimaal ondersteunen en de zorg beter maken.” 

Zo maak je als inrichtingspartner ziekenhuizen beter:

• Stel bij de inrichting het welbevinden van patiënten en medewerkers centraal;

• Besteed bij het interieurontwerp niet alleen aandacht aan de healing environment, maar ook aan de werkomgeving van zorgprofessionals;

• Lever maatwerk voor de specialistische afdelingen;

• Werk in een interdisciplinair team samen de gebouwarchitect, inrichter, projectleiders, zorgprofessionals en gebruikers;

• Maak een proefopstelling op locatie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details