Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Beschermd wonen in Noord-Hollands Andijk
De twee vleugels van de U zijn iets naar buiten gericht om het gebouw een open karakter te geven en verbinding met de buitenwereld te realiseren.

Beschermd wonen in Noord-Hollands Andijk

Wonen zoals thuis, met voldoende zorg en in een beschermde omgeving. Dát is het concept van het nieuwe Sorghvliet in Andijk. Kort geleden namen de bewoners hun intrek in de 32 nagelnieuwe zorgappartementen van dit woonzorgcentrum.

De verhuizing naar de nieuwe locatie Sorghvliet was in letterlijke zin een oversteek. De 32 nagelnieuwe appartementen van het woonzorgcomplex in Andijk zijn pal tegenover het ‘oude’ Sorghvliet gesitueerd. De nieuwbouw werd gerealiseerd omdat het bijna 30 jaar oude pand niet meer voldoet aan de eisen van de huidige tijd ten aanzien van zorgverlening. Met de verhuizing hebben bewoners in plaats van een eenkamerappartement nu een tweekamerappartement tot hun beschikking dat bovendien ruimer is van opzet. Het oude Sorghvliet blijft voorlopig dienstdoen als onderkomen voor bewoners van andere woonzorgcentra die wachten op een nieuwe woning.

Beschermd wonen 

Voor alle bewoners van het nieuwe Sorghvliet geldt een zorgzwaartepakket van minimaal niveau vijf, wat erop neerkomt dat de meesten te maken hebben met dementie. Een gegeven dat bepaalde vereisten met zich meebrengt voor de nieuwe huisvesting. Zorgorganisatie Omring, de huurder, was nauw betrokken bij de invulling van het concept. “Omring heeft in 2015 een nieuw zorgbeleid ontwikkeld. Eén van de speerpunten daarin was dat mensen zoals de bewoners van Sorghvliet leven volgens het concept Beschermd wonen. Ze hebben zorg en bescherming nodig, maar moeten tegelijkertijd zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Mensen zijn steeds individueler en dat uit zich in een grotere behoefte aan zelfstandige woonruimte”, zegt Omrings projectleider Loraine Besseling. “Het idee is ook dat zij zoveel mogelijk wonen zoals ze thuis deden”, vult collega en locatiemanager Sjon Kuipers aan.

In de praktijk krijgt dat onder meer gestalte door van elke zorgunit zoveel mogelijk een woning te maken. Bij aankomst buiten het gebouw wacht de bezoeker daarom geen receptie, maar een paneel met bellen van alle woningen. Net zoals bij een ‘gewoon’ appartementencomplex dus. Ook de woningen zelf beschikken over een voordeur en een bel en zijn alleen toegankelijk voor mensen met een sleutel. De appartementen beschikken over een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. In het complex bevinden zich ook vier buurtkamers. “Met de nadruk op búúrtkamers, het zijn geen huiskamers. Die hebben de bewoners zelf al in hun woning. Het moeten vooral plekken zijn waar ze anderen ontmoeten”, zegt Kuipers.

20200731 MR 443989
Het nieuwe complex in Andijk.

Samenwerking

Het zijn enkele van de faciliteiten die zorg­organisatie Omring van belang vond voor de nieuwe locatie. In het traject naar de realisatie toe, dat een aanvang nam in 2016, trok de zorgverlener samen op met woningstichting Het Grootslag. “Aanvankelijk werd verkend of het oude Sorghvliet kon worden verbouwd, maar dat was toch geen optie. Nadat de keuze viel op nieuwbouw was Omring leidend voor hoe het nieuwe Sorghvliet eruit moest zien. Voor de realisatie hebben Het Grootslag en Omring een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Nu het gebouw is opgeleverd, zijn we verhuurder en huurder”, vertelt Hans Kröger, directeur van Het Grootslag. 

