AZ Rivierenland Bornem Bouwen aan de Zorg
02:45
06-01-2020

AZ Rivierenland, Bornem | Een volledig functionerend ziekenhuis verbouwen: een huzarenstuk

De Bornemse Sint-Jozefkliniek heeft een grondige facelift achter de rug. Tijdens het 5 jaar durende project verdubbelde het niet alleen in oppervlakte, maar fusioneerde het ook in 2018 met AZ Heilige Familie uit Rumst tot AZ Rivierenland. Het verbouwproject zelf was een huzarenstuk, want de activiteiten van het ziekenhuis gingen gewoon door.

Marcel Zoons, manager Gebouwen en Technieken bij AZ Rivierenland, vertelt meer over het project: “Het idee om het ziekenhuis te verbouwen, kwam in 1999: het gebouw barstte toen al haast uit zijn voegen, waardoor we containers moesten plaatsen om extra ruimte te creëren. Bovendien stamde het oudste gedeelte nog uit de jaren ’50.”

AZ Rivierenland Bornem Bouwen aan de Zorg

Tweefasig project

In 2006 was er nog extra plaats nodig door de overname van het ziekenhuis van Willebroek. Een grondige verbouwing drong zich op. AZ Rivierenland – toen nog de Sint-Jozefkliniek – schakelde bouwfirma Cordeel in om de werken uit te voeren. Projectleider Rudi Put: “Het project verliep in twee fases. Van 2013 tot 2017 pakten we de blokken E en F aan. In blok F bevinden zich twee verpleegafdelingen.” Zoons vult aan: “In blok E zitten de medisch-technische diensten zoals Medische Beeldvorming, Nucleaire Geneeskunde, het operatiekwartier en de dagziekenhuizen. In de tweede fase pakten we blok A aan, waar zich onder andere de administratieve diensten, toegang, technische ruimtes en dienst Heelkunde bevinden. Tijdens diezelfde werken verbouwden we ook de blokken B en C: we vernieuwden alle afdelingen en vormden het oude operatiekwartier om tot een geriatrische afdeling.”

AZ Rivierenland Bornem Bouwen aan de Zorg

Links: Rudi Put, projectleider Cordeel. | Rechts: Marcel Zoons, manager Gebouwen en Technieken AZ Rivierenland.

 

Verbouwen in stilte

Tijdens de bouwwerken bleef de dienstverlening in het ziekenhuis gegarandeerd. Put: “Dat was soms wel een uitdaging. We hielden rekening met de patiënten die in de buurt lagen. Toch kun je in de bouw niet altijd in stilte werken. We hebben daarom zoveel mogelijk gedaan om het geluid te beperken: voor de afbraak gebruikten we pneumatische knabbelaars in plaats van drilboren. We dekten de stofkokers af en isoleerden waar mogelijk.” Zoons: “Het was vaak een kwestie van compromissen sluiten. Een regel hebben we wel altijd in acht genomen: absolute stilte tussen 13 en 15 uur. Zo kregen de patiënten de kans om hun middagdutje te doen.”

Patiënten verhuizen

De patiënten konden tijdens de verbouwingen niet altijd op dezelfde plek blijven. Zoons: “Door de werken moesten we de afdeling Heelkunde op de verdieping eronder inrichten. De patiënten verhuizen verliep gelukkig vlot: in het weekend zijn de meesten al naar huis.” De patiënten uit campus Willebroek naar Bornem verhuizen, was een ander paar mouwen: “Zij kwamen pas naar hier toen de werken ver genoeg gevorderd waren. De geriatrische patiënten overbrengen was een uitdaging: er reden zes ambulances over en weer tussen de twee ziekenhuizen. Het was toen wel even zweten om alles vlot geregeld te krijgen.”

Nieuwe plannen voor campus Willebroek

Campus Willebroek wordt een dagziekenhuis. Zoons: “Een aantal van de Willebroekse afdelingen is nu in Bornem terug te vinden. De campus zelf werd een dagziekenhuis, met een daghospitaal, een dienst Medische Beeldvorming, consultatieruimtes, enzovoort.” Ook voor die campus zijn er bouwplannen: “Nu staan er veel stukken leeg. We zijn daarom van plan om tegen eind 2021 een klein stuk af te breken, een compacte nieuwbouw te plaatsen en er dan alle activiteiten uit het oude deel naartoe te verhuizen. Die afbraak, daar kunnen we niet omheen. Doordat er veel leeg staat, is die nodig om alles energie-efficiënt te krijgen. De activiteiten zullen ook in Willebroek niet onderbroken worden: ze gaan door in het stuk dat nu leegstaat en verhuizen dan naar de nieuwbouw.”

Dubbel zo groot

Als aannemer een ziekenhuis verbouwen, is een uitdaging. Put: “We moesten rekening houden met verschillende voorschriften: architectonische normen, hygiënische regels, luchtzuiverheid, …. Toen we de operatiezalen verbouwden was dat wel spannend, want alles moest van de eerste keer perfect werken. We konden ons niet veroorloven daar een foutje te maken, want het zijn steriele ruimtes. Je kunt dus niet opeens nog een plintje komen vastleggen. Bij Cordeel zijn we zulke projecten wel gewend: het is niet het eerste ziekenhuis dat we verbouwen.”

AZ Rivierenland Bornem Bouwen aan de Zorg

Dankzij de werken verdubbelde het ziekenhuis in omvang. Zoons: “Vroeger had het een oppervlakte van 16.000 vierkante meter, nu zijn dat er 32.000. Er zijn ook extra faciliteiten: de kiss-and-ridezone zorgt ervoor dat patiënten en bezoekers niet telkens op straat hoeven uit te stappen. En ook de cafetaria is een belangrijke nieuwkomer, want daar was altijd veel vraag naar. We zijn blij dat we die nu ook kunnen aanbieden aan onze patiënten, bezoekers en medewerkers.”

Uitzicht op de plaszuilen

Het project zelf leverde soms grappige situaties op. Put: “Het is natuurlijk normaal dat mensen niet altijd blij zijn met verbouwingen tijdens hun verblijf. Dus we kregen al eens de vraag om onze radio wat stiller te zetten. De grappigste klacht kwam van een dame die vroeg om onze plaszuilen te verzetten. Zij had daar vanuit haar kamer zicht op. Die hebben we dan maar meteen verplaatst.”  

Tekst | Shana Hofmans Beeld | Cordeel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: AZ Rivierenland , Bornem , project , ziekenhuis

Bouwen aan de Zorg partners