Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Antwerpse ziekenhuizen transporteren menselijk weefsel per drone
Drone Antwerpen… een Europese primeur.

Antwerpse ziekenhuizen transporteren menselijk weefsel per drone

Als eerste ziekenhuizen in Europa hebben Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen het dringende transport van menselijk weefsel per drone tussen twee sites getest. De testvlucht vond plaats tussen de ziekenhuizen van Middelheim (ZNA) en Sint-Augustinus (GZA).

Transport per drone van dergelijke volumes is veel sneller, betrouwbaarder, milieuvriendelijker en goedkoper dan transport over de weg. De vlucht werd georganiseerd en uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van drone-luchtvaartmaatschappij Helicus. Deze Antwerpse operator heeft als eerste in Europa de operationele toelating om boven een stad en buiten het gezichtsveld van de piloot vluchten uit te voeren. Helicus gebruikt hiervoor een drone van de Belgische constructeur Sabca.

“Eerder dit jaar kondigden we aan dat ZNA en GZA – samen goed voor dertien campussen – willen fuseren. Met deze vlucht tonen we onze gezamenlijke wil om te innoveren”, verklaart ZNA-voorzitter Els van Doesburg. “Meer nog dan in andere sectoren zijn tijdige leveringen van levensbelang voor een ziekenhuis. De afwezigheid van files in de lucht zorgt voor een betrouwbare vluchtduur. Bij vlot verkeer doet een staal van ZNA Jan Palfijn met de auto 21 minuten over de 13 kilometer naar het centrale lab in ZNA Middelheim. Een groot stuk daarvan gaat over de filegevoelige Antwerpse Ring, waardoor de duurtijd van het transport sterk kan oplopen. Een drone daarentegen doet er altijd slechts 10 minuten over.”

Tijdige leveringen zijn van levensbelang voor een ziekenhuis.

Beloftevolle technologie

“We hebben nu het transport van weefsel getest, maar met andere stalen, bloed en medicatie zijn er nog veel meer mogelijkheden”, onderstreept Willeke Dijkhoffz, CEO van GZA. “Met testvluchten zoals deze willen we de procedurele kant verder uitwerken en ervaringen delen met de Europese instanties die momenteel de volgende reeks wetgeving voorbereiden. Omdat we willen klaarstaan wanneer deze in 2023 in voege treedt, testen we nu al deze beloftevolle technologie. De drones halen ook een beetje verkeer van de weg. Daardoor dragen we bij aan de leefbaarheid in de stad.”

Ervaring opdoen

“De nadruk ligt bij dergelijke vluchten op het verder klaarstomen van de luchtvaart voor de zorgsector”, verduidelijkt Mikael Shamim, CEO van Helicus. “Het gaat over het afstemmen en leren werken met nieuwe procedures en systemen. Dit niet enkel voor ons als operator, maar ook voor de luchtvaartautoriteiten, de stad en de ziekenhuizen. Daarom had onze drone naast het staal ook meetapparatuur aan boord.”

Expertise bundelen

De testvlucht past ook in de uitbouw van een centraal anatomopathologisch lab in ZNA Middelheim. Dit maakt het mogelijk om met meer expertise naar de weefselstalen te kijken en op termijn 900 taxiritten per jaar tussen de ziekenhuissites van ZNA en GZA te vervangen door dronevluchten. Door alle stalen te analyseren in het centrale lab kunnen de weefsels daar voorgelegd worden aan de meest geschikte patholoog. Dit zorgt voor meer kwaliteit en efficiëntie dan wanneer de pathologen zijn verspreid over meerdere sites.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details