Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
AZ Maria Middelares | ASSA ABLOY Entrance Systems ontwikkelt vluchtweg in beide richtingen

AZ Maria Middelares | ASSA ABLOY Entrance Systems ontwikkelt vluchtweg in beide richtingen

Het Zweedse ASSA ABLOY Entrance Systems (AAES) heeft voor het AZ Maria Middelares een unieke dubbele draaideurautomaat voor de branddeuren uitgewerkt. “De ziekenhuisdirectie wenste automatische nooddeuren die bij nood in beide richtingen konden openklappen.”

Zulke deuren bestonden vijf jaar geleden nog niet. “Een klassieke draaideurautomaat draaide toen de deur slechts in één richting open, maar dat paste niet in de vluchtwegpolitiek van het AZ”, herinnert AAES-accountmanager Christophe De Caesteker zich.

“Samen met het ziekenhuis en LLOX Architecten hebben we voor dergelijke specifieke gevallen een nieuwe automatiseringsoplossing ontworpen: de Besam SW300ER. Met die technologie is een vluchtweg in beide richtingen gegarandeerd, terwijl de deur eenvoudig bediend kan worden”, legt hij uit. “De allereerste testdeur hebben we in het oude ziekenhuisgebouw geplaatst.” Met de Besam SW300ER-automatisering kunnen trouwens ook ouderen of patiënten met een minder goede fysieke gesteldheid de branddeur gemakkelijk openen. In het ziekenhuis heeft AAES uiteindelijk 52 branddeuren met de automaat uitgerust.

Voor AAES was de innovatie interessant, want heel wat ziekenhuizen worden met de problematiek geconfronteerd. De Zweedse deurtechnologiespecialist kan nu uitpakken met een oplossing die geattesteerd is voor de Belgische en Europese markt.

In de nieuwbouw verzorgde AAES ook de plaatsing van de schuifdeuren in de grote inkomsthal en ASSA ABLOY de installatie van de draadloze elektronische toegangscontrole Aperio. “Alle circa 700 deuren in het ziekenhuis kregen de Aperio-technologie aangemeten. Het draadloze systeem zorgt ervoor dat onbevoegden geen toegang hebben tot ruimtes met bijvoorbeeld medicijnen, apparatuur of patiëntengegevens. Omdat het systeem draadloos werkt, kan het ook esthetisch in het ziekenhuisgebouw verwerkt worden”, geeft De Caesteker nog mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details