Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Bekroond complex ontwerp

IMG_2190
Lichte kleuren spelen een belangrijke rol in het ontwerp.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | Gerflor Benelux, Han Nooijen

25 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In 2020 won het nieuwe Amsterdam UMC Imaging Center de award voor Zorggebouw van het jaar. Het ontwerp was zeer complex, vanwege uiteenlopende eisen en wensen van verschillende groepen gebruikers. Wiegerinck heeft ervoor gezorgd dat het gebouw ondanks zijn medische functie zeer transparant is gebleven en een warme, maar rustige uitstraling heeft. Gerflor leverde de robuuste en onderhoudsarme vloeren waar het project om vroeg.

De lichtste kleur is het meest toegepast.

Wiegerinck werkt aan veel projecten in de zorg. “Hierbij vinden we het erg belangrijk dat gebruikers zich prettig voelen in een gebouw”, aldus partner en architect Tom Vlemingh. “Het is al spannend genoeg om behandeld te moeten worden. Het is helpend als het dan makkelijk is om je in een zorggebouw goed te oriënteren, maar ook om je terug te kunnen trekken en een gevoel van privacy te ervaren. Een professionele omgeving, waarbij de patiënt meteen voelt dat hij in goede handen is.”  

Het Amsterdam UMC Imaging Center.

Een gebouw als een lichaam

“De complexiteit van dit project zat hem in de manier waarop het gebouw gebruikt wordt én in het compacte volume”, gaat Vlemingh verder. In het Amsterdam UMC Imaging Center worden patiënten behandeld, maar er worden ook klinisch onderzoek gedaan en medische isotopen geproduceerd. “Wij ontwierpen een interactief platform, voor een zeer diverse groep gebruikers. En dat was zoeken, denken, proberen. Uiteindelijk hebben we het gebouw ontleed aan de hand van het menselijk lichaam. Een analogie, een basis waaraan we alles wat we bedachten steeds konden toetsen. Er is een skelet, dat alles logisch bij elkaar houdt. De longen van het gebouw worden gevormd door een grote vide, met veel licht, waar de patiënten die binnenkomen door een hostess worden ontvangen. Alle techniek, bekabeling, luchtcirculatie en afzuiging hebben we opgevat als de bloedsomloop van het pand. En de zintuigen zijn de zintuigen van alle patiënten, bezoekers en medewerkers – hun gevoel van geborgenheid en veiligheid was leidend.”

Een wachtruimte in het Imaging Center.

De zintuigen worden onder meer geprikkeld doordat er veel licht naar binnen kan vallen. Toch is dit niet overal de bedoeling. Vlemingh: “Sommige ruimten in het gebouw behoeven geen daglicht, patiënten hebben privacy nodig en om scans te kunnen beoordelen is zonlicht niet wenselijk. Toch oogt ook dit deel van het gebouw open en licht. Dit wordt versterkt door de materialisatie, zoals door de kleur van de vloeren en wanden, die we bewust licht hebben gehouden.” Voor de vloer was de esthetiek natuurlijk van belang, maar de functie net zozeer. “De vloer moest voldoen aan de nodige eisen. Zo moest hij makkelijk schoon te maken zijn, maar ook robuust en bestand zijn tegen zeer intensieve belasting. Uiteindelijk hebben we gekozen voor vloeren van Gerflor.”

Een wachtruimte in het Imaging Center.

Warme maar robuuste vloer in lichte kleuren

Accountmanager Maurice Sinjorgo van Gerflor: “Het team van D/Dock interieur architecten en Wiegerinck koos voor het origineel: Mipolam, type Affinity. Deze homogene vloerbedekking heeft een Evercare™ oppervlaktebehandeling. Behalve extreem mat en krasongevoelig is de vloer bestand tegen de meeste producten die in de gezondheidszorg worden gebruikt, zoals Betadine, eosine en hydroalcoholische oplossingen.” Chemievrij onderhoud was ook een argument. De vloer wordt in het UMC Imaging Center in verschillende tinten toegepast. Vlemingh: “In het zacht glooiende vloerontwerp worden drie kleuren gebruikt die overige interieurkleuren verbinden. De lichtste kleur is het meest toegepast, om de lichte sfeer van het gebouw te versterken. Andere kleuren geven de overgang naar andere plekken aan. Zo is de kleur in de ruimtes waar patiënten onderzocht worden bewust warmer, omdat de vloer bijdraagt aan een bepaalde sfeer.” In het project zijn uiteindelijk de kleuren lever, grijs en een lichte kaki natural gebruikt. “Het voordeel van deze vinyl vloer is naast de robuuste kwaliteit de prettige loopklank en zachte uitstraling.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details