02:00
02-01-2018

Award-winnaar Douwe Kiestra: ‘Mooi dat ik dit mag doen!’

Ja, hij had wel eens van de Healthcare Awards gehoord. Maar die werden uitsluitend vergeven in Amerika. Een ver van zijn bed-show, dus. Nu hij ineens met zo’n award in zijn handen staat, is hij er dan ook des te trotser op. Al is ‘ineens’ hier misschien niet goed geformuleerd. Want nu de verkiezing een wereldwijde is geworden, was het zelfs wel logisch dat Douwe Kiestra voor een nominatie in aanmerking kwam. De IFHE-voorzitter is één van de honderd invloedrijkste mensen in de gezondheidszorg in 2017. Wereldwijd, dus.

“Naast mij staan er geloof ik nog twee andere Nederlanders in de lijst”, vertelt de 56-jarige Fries. Dat maakt hem extra fier. “Het is de eerste keer dat de lijst wereldwijd wordt opgemaakt. En dat ik dan ook nog een award win in de categorie ‘Sustainability’ maakt me extra trots. Immers: het gaat erom dat we de zorg klaarmaken voor de toekomst – de Vierde Industriële Revolutie – in kwaliteit en kwantiteit. Vakbekwaamheid aantonen door continu bijscholen. Dat is ook het streven van de NVTG (Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg), waar ik jarenlang voorzitter van was – en die bijvoorbeeld onlangs startte met het RTG-register voor technici in de gezondheidszorg. En het is ook de motivatie van de IFHE (Internationale Federation of Hosiptal Engineering), waar ik sinds vorig jaar voorzitter van mag zijn.”

Old boys network
“De IFHE was voordat ik aantrad een beetje een old boys network. Dat probeer ik stukje bij beetje te veranderen. Door bijvoorbeeld deskundigen, specialisten en techneuten uit verschillende landen met elkaar te laten sparren. Onlangs was er bijvoorbeeld een delegatie van CEO’s van diverse grote ziekenhuizen uit Shanghai in Nederland. Door met elkaar in gesprek te gaan en te sparren, leren ze van elkaar. Mooi om te zien! Kennisuitwisseling is zo belangrijk. We bieden ook opleidingen aan in verschillende landen, om de kwaliteit van de gebouwen en de daarbij horende techniek te verbeteren en zo de gezondheidszorg op een hoger plan te brengen. Dat is voor de hele wereld belangrijk.”

Zelf reist Kiestra de hele wereld rond om te spreken op congressen en andere bijeenkomsten. Zo vond de nuchtere Fries zich in Mexico ineens aan een tafel naast de president van Uruguay. “Mooi dat ik dit mag doen. Het geeft zoveel voldoening om lezingen te houden over de mogelijkheden in de zorg en om verschillende connecties te regelen.”

Samenwerken met WHO
De award, die hij eind november ontving, heeft veel impact, merkte hij al. Het geeft ook zijn organisatie meer status. “Wij doen regelmatig onderzoek voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maar kregen daar tot voor kort niet echt de credits voor. De WHO doet dat wat dat betreft slim: ze verbinden hun naam meteen aan zo’n onderzoek. We hebben nu afgesproken dat we dit soort zaken samen gaan publiceren, zodat ook de IFHE meer naar buiten kan treden. Een goede zaak, want dan kunnen we laten zien wat we doen.”

“Er spelen nogal wat dingen in de zorg. Denk alleen maar aan de automatisering, die nog maar in de kinderschoenen staat. Hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit? Met de komst van robots en verschillende apps is het bijvoorbeeld helemaal niet meer nodig om straks de dokter altijd lijfelijk te ontmoeten. Dat kan heel goed op afstand. Overigens heeft die automatisering niet alleen invloed op de gezondheidszorg zelf. Denk bijvoorbeeld ook aan het verkeer, de overbelaste infrastructuur. Als mensen niet meer naar het ziekenhuis hoeven te komen, scheelt dat heel wat (auto)kilometers. Het zal niet meteen de files oplossen, maar ze zullen wel verminderen. Ook zullen de wachtkamers minder overbelast zijn.”

 

Tekst:  Johan Koning   Beeld: IFHE

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Sweco