Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Beatrixziekenhuis Gorinchem pakt verbouwing IC/CCU grondig aan

Beatrixziekenhuis Gorinchem pakt verbouwing IC/CCU grondig aan

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem staat er prima voor. Volgens de AD Ziekenhuis Top 100 staat het ziekenhuis de afgelopen jaren steevast bovenin met dit jaar een notering op nummer 1. Ook in Elsevier staat het Gorinchemse ziekenhuis weer bovenaan. Om dat te bereiken moet je als ziekenhuis werkelijk op alle vlakken aan alles denken. Kennelijk zijn ze daar goed in aan de Banneweg in Gorinchem.

Deze conclusie is ook te trekken als we het resultaat bekijken van de verbouwing van de Intensive Care/hartbewakingsunit (IC/CCU) die recentelijk in acht weken tijd is doorgevoerd: aan alles is gedacht. Het geheim? Een betrokken bouwteam met veel inbreng vanuit de medewerkers van het ziekenhuis.

Ruime IC-kamer met twee pendels.

 

Acht kamers

Afdelingshoofd Karin Koedam van de afdeling IC/CCU legt uit wat er concreet is verbouwd: “De oude situatie stamt nog uit de jaren tachtig. De IC telde zes bedden en een hartbewaking met vier bedden. Logistiek was het er al lastig manoeuvreren met de bedden, maar doordat er steeds meer apparatuur bij kwam, werd het ook alsmaar krapper om in te werken. Daarbij was er op de zaal weinig privacy en hadden de patiënten de muren als uitzicht. Niet echt ideaal. Afgelopen zomer – er zijn dan minder operaties – is de afdeling helemaal omgebouwd naar acht ruime eenpersoonskamers, waarvan zes IC en twee hartbewakingskamers. Twee IC-kamers zijn geschikt voor quarantainesituatie en hebben een sluis op onderdruk. Aan de andere kant van de gang zijn de medicijnkamer en de teampost ingericht.”

Bouwteam

Vooral de acht kamers zijn het resultaat van intensief overleg in het bouwteam dat voor de verbouwing was ingesteld. Koedam: “Daarin zaten naast de architect en de bouwers veel mensen van het ziekenhuis. Van onze eigen afdeling waren dat ikzelf en intensivist-anesthesist Margijske van Roest, die ook het contact met de artsen onderhield. Daarnaast waren vertegenwoordigd: de apotheek, fysiotherapie, verplegend personeel, schoonmaak, infectiepreventie, technische dienst, ICT en de medische instrumentatiedienst. Met dit brede team konden we alle aspecten en details goed doordenken en uitwerken. We zijn ook in andere ziekenhuizen gaan kijken en hebben medewerkers van de IC naar hun ervaringen gevraagd: wat werkt goed en wat niet.”

Acht eenpersoonskamers aan een vernieuwde gang.

 

Rust

Het Beatrixziekenhuis houdt altijd patiëntentevredenheidsonderzoeken. In voorbereiding op deze verbouwing zijn vragen over de ‘ideale Intensive Care’ meegenomen. Koedam: “Daaruit kwam onder meer naar voren dat IC-patiënten erg gevoelig zijn voor geluiden. Daarom zijn onze kamers akoestisch extra aangepakt. Ook moet je rekening houden dat patiënten op de IC ernstig verward kunnen zijn, een delier kunnen hebben. De Werkgroep Sfeer en Interieur van het bouwteam heeft dit in hun inbreng meegenomen. In een grondig keuzeproces is de kleurstelling van de afdeling bepaald en zijn de illustraties van de wanden uitgekozen, zodanig dat er een sfeer van warmte en rust ontstond. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd”, zegt Koedam met een glimlach.

Zuinig op medewerkers

Er is dus veel nagedacht over het patiëntenwelzijn. Die liggen nu in een royale kamer, waar Luxaflex (gordijnen zijn niet toegestaan) in de gangwandramen voor privacy zorgt en ze kunnen allemaal naar buiten kijken. “Wel zo fijn als je op de Intensive Care ligt”, stipt Koedam aan. “Maar we hebben ook flinke stappen gemaakt in de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers. Daartoe is een proefkamer ingericht waar we met veel schuiven, testen en proberen de ideale opstelling en afmetingen hebben kunnen bepalen.      
We kunnen nu gemakkelijk helemaal rondom het bed werken. Alle medische apparatuur, monitors, zuurstof en elektriciteit zitten in twee gebruiksvriendelijke pendels en in het plafond is een tillift gemonteerd. Dit draagt allemaal bij aan goede werkomstandigheden van onze medewerkers.”

Quarantainesluis.

 

Kwaliteit

Daarnaast staat de juiste kwaliteit van zorg hoog in het vaandel. ‘’Alle apparatuur op de patiëntenkamer is gekoppeld aan de piepers van de verpleegkundigen op de afdeling”, verduidelijkt Koedam. Wanneer bijvoorbeeld een infuuspomp leeg is, krijgt een van de medewerkers een seintje. Hierdoor ontstaat rust voor de patiënt, maar is er wel de zekerheid dat de patiënt kan vertrouwen op de zorg die hij nodig heeft.” Dat het goed zit met de kwaliteit, blijkt uit het wederom behalen van het JCI-keurmerk. “Daar zijn we natuurlijk heel trots op, want dat bewijst dat we voldoen aan ’s werelds strengste normen voor kwaliteit en veiligheid van zorg.”

Op de vraag of het alle inspanningen en investeringen waard is, komt een resoluut antwoord. “Je doet het voor de patiënt en voor de medewerkers. We hebben voor dit intensieve bouwproces en deze manier van aanpakken gekozen omdat we hier weer heel lang mee vooruit moeten. Het had dus een hele hoge prioriteit. Daar maak je je als team hard voor.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details