ARCOM

Nijverdal.

01:45
09-08-2019

Architectuur als vertaling van visie

Door ARCOM zijn er in de afgelopen jaren diverse woonzorggebouwen ontworpen voor verschillende opdrachtgevers. Ieder gebouw wordt ontworpen vanuit de visie van de opdrachtgever en speelt in op de context van de locatie. Hierom is iedere opdracht en ieder gebouw uniek. 

Met een full service aanpak worden opdrachtgevers volledig ontzorgd in het proces om te komen tot een nieuw gebouw. In de beperking kent men de meester. Bij ARCOM werken meesters in budgetbewust denken en doen. Vanuit deze kracht verrassen zij de wereld met spraakmakende architectuur. Spraakmakend omdat zij met de beschikbare middelen het maximum weten te bereiken en het eindresultaat een vingerafdruk is van de visie, doelen en identiteit van de opdrachtgevers. Als voorbeeld van deze werkwijze licht ARCOM de volgende projecten uit: 

Nijverdal:
Aan de Salomonsonstraat in Nijverdal, middenin een bestaande woonomgeving is op de plek waar voorheen de spoorlijn van de Koninklijke Stoomweverij (later: Ten Cate) liep een nieuw woonzorghuis ontworpen voor de zorgonderneming Wonen bij September. Bij September wonen mensen met dementie, zoals Alzheimer, in woonhuizen waar liefde, aandacht, betrokkenheid en gezelligheid voorop staan. De directe woonomgeving is de inspiratie geweest om het volume op te delen in drie geschakelde huizen, zodat de functie ook qua schaal in de wijk past. De uitstraling is daarmee ook herkenbaar voor de ouderen die er komen wonen.

ARCOM

Nijverdal.

Door de inzet van verschillende kleuren en dakranden onderscheiden de huizen zich onderling, terwijl deze door de hoofdvorm wel een eenheid blijven. Binnen is de huiselijke sfeer doorgezet in de inrichting van de algemene woonruimten op de begane grond. De woonkeuken grenst aan de ruime, besloten achtertuin en de zitkamers bieden uitzicht op de straat.

Hilversum:
Op een steenworp afstand van het raadhuis van Hilversum, omsloten door monumentale villa’s, ligt het woonzorghuis van Martha Flora, dat gespecialiseerde, liefdevolle dementiezorg in een beschermde samenleving biedt. Het bestaande gebouw is in verschillende fasen gebouwd naar een ontwerp van de Alkmaarse architect Piet Tauber, begonnen als Kamer van Koophandel en later nog gebruikt door de gemeente. De hoofdopgave voor ARCOM was om van het kantoorgebouw een woonhuis te maken. Dit is gelukt door niet alleen de interne structuur aan te passen, maar met name door  de uitstraling van de buitenzijde te laten aansluiten op de directe omgeving.

ARCOM

Hilversum.

In samenspraak met de omwonenden heeft ARCOM het achterste bouwdeel met de gebogen gevel voorzien van een stucgevel met een hedendaagse interpretatie van historische raamluiken. De metalen schuifluiken zijn voorzien van een perforatie in het patroon van een zonnebloem. Als verwijzing naar de bloemmotieven uit de Jugendstilperiode, waarin diverse omliggende villa’s zijn gebouwd. Dit geeft een bijzonder lichteffect in de woonruimten (overdag) en naar buiten toe (’s avonds). Het oudste bouwdeel is gerenoveerd en in oude luister hersteld. De koppeling tussen de twee delen is nieuw gebouwd en zet de huiselijke sfeer van de gebogen gevel door. Het resultaat is een woonhuis dat niet alleen middenin de samenleving, maar ook in een geborgen omgeving staat. Een unieke plek voor Martha Flora, waar ARCOM met veel plezier aan heeft bijgedragen.  

ARCOM

Hilversum.

Tekst: ARCOM
Beeld: buonq

Bouwen aan de Zorg partners

MelgeshofHospital Control Center