Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
AZ Sint-Maarten viert 15 jaar samenwerking met Memisa met een extra cheque

AZ Sint-Maarten viert 15 jaar samenwerking met Memisa met een extra cheque

In 2005 ging AZ Sint-Maarten via Memisa een partnership aan met een ziekenhuis en een gezondheidszone in Budjala, in het tropische regenwoud van Congo. Na 15 jaar is de samenwerking nog steeds actief en meer dan ooit nodig. N.a.v. het jubileum schenkt AZ Sint-Maarten bovenop de normale steun een extra cheque van 15.000 euro voor de renovatie van een gezondheidscentrum.

Professionele, toegankelijke en betaalbare zorg bieden zit gebeiteld in de missie van AZ Sint-Maarten. Sinds de vraag van Memisa, een Belgische ngo actief in medische ontwikkelingssamenwerking, in 2005 doen we dit niet alleen in de regio Mechelen maar ook voor de gezondheidszone Budjala.

Zorg binnen een straal van zes kilometer

De gezondheidszone Budjala is ongeveer even groot als de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant samen en is onderverdeeld in dertien lokale gezondheidsgebieden. In deze gezondheidszone steunen we een ziekenhuis dat samenwerkt met een kleiner ziekenhuis. Elk van de dertien gezondheidsgebieden beschikt over een gezondheidscentrum en een aantal kleinere gezondheidsposten. De bedoeling is dat de 150.000 bewoners van het gebied binnen een straal van zes kilometer aan medische zorg kan geraken.

Broodnodige financiële en materiële hulp

Met de permanente crisis waarin Congo zich bevindt, redt onze sponsoring duizenden mensenlevens. We engageren ons om jaarlijks 12.500€ te geven voor vier grote uitgaveposten: veilige en toegankelijke medicatie, de vorming van medewerkers, premies voor medewerkers (zodat het personeelsverloop vermindert en de know-how beter behouden blijft) en de dagelijkse werking.

Tussentijds wordt er ook nog iets extra’s gegeven. In 2015-2016 droegen we 50.000€ extra bij voor de renovatie van de volledige ziekenhuissite. Een heel belangrijk project dat we de voorbije jaren extra financierden bovenop onze jaarbijdrage, is het uitrollen van de strijd tegen ondervoeding. N.a.v. de verhuis naar de nieuwbouw van AZ Sint-Maarten verscheepten we ook ziekenhuismateriaal dat overbodig werd in Duffel en Mechelen naar Budjala, net zoals arbeidskledij.

Ook de tweejaarlijkse inleefreis is een vaste waarde. Telkens andere medewerkers van ons ziekenhuis trekken dan zo’n twee weken naar Budjala. Vanuit hun eigen specialiteit bekijken ze de toestand ter plaatse en helpen ze om de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen.

Waar komen onze centen vandaan?

Een groot deel komt van maandelijkse en jaarlijkse donoren. O.a. medewerkers en sympathisanten van AZ Sint-Maarten, de Emmaüs-groep en Zorgnet-Icuro doen al vele jaren een serieuze duit in het zakje.

Een ander groot deel komt van acties. We denken dan aan een salsa-avond, Music for Memisa, verkoop van smoothies en warme wafels, posterbeurs. Aan de inkom van het ziekenhuis staat een mooie inzamelzuil die goed gespijsd wordt door voorbijgangers.

15-jarig partnerschap: een nieuw project

De bevolking gaf aan dat niet alleen de kwaliteit van de zorg een belangrijk aandachtspunt blijft, maar ook de kwaliteit van de infrastructuur. Daarom vroegen de lokale vertegenwoordigers om verschillende gezondheidscentra grondig te renoveren of zelfs helemaal te verbouwen. De kosten bedragen ongeveer 18.000€ per gezondheidscentrum, zonder de medische uitrusting. Daar kunnen we nu 15.000€ aan bijdragen.

Ondanks hun schijnende armoede leggen ze hiervoor zelf geld opzij, maken ze zelf de stenen voor de verschillende gebouwen en ondersteunen ze de vakmannen zodat het aantal uren dat betaald moet worden, zo laag mogelijk gehouden wordt. Maar de armoede is zo groot, dat ze het niet volledig zelf kunnen betalen. Daarom slaan we de handen in elkaar. Financieel, maar ook materieel. In januari gaven we heel wat medische goederen mee met onze inleefreizigers, dr. Len Verbeke en Sophie Verroken (verpleegkundige mediumcare).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details