(Ge)bouw 

Voor de bouw van het nieuwe Sorghvliet droeg aannemingsbedrijf Wit Wognum de zorg. Ondanks de coronapandemie vonden de werkzaamheden doorgang en werd er volgens plan opgeleverd in juli van dit jaar, vóór de bouwvak. In het nieuwe Sorghvliet bevinden de appartementen zich op twee woonlagen. Het pand zelf is gebouwd in een U-vorm. Dat laatste heeft niet alleen een esthetische functie, zo blijkt. “Dankzij de U-vorm heeft de binnentuin ertussen een wat besloten karakter. Hierdoor kunnen de bewoners naar buiten en zijn ze toch beschermd”, zegt Maurice Kuin, projectleider bij Wit Wognum. De twee vleugels van de U zijn volgens Besseling iets naar buiten gericht om het gebouw een open karakter te geven en verbinding met de buitenwereld te realiseren. 

In de bouw werd rekening gehouden met vereisten voor zorgvastgoed in het algemeen en de doelgroep in het bijzonder. Een kenmerk is de ruime opzet van de appartementen en gemeenschappelijke ruimten. Zo is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor zorgmedewerkers om te manoeuvreren met hulpmiddelen zoals tilliften. Ook is het hele complex uitgerust met brede doorgangen met het oog op het vervoer van bedden. “In de bouw hielden we, afgezien van de brede opzet en doorgangen, ook rekening met de afwezigheid van drempels. Gelet op het gebruik van rollators en rolstoelen door de bewoners moet het hele gebouw drempelloos zijn. Verder hadden we te maken met de installatie van daglichtlampen, die het dagritme nabootsen. Hetzelfde geldt voor de domotica. Omring wilde bepaalde zorgdomotica-toepassingen in Sorghvliet, dus was dat ook een aandachtspunt gezien de bekabeling en aansluitpunten”, zegt Kuin.

Zorgdomotica

Zorgdomotica is in Sorghvliet bedoeld om het comfort en de veiligheid van bewoners te vergroten en het werk van zorgmedewerkers te ondersteunen. Elk appartement beschikt over een beeldsensor. Die kan in overleg met familie van de bewoner worden ingezet om de bewoner meer vrijheid te geven en toch rekening te houden met de veiligheid. Met behulp van de alarmtechnologie kan de zorgmedewerker een signaal ontvangen als iemand uit bed dreigt te vallen of misschien te lang wegblijft op de wc in de nacht. 

“Technologie wordt steeds belangrijker, zeker nu mensen steeds langer thuis blijven wonen en ze bij een eventuele aankomst in een woonzorgcentrum al zwaardere zorg nodig hebben. Afgezien van domotica is natuurlijk ook de inrichting van ruimten afgestemd op de behoeften van de bewoners. Zo vind je hier nergens vloerbedekking vanwege het risico op vallen. De kranen in de keukens hebben langere hengsels en er zijn uitsparingen onder de wasbakken vanwege eventueel rolstoel- of rollatorgebruik. Ook is er kleuronderscheid om zaken te verduidelijken, zoals het zwart van de wc-bril op een witte toiletpot. In de gangen en buurtkamers is gekozen voor lichte kleurtinten voor een rustige uitstraling”, somt Kuipers op. 

20201009 MR 462517
Het interieur moet niet alleen warm en huiselijk zijn, maar ook praktisch.

Duurzaamheid

Een gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd kan niet meer worden gebouwd zonder energiebewuste oplossingen. Het nieuwe Sorghvliet
is in ieder geval beter geïsoleerd dan het oude en is volgens Kuin uitgerust met 306 zonnepanelen op het dak. Ook beschikt het over een warmtepomp voor vloerverwarming en koeling. 

Inmiddels hebben niet alleen de bewoners zelf hun omgeving verkend, maar namen ook geïnteresseerden van andere woningcorporaties en zorgorganisaties een kijkje op de locatie. “We hebben dan ook een mooi en duurzaam gebouw gerealiseerd”, besluit Kuin.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?