Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Betrouwbare en gebruiksvriendelijke apparatuur voor nieuw OK-complex

_MB_1291 kopiëren

Tekst | Irene Teunissen

Beeld | Sabine Bison

8 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De producten van Dