LV 109,nieuwbouw wit plein

Blok W. (Beeld: Philip Vanoutrive)

03:13
06-04-2020

AZ Sint-Lucas Gent combineert campussen in nieuwe zorgvleugels

We like to move it!

In AZ Sint-Lucas zitten ze niet graag stil. De afgelopen jaren zijn er immers al vaker verhuizingen geweest in functie van het opknappen en moderniseren van delen van het ziekenhuis. Het huidige bouwproject met de verbouwing en uitbreiding van Blok C en het nieuwe Blok W, samen goed voor ongeveer 22.000 m², zal onder meer de campus Volkskliniek vervangen, die een invulling als woonzorgcentrum zal krijgen.

dagziekenhuisg_foto-johan-martens-kopieren

Dagziekenhuis (Beeld: Johan Martens)

 

Het originele masterplan van het AZ Sint-Lucas in Gent ging in 1998 in uitvoering en werd in 2004 aangepast, zodat de fusie van het AZ met de Volkskliniek geïntegreerd kon worden. “Het was de bedoeling om binnen het VIPA-kader de nieuwbouwblokken W en K te realiseren. De Vlaamse overheid keurde de plannen goed, maar door besparingen kon zij het project niet financieel ondersteunen”, licht diensthoofd infrastructuur en bouwcoördinator Danny Van Hove toe. “Aangezien alle ziekenhuisfuncties uit de campus Volkskliniek moeten verdwijnen en we alle activiteiten op de site van AZ Sint-Lucas willen combineren, werd een Plan B uitgewerkt. We bouwen met eigen middelen een nieuw blok W en verbouwen Blok C. De invulling van Blok W ziet er vandaag anders uit dan de voorziene uitwerking binnen het VIPA-project, maar toch ligt de klemtoon nog steeds op de dagziekenhuisactiviteiten.”

geriatrie_foto-johan-martens-kopieren

Geriatrie. (Beeld: Johan Martens)

 

Dagziekenhuizen en meer

Het bestaande Blok W ruimde plaats voor een nieuwbouw van 50 bij 50 meter, ingesloten tussen de bestaande gebouwen van het ziekenhuis, een school, een plein en de openbare weg. Het gebouw met zeven bouwlagen biedt plaats aan het dagziekenhuis voor inwendige ziektes, de infuustherapie, de dag­kliniek oncologie en de pijnkliniek, de geriatrie met dagziekenhuis en consultaties, het chirurgisch dagziekenhuis en operatiekwartier, de palliatieve zorg en de verpleegafdeling voor chronische ziektes. De eerste diensten zijn midden vorig jaar naar het gelijkvloers en kelderniveau van de nieuwe vleugel verhuisd. De andere verdiepingen worden afgewerkt en in het voorjaar in gebruik genomen. “Elke verdieping is ingericht volgens de behoeften van de betreffende afdeling en ruimtes zijn flexibel om in de toekomst vrij eenvoudig een andere invulling te krijgen”, gaat het diensthoofd infrastructuur verder. “Een strenge opvolging van de planning en het budget is cruciaal voor de
succesvolle uitwerking van dit project. Bovendien lopen de bouwwerken nu verder in een vleugel, waar dagelijks heel wat activiteit is. In een dagziekenhuis komen immers duizenden patiënten per jaar over de vloer.”

kamer-nog-in-inrichtingsfase-op-2e-verdieping-met-sanitaire-cel_p1040958-kopieren

Kamer nog in inrichtingsfase op 2e verdieping met sanitaire cel.

 

Functionele indeling met focus patiënt en personeel

Bij de indeling van de verschillende verdiepingen werd veel aandacht besteed aan het comfort van patiënt en personeel. Overal keren de rustige witte en lichtgrijze tinten en een houten vloer terug. Op het gelijkvloers komen patiënten voor hun infuustherapie – behalve chemo – en nemen daarvoor plaats in één van de privé-boxen met zetel en televisie, die van elkaar gescheiden zijn met een halfhoge wand waardoor patiënten toch niet volledig ‘opgesloten’ zitten.

“In het dagziekenhuis nemen patiënten na de aanmelding eerst plaats in een wachtzaal, waarna ze in één van de compacte kamers terecht kunnen. Net voor de ingreep in één van de twee zalen verhuizen ze met hun bed naar één van de vijf voorbereidingsboxen, waar ze zich kunnen omkleden. Het bed is uitgerust met een speciaal ontworpen patiëntenkoffer voor de persoonlijke bezittingen. Na de behandeling gaat de patiënt even naar een kleine recovery om finaal al dan niet naar de kamer terug te keren, alvorens naar huis of een andere afdeling te vertrekken”, licht projectingenieur Rik Casier toe. “De kamers met veel invallend licht zijn opgebouwd volgens ons concept van de SLiM-kamer (Sint-Lucas Innovatieve Modelkamer). Ze bestaan uit een bed, uitgerust met een tafeltje en stoel, een TV en een kleine, afsluitbare sanitaire cel met toilet, wasbak en douche.”

koffertje-dagziekenhuis_foto-az-sint-lucas-kopieren

Koffertje dagziekenhuis.

 

Andere verdiepingen in aanbouw

Vanaf de eerste verdieping zijn de verschillende ruimtes geïntegreerd rond een centrale patio, die moet zorgen voor de nodige lichtinval. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde en kijken uit op de omgeving. Op verdieping twee tot vijf zijn de aannemers nog volop aan de slag. De geriatrie op de tweede verdieping moet binnenkort open. Aan de ingang bevinden zich een balie en een centrale wachtzaal, afgesloten met verticale houten lamellen. De verdieping bevat diverse één- en tweepersoonskamers met hoge verticale ramen, uitgerust met een centraal gestuurde doekzonwering. Net zoals de kamers op het gelijkvloers werd ook hier het SLiM-concept gehanteerd. De positie van het bed zorgt ervoor dat patiënten zonder veel begeleiding naar de sanitaire cel kunnen. Dankzij het vaste houten meubilair volgens een eigen ontwerp en het zoveel mogelijk verbergen van ziekenhuiselementen ontstaat een huiselijke sfeer. Deze verdieping omvat ook een geriatrisch dagziekenhuis met zes posities en een eigen verpleegpost, waar een grote vliesgevel het licht ruimschoots naar binnen haalt. Aan de andere kant bevinden zich vier consultatieruimtes met een eigen secretariaat en wachtzaal.

geriatrie2_foto-johan-martens-kopieren

Geriatrie. (Beeld: Johan Martens)

 

“Op de derde etage komt straks het chirurgisch dagziekenhuis met een voorbereidingszaal met elf posities, vijf operatiezalen, een recovery, verschillende één- en tweepersoonskamers en een dagzaal met zes posities. De begeleider kan tijdens de ingreep wachten in een loungeruimte. In dit dagziekenhuis wordt het klassieke kamergebonden oproepsysteem vervangen door een draadloos bedgebonden oplossing. De bedden zijn eveneens uitgerust met de patiëntenkoffer”, sluit Van Hove af. “De vierde etage wordt ingericht met twaalf bedden voor palliatieve zorg en krijgt een ruime veranda en buitenterras, waar patiënten volop van de buitenlucht kunnen genieten. Op de bovenste verdieping, tot slot, wordt gewerkt aan een verpleegafdeling voor chronisch zieke patiënten.”    

Tekst | Johan Debaere Beeld | AZ Sint-Lucas/Johan Debaere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: AZ Sint-Lucas , Gent

Bouwen aan de Zorg partners

tine-van-der-vloet-2-kopierengordijnen-en-overgordijnen_1_p1040955-kopieren