Memo-live is in 2012 gestart met het eerste project in Lelystad, de Hanzeborg. Het bedrijf is zich daarna gaan specialiseren in camouflagetechniek en beleving voor afdelingen met bewoners met dementie. Roel Vinke is de eigenaar van Memo-live. “Na het project in Lelystad zag ik wat het met bewoners, bezoekers en medewerkers doet als een omgeving totaal verandert. Ik ben me daarna gaan verdiepen in het maatschappelijke probleem van dwaalgedrag bij dementie. Hoe reageert een bewoner op prikkels, waar moet je op letten bij vluchtdeuren, hoe kunnen we bewoners sturen zodat er meer rust ontstaat. Allemaal vragen waar we steeds meer inzicht in krijgen omdat we onze projecten volgen en evalueren.”
Steeds vaker wordt Memo-live bij nieuwbouw of verbouwing betrokken. Roel Vinke: “Als wij in een vroeg stadium meedenken kunnen er veel kosten bespaard worden. Als er toch geschilderd moet worden, dan liever in de juiste kleur. Als er printbehang komt is behangklaar maken door de aannemer voldoende. Zo voorkom je dubbele werkzaamheden.”
Anno 2021 is Memo-live de grootste leverancier van beleving en sfeer op de PG afdeling. Roel Vinke: “We hebben ons in de afgelopen jaren ontwikkeld als een echte specialist. Alle beelden die we gebruiken zijn door onszelf ontwikkeld. We gebruiken voornamelijk afbeeldingen van herkenbare natuur zoals bloemen en planten en delen van muren of hekjes die op ware grootte worden geprint. Wij denken uitsluitend vanuit de bewoners met dementie. Als onze klant vraagt om afbeeldingen toe te passen die in onze ogen geen positief effect hebben op de bewoners, doen we het niet.”
Roel Vinke: “Ten eerste creëren we herkenning. Door bijvoorbeeld de voordeuren van de bewoners te bestickeren, herkennen mensen de deur beter en voelen ze zich niet verloren in de gang. Tegelijkertijd voorkom je dat mensen de verkeerde kamer binnengaan, met onrust als gevolg. Deuren die niet belangrijk zijn voor bewoners, camoufleren we waardoor deze ook geen onrust meer veroorzaken doordat bewoners aan de deur gaan rammelen of er tegenaan schoppen. Ditzelfde geldt voor liften en uitgangen. Daarnaast zorgen we ervoor dat er van alles te doen is op de gang. Men kan wandelen langs winkelramen, of bij iemand naar binnen kijken. Er is groen, er zijn bloemen en dieren zoals een hondje of een poes. Zo krijgen de mensen veel positieve prikkels en voelen ze zich beter. Wij doen dit vrijwel uitsluitend in de ruimtes en gangen met een eentonige uitstraling, waar nauwelijks afleiding is en waar bewoners weinig herkennings- of oriëntatiepunten hebben. De wayfinding wordt door onze decoraties sterk verbeterd voor bewoners. Als wij klaar zijn met ons werk, zijn de bewoners blij, zijn de medewerkers blij, en zijn wij dan ook tevreden! Uiteindelijk resulteren onze oplossingen in minder onrust en wordt zorgpersoneel minder zwaar belast.”
Aan het woord is Arco Kistemaker, projectmanager bij Memo-live: “Een klant vindt ons vaak via Social Media of via andere klanten. Ook hebben we grote zorgorganisaties met meerdere locaties, daar gaan we van de ene naar de andere afdeling. Men belt ons, of vraagt een gratis inspiratieboekje bij ons aan om deze met een werkgroep te bespreken. Als de klant een advies van ons wil, plannen we een Quick Scan in voor één van onze adviseurs. Deze geven ter plaatse adviezen, wijzen op knelpunten, maken foto’s van de hele afdeling en meten alles in. Daarna werken we dit uit in een sfeerimpressie, een begroting, en een uitgebreid advies. Hiermee maken we het inzichtelijk voor de klant. Als de klant akkoord is werken we het ontwerp tot in detail uit en kunnen we de opdracht inplannen. Wat ons uniek maakt is dat we alles in eigen hand hebben. Van advies, ontwerp, productie en montage, alles met eigen mensen en met één aanspreekpunt. Doordat onze klanten al overtuigd zijn van de positieve effecten van onze diensten en producten, worden we steeds vaker betrokken bij nieuwbouw. Men ziet de knelpunten al op de plattegrond, of er zijn al speciale belevingsruimtes waar met thema’s bewoners positief worden gestimuleerd. Daarvoor hebben we nieuwe producten ontwikkeld zoals een TV scherm met konijnen, een appelboom met plukappels en een vogelhuisje met geluid. Door deze in de juiste setting toe te passen ontstaat een omgeving die je positief prikkelt.”