Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Betere akoestiek is betere gezondheid en welzijn voor iedereen

Betere akoestiek is betere gezondheid en welzijn voor iedereen

Operatiekamers zijn de levensader van elk ziekenhuis en de akoestiek speelt hierin een cruciale rol. Goede akoestiek kan het verschil maken tussen een efficiënte en veilige operatie en een stressvolle en gevaarlijke situatie voor zowel zorgpersoneel als patiënten. De positieve effecten van een goede akoestiek in de operatiekamer zijn een prioriteit als het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van iedereen in de operatiekamer. Ecophon biedt totaaloplossingen met akoestische plafond- en wandpanelen die hier een bijdrage aan leveren.

Uitstekende geluiddemping

Allereerst kan goede akoestiek helpen om het stressniveau van zorgpersoneel te verlagen. Het geluid van medische apparatuur en instrumenten kan namelijk zeer luid zijn, wat kan leiden tot een hoge stressbelasting voor het zorgpersoneel. Met goede akoestiek wordt het geluid beter gedempt, waardoor het zorgpersoneel minder blootgesteld wordt aan hoge geluidsniveaus. Hierdoor kan het zorgpersoneel geconcentreerd werken, zonder afleiding van haar cruciale taken.

Heldere communicatie

Ook kan goede akoestiek helpen om de communicatie in de operatiekamer te verbeteren. Het is van groot belang dat zorgpersoneel elkaar duidelijk kan horen en verstaan, vooral tijdens een operatie. Goede akoestiek zorgt ervoor dat het geluid niet vervormd of vertroebeld raakt, waardoor de communicatie tussen het zorgpersoneel helder blijft. 

Bescherming tegen stress en angst

Ten slotte is ook de patiënt gebaat bij een goede geluidsomgeving. Goede akoestiek helpt om ­patiënten te beschermen tegen stress en angst. Het geluid van medische apparatuur en instrumenten kan angst veroorzaken bij patiënten. Ook hier geldt weer dat met goede akoestiek het geluid beter wordt gedempt, waardoor patiënten zich meer comfortabel voelen in hun situatie.

Bijvoorbeeld uit een onderzoek in ­Denemarken blijkt dat zorgverleners de communicatie vonden verbeteren, wanneer maatregelen werden genomen om de akoestiek te verbeteren. Bovendien ervaarde 90% van hen de geluidsomgeving als minder belastend wanneer akoestische plafonds en/of wandpanelen werden geïnstalleerd (1). Uit een Franse studie van medisch personeel (2) dat in operatiekamers werkt, blijkt dat 98% van hen de omgeving als luidruchtig beschouwt. Nogmaals, ruis wordt gezien als een echte barrière voor communicatie. Om een goede ruimteakoestiek mogelijk te maken, moet het personeel werken volgens het algemeen beleid en ook rekening houden met individueel gedrag. Daarnaast hebben technische installaties een belangrijk aandeel in het bewerkstelligen van een betere geluidsomgeving en een betere werkomgeving voor medisch personeel.

Demontabele panelen

Het bijkomend voordeel van een akoestisch systeemplafond is de toegankelijkheid van de technische installaties in het plenum. Het is gemakkelijker om toegang te krijgen tot deze installaties dankzij de demontabele panelen. Om deze redenen geven de onderhoudsteams van ziekenhuizen de voorkeur aan dit type plafond. Elk onderhoud of ingreep in de operatiekamer moet snel gebeuren om de beschikbaarheid van de kamer zo min mogelijk te verstoren en om geen overlast te veroorzaken. Een modulair akoestisch plafond maakt dit mogelijk.

Beproefd systeem

Ecophon biedt een beproefd systeem voor omgevingen met hoge hygiënische en klinische eisen. De complete Ecophon Hygiene ­systemen voldoen aan de zwaarste eisen op dit gebied. De zichtzijde is beschikbaar met een Akutex™ T, TH, HP of HS coating, terwijl de rugzijde geleverd kan worden in meerdere soorten glasvlies of met een reinigbaar geverfd oppervlak. De verschillende producten in deze familie bieden de mogelijkheid om in verschillende gradaties het oppervlak te reinigen en te desinfecteren. In combinatie met klasse A akoestiek is dit de ideale oplossing voor een gezonde werkomgeving.

Met haar oplossingen verbetert Ecophon het geluid in de operatiekamer en de communicatie tussen het zorgpersoneel. Dit zorgt
minder gestrest zorgpersoneel die efficiënter werken, en daarmee betere kwaliteit van zorg voor patiënten. Daarnaast zorgt het verminderen van lawaai voor het verminderen van angst bij patiënten waardoor zij sneller herstellen van een operatie en minder kans hebben op complicaties. Investering in goede akoestiek verlaagt dus de kosten van
de gezondheidszorg.

Onschatbare waarde

Samenvattend kan gezegd worden dat een goede akoestiek in de operatiekamer van onschatbare waarde is voor zowel zorgpersoneel als patiënten. “Laten we daarom samenwerken aan de verbetering van de akoestiek in onze operatiekamers”, aldus Ecophon. “Dit kan gedaan worden door het investeren in geluiddempende materialen zoals geluiddempende plafonds en wanden. Samen kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg verlagen. Laten we nu actie ondernemen om de akoestiek in operatiekamers te verbeteren en zo bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn voor iedereen.” 

Referenties:

1) Mai-Britt Beldam, Impact of acoustics on staff performance in operation rooms. Internoise, 2019

2) Marie-Hélène Landreau, Le bloc opératoire: salle d’intervention ou salle d’interférence, Ecole IBO CHU Nice, 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details