Bedwandpanelen
02:13
27-08-2018

Bedwandpanelen minder vaak standaard

De laatste jaren kiezen ziekenhuizen steeds minder vaak voor standaard bedwandpanelen en wordt vaker maatwerk gevraagd. Niet alleen passend bij het interieur van de patiëntenkamer, maar ook uitgerust met de nieuwste functionaliteiten. 

Dräger, gevestigd in Zoetermeer, levert al jaren onder meer medische gassendistributiesystemen aan ziekenhuizen. En tegenwoordig ook steeds vaker het eindpunt daarvan, het bedwandpaneel. Deze is doorgaans aan de muur bevestigd bij het hoofdeinde van het bed op de verpleegafdeling of de intensive en medium care. Een medische gassendistributie-installatie bestaat uit een kilometerslang leidingenstelsel door heel het ziekenhuis, vanaf de bronopstellingen tot in de patiëntenkamers. Via dit systeem worden medische gassen als perslucht, zuurstof en vacuüm naar de patiënt getransporteerd en uiteindelijk via het bedwandpaneel in de patiëntenkamer ontsloten. Zo’n paneel bevat daarnaast nog andere componenten, zoals een verpleegoproepsysteem, wandcontactdozen, data-aansluiting en verlichting.

Custom-made
Simon Meij, accountmanager Workplace Infrastructure bij Dräger, merkt dat de markt van de bedwandpanelen aan het verschuiven is van standaard naar custom-made. “Ziekenhuizen willen tegenwoordig een fraai interieur, dat bijvoorbeeld aansluit bij een healing environment. Om de bedwandpanelen eveneens onderdeel van de inrichting te maken, praten we tegenwoordig vaak al in een vroeg stadium met (interieur)architecten. Omdat onze Linea-serie bedwandpanelen inmiddels een enorme variëteit in vormgeving en kleuren biedt, kunnen we aan de meeste specifieke wensen en eisen van klanten voldoen.” Dat geldt ook voor nieuwe functionaliteiten in de bedwandpanelen, zoals bij het OZG in Scheemda. Meij: “Voor de nieuwbouw van dit ziekenhuis hebben wij een groot deel van de medische apparatuur geleverd, inclusief het complete gassendistributiesysteem met de bedwandpanelen als sluitstuk. Hier is voor alle verpleegkamers gekozen voor de Linea Ambience, een paneel met een ‘houtlook’ dat in veel kleuren verkrijgbaar is. De lichtarmatuur is hier, anders dan gebruikelijk, eveneens uitgevoerd met onderzoeksverlichting, waardoor een losse onderzoekslamp niet meer nodig is. Daarnaast is een speciale usb-aansluiting voor het opladen van een mobiele telefoon geïntegreerd.”

Ook aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft Dräger custom-made bedwandpanelen voor alle beddenkamers geleverd. Meij: “Dit 36 cm brede paneel loopt van het plafond tot 40 cm boven de vloer, waarbij de lichtarmatuur vrij op de muur en centraal boven de bedden bevestigd is. Deze bed­wandpanelen passen perfect in het interieur en zijn tegelijk ergonomisch verantwoord. Alle functionaliteiten zijn zodanig in de panelen verwerkt, dat deze voor de medewerkers gemakkelijk toegankelijk, te bedienen en schoon te maken zijn.” 

Bedwandpanelen

Veiligheid en kwaliteit
Omdat de bedwandpanelen het eindpunt van het medische gassendistributiesysteem vormen, worden er eveneens strikte veiligheids- en kwaliteitseisen aan gesteld, net als aan het systeem zelf. Want niet alleen moeten samenstelling en kwaliteit van deze gassen, die als medicijn worden aangemerkt, tijdens hun reis door het ziekenhuis onveranderd blijven. Daar waar het geneesmiddel via het bedwandpaneel aan de patiënt wordt toegediend, moet het eveneens altijd de juiste kwaliteit hebben, permanent beschikbaar zijn en moeten medewerkers er veilig mee kunnen werken. Bij het vervaardigen van een bedwandpaneel gelden daarom strenge regels. Bijvoorbeeld voor de bekisting, de afstand van het paneel tot aan het plafond en de grond, de afstand tussen de verschillende aansluitingen, en voor de verlichting en aarding. Meij: “Ieder gassendistributiesysteem, inclusief losse onderdelen als bedwandpanelen, leggen wij dan ook aan binnen de geldende kwaliteitskaders en -normen NEN-EN-ISO 7396-1 en Richtlijn 93/42/EEG. Normen die steeds strenger worden. Omdat wij als enige in Nederland over een eigen gecertificeerd kwaliteitswaarborgsysteem beschikken, mogen we zelf ook certificeren volgens deze normen.” Dit betekent dat Dräger de complete medische gassendistributieketen, bedwandpanelen inbegrepen, kan ontwerpen en met eigen producten kan samenstellen, installeren, opleveren, testen en onderhouden. Daarbij draagt het bedrijf zorg voor de kwaliteitsborging, risicobeheersing en certificering. Dit betekent dat alles perfect op elkaar aansluit en verantwoordelijkheden duidelijk zijn, mocht zich een probleem voordoen. “Kortom, we zijn een totaalaanbieder, die ook bedwandpanelen op maat kan leveren. Onze fabriek in Duitsland is daar helemaal op ingericht”, aldus Meij.    


Dräger
Huygensstraat 3-5
2721 LT Zoetermeer
Postbus 874
2700 AW Zoetermeer

T  +31 79 344 46 66
F  +31 79 344 47 47

info@draeger.com
www.draeger.com

Tekst en beeld: Dräger

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Family CenteredCool-Ice WCI 33