Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Productinformatie

Bereikbaar en bruikbaar sanitair voor iedereen

De grepen en steunen van DELABIE bieden totaal comfort en absolute veiligheid voor de gebruikers.

Tekst | DELABIE

Beeld | DELABIE

19 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een aangepaste sanitaire installatie in een ziekenhuis of verzorgingshuis moet bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke toestand. Of het nu gaat om een kind, tiener, zwangere dame, rolstoelgebruiker of afhankelijke oudere persoon: iedereen moet op een comfortabele en veilige manier het sanitair of toilet kunnen gebruiken.

Het vraagt technische en bouwkundige maatregelen om iedereen, ongeacht leeftijd of graad van mobiliteit, een maximum aan onafhankelijkheid te garanderen. Veiligheid, hygiëne,­ bestendigheid tegen intensief gebruik en vandalisme, ergonomie, …: al deze eigenschappen dienen in acht te worden genomen bij de productkeuze voor een sanitaire ruimte in een zorginstelling. Ook design is een marktvereiste: edele materialen, hoogwaardige afwerkingen of originele kleuren en natuurlijke vormen worden allemaal in aanmerking genomen tijdens het beslissingsproces.

Neutrale ruimte

Omdat aangepaste voorzieningen niet mogelijk zijn, moet toegankelijk sanitair geschikt zijn voor een diversiteit van gebruikers en niet voor individuele personen. Dit betekent dat een neutrale ruimte moet worden ontworpen. Er wordt dus gekozen voor visueel neutrale, discrete en niet-stigmatiserende, esthetische en comfortabele toegankelijkheidsproducten. Natuurlijk is daarbij het opofferen van ergonomie en veiligheid uit den boze.

Bij de keuze van grepen en steunen zijn de vorm en diameter bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen: een te hoekige of vierkante vorm is moeilijk te hanteren, en een diameter van 32 tot 35 mm is ook belangrijk. Wanneer deze kleiner of groter is, is de grip namelijk minder goed. De onderarmspieren worden ten koste van de schouderspieren belast, terwijl de krachten van de gebruiker gespaard moeten blijven.

De douchezitjes van DELABIE weerstaan 135kg en zijn eenvoudig af te nemen voor reiniging.

Accessoires

Bij het ontwerpen van toegankelijke sanitaire voorzieningen worden de accessoires gemakkelijk over het hoofd gezien. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een zeepdispenser en toiletborstel in eenzelfde uitvoering als de grepen en hulpmiddelen, verbetert de esthetiek. Door die toiletborstel zelfcentrerend te maken en een lange ergonomische handgreep te geven, zal de ergonomie voor de gebruiker verbeteren. Ook kantelbare spiegels die verstelbaar zijn voor rolstoelgebruikers dragen bij tot een gelijke ervaring in de sanitaire ruimte.

Voor DELABIE, marktleider in sanitaire voorzieningen voor zorginstellingen, is het belangrijk om te voldoen aan de hoogste normen wat betreft toegankelijkheid. Vanaf de ontwerpfase ondergaat een product meerdere tests op het gebied van weerstand, duurzaamheid, ergonomie, biodiversiteit van de gebruikte materialen, visuele contrastwaarden, …. Dit alles om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. De ontwerpers van DELABIE weten dat design even belangrijk is als technische prestaties. Hulpmiddelen en accessoires voldoen dus niet alleen aan de huidige richtlijnen, maar hebben ook stijlvolle strakke lijnen die gemakkelijk te reinigen zijn. Door producten in verschillende uitvoeringen en materialen aan te bieden, is er voor elk type zorginstelling en voor elk interieur een antwoord dat voor een goed visueel contrast zorgt. Niet alleen met grepen en douchezitjes, maar ook met aangepaste kranen (bijvoorbeeld kranen met lange hendel of elektronische kranen) en toestellen in roestvast staal.

Naast de series in glanzend slijtvast Nylon (NylonClean®) en in glanzend of mat gepolijst rvs (UltraPolish® of UltraSatin®)is ook het assortiment Be-Line® beschikbaar. Dit laatste assortiment, in aluminium, brengt design en comfort samen. Verder wordt de gebruiker ook hygiëne, veiligheid en een gevoel van welzijn geboden. Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte antiroterende zijde passen de grepen perfect in de vorm van de hand. 

Geen compromissen

Er hoeven niet langer compromissen gesloten te worden om een toegankelijke sanitaire ruimte te bekomen. Het is mogelijk stijlvolle producten te kiezen die bestand zijn tegen intensief gebruik en die tegelijkertijd de veiligheid en hygiëne van de gebruikers garanderen. In sanitaire ruimtes die intensief worden gebruikt, zullen aantrekkelijke en goed onderhouden producten met schone, heldere oppervlakken meer respect en zorg oproepen bij de gebruikers, zonder compromissen te sluiten op het gebied van functionaliteit, ergonomie of veiligheid.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details