Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Beschermd gebied in OK nu ook vóór de bouw te bepalen
Computational Fluid Dynamics (CFD) simulaties maken in een virtuele 3D omgeving luchtstroming zichtbaar.

Beschermd gebied in OK nu ook vóór de bouw te bepalen

Gevalideerde computermodellen geven inzicht in de omvang van het beschermd gebied, energiebesparing en thermisch comfort.

Het beschermd gebied in een operatiekamer is de zone waarbinnen het operatieteam, de patiënt en de instrumententafels zich moeten bevinden. Het doel van dit beschermd gebied is enerzijds vervuiling van buitenaf tegenhouden en anderzijds vervuiling vanuit het gebied zelf naar buiten afvoeren. Het is gebruikelijk om de omvang van dit gebied te bepalen bij oplevering van een nieuwe of verbouwde operatiekamer. Actiflow biedt nu de mogelijkheid om vooraf (dus vóór de nieuwbouw of renovatie) al zekerheid te hebben over:

• De afmetingen van het beschermd gebied (ook in gebruik, dus in aanwezigheid van artsen, tafels, lampen, enz.).

• Het thermisch comfort voor patiënt en artsen.

• Een optimale energie-efficiëntie van het downflowsysteem.

Hiermee vermijdt u het overdimensioneren van het HVAC-systeem, het reduceert bouwkosten en het voorkomt trial-and-error bij inregelen, zodat de OK sneller in gebruik kan worden genomen.

Betrouwbare resultaten met CFD-simulaties

Computational Fluid Dynamics (CFD) simulaties maken in een virtuele 3D omgeving luchtstroming zichtbaar. De software die gebruikt wordt, is afkomstig uit de luchtvaart en uitgebreid gevalideerd voor toepassing in OK’s. Middels CFD-simulaties wordt inzicht gegeven in de stroming in een lege OK. Bovendien worden de invloed van het OK-team, het effect van de vorm en positie van de lampen en uiteraard het effect van het ventilatiesysteem bepaald. Dit geeft een compleet en realistisch beeld, nog voordat de OK daadwerkelijk in gebruik is.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details