Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
AZ Herentals, Herentals | Renovatie en uitbreiding AZ Herentals

AZ Herentals, Herentals | Renovatie en uitbreiding AZ Herentals

Nieuwe vleugel van zeven verdiepingen sluit elf jaar bouwen af

Het AZ Herentals heeft sinds 2008 een echte metamorfose ondergaan. In 3 fasen werd het ziekenhuis compleet gerenoveerd en uitgebreid. De laatste stap: de bouw van het K-blok, een nieuwe vleugel van 7 verdiepingen die een oud deel van het ziekenhuis vervangt. Het nieuwe blok was klaar en in gebruik in minder dan 1,5 jaar tijd. Het sluitstuk van 11 jaar bouwen.     

De eerste plannen voor de renovatie en uitbreiding van het AZ Herentals? Die dateren al van 2002. Het ziekenhuis stelde een zorg-strategisch plan op – het masterplan – dat in 2006 door de overheid goedgekeurd werd. In maart 2008 ging fase 1 van het project van start. Met het nieuwe K-blok is nu de laatste fase afgerond. Ondertussen breidt aannemer DCA het bestaande operatiekwartier nog uit en krijgt de bezoekersparking er een verdieping bij. Begin 2020 zijn alle werken achter de rug. Facilitair directeur Liesbeth Plingers van AZ Herentals: “Ons masterplan heeft 5 pijlers die als een rode draad door alle verbouwingen en uitbreidingen lopen. Omdat het ziekenhuis al van de jaren 40 van de vorige eeuw dateert, staat modernisering op 1. Door in het verleden bij te bouwen zonder visie waren bij elkaar horende diensten te ver verspreid geraakt. Die hebben we nu telkens per verdieping samengebracht.”

Logistieke stromen

“In alle gebouwen hebben we de circulatie van de bezoekers en het personeel van elkaar gescheiden. Daarnaast moest het energieverbruik van de oude gebouwen drastisch naar beneden gehaald worden. Ten slotte hebben we er voor gezorgd dat we het ziekenhuis in de toekomst nog kunnen uitbreiden.“

De bouw van het K-blok, een nieuwe vleugel van 7 verdiepingen vervangt een oud deel van het ziekenhuis.

 

“In het K-blok hebben we de administratie van het hele ziekenhuis samengebracht. Op de benedenverdieping vind je al onze vergaderzalen. Het is ook de thuis van de technische dienst. Met de ambulante revalidatie en de postrevalidatie voor het To Walk Again-project van ex-triatleet Marc Herremans is de 6de verdieping helemaal aan revalidatie gewijd. Ook het chirurgisch en het internistisch dagziekenhuis en 1 verpleegafdeling verhuisden naar het nieuwe gebouw.”

Snel bouwen zonder tijdverlies

Projectleider Nick Van Otten van aannemer DCA: “De verhuizing naar blok K was een echte puzzel en is verdieping per verdieping gebeurd. Er zijn al diensten verhuisd terwijl we de rest van het gebouw nog aan het bouwen waren. Dat was van bij de start het plan. Het dwong ons om verdieping per verdieping af te werken en in te richten, maar ook om snel te bouwen.”

Elke verdieping heeft een eigen, vrolijke kleur
die je in alle gangen terugvindt.

 

“In de tweede helft van 2017 hebben we het bestaande gebouw afgebroken. In december 2017 hebben we de fundering van blok K gestort en eind oktober 2018 zijn de eerste diensten verhuisd. Elke maand was er een verdieping klaar. Daardoor is eind april van dit jaar de laatste verdieping al in gebruik genomen.”

Strakke planning

“Snel bouwen was mogelijk omdat blok K een eenvoudige rechthoek is die we rechttoe rechtaan konden optrekken. AZ Herentals koos bewust voor prefab. De binnenmuren zijn zo veel mogelijk uit gipswanden opgetrokken en de vloeren en plafonds zijn bijna overal hetzelfde. Dat maakte ons werk heel wat gemakkelijker.”

“We zijn de bouw gestart met een tot in het detail voorbereide werfinrichting en een strakke planning die al tot het einde van de werken volledig uitgewerkt was. Elke week hielden we een werfvergadering waarop we 5 weken vooruit keken. Zo konden we anticiperen op eventuele wijzigingen. Toen bijvoorbeeld de ramen voor een verdieping niet op tijd geleverd konden worden, hebben we de raamopeningen afgedicht om toch verder te kunnen werken.”

Ontwerp, planning en follow-up in eigen hand

Liesbeth Plingers: “Nog een voordeel: al die jaren hebben we met dezelfde aannemers en onderaannemers gewerkt. Elke week zaten dezelfde projectleiders en ploegbazen aan tafel. Dat hielp enorm. We hebben als bouwheer ook alles zelf in de hand gehouden. We hadden al een ontwerp klaar dat de architect verder uitgewerkt heeft. De werkplanning hebben we zelf opgesteld. Onze technische dienst werkte nauw samen met de mensen van DCA.”

Ook het chirurgisch en het internistisch dagziekenhuis en 1 verpleegafdeling verhuisden naar het nieuwe gebouw.

 

“Al is dat snel werken niet vanzelfsprekend. Want een ziekenhuis moet 7 dagen per week, 24 uur per dag operationeel zijn. Bouwwerken brengen veel lawaai met zich mee, en dat heeft een impact op de werking en de patiënten. Het gebeurde bijvoorbeeld regelmatig dat ik de werken enkele uren liet stilleggen om de patiënten wat rust te gunnen.”

Vrolijke kleuren, huiselijke kamers

Het resultaat? Dat mag worden gezien. Elke verdieping heeft een eigen, vrolijke kleur die je in alle gangen terugvindt.    

Zo zie je meteen op welke verdieping je bent. Muur-grote foto’s vrolijken de gangen op. Bezoekers en patiënten kunnen rustig met elkaar praten in hoeken waar stoelen, tafels en vast tapijt een echt huiskamergevoel creëren.

‘Modernisering is eerste prioriteit’.

 

De kamers? Die zijn ingericht als hotelkamers. Ze stralen rust en een huiselijke sfeer uit. Donkerbruin houtwerk en rustgevend behang komen overal terug. De typische medische balk zie je nergens. Alle schakelaars, stopcontacten en aansluitingen zijn in de muren en kasten weggewerkt. In de plafonds zitten klimaatbalken die verlichting, verwarming en koeling combineren. Zo blijft het ook op hete zomerdagen maximaal 25 graden. De helft van de kamers kreeg een patiëntenlift.

‘Innovatie leidend’

Liesbeth Plingers: “Die inrichting komt in het hele ziekenhuis terug. Bij de start van het masterplan in 2008 kozen we bewust voor uniformisering. Ik ben fan van het KISS-principe: hou het simpel. Alles wat we toen gebruikten om alle ruimtes in te richten, hebben we nu opnieuw voor blok K gebruikt. Wat we wel veranderd hebben, is ingegeven door gebruik, nieuwe wetgeving, en nuttige technologische innovaties. Zo is blok K  het enige gebouw met branddetectie in de verlaagde plafonds omdat dat sinds 2018 verplicht is. We verlichten het hele gebouw ook met energiezuinige ledverlichting. En op vraag van de patiënten hebben we de tweepersoonskamers uitgerust met 2 televisietoestellen en digitale televisie. Dat zullen we op termijn allemaal in het hele ziekenhuis doortrekken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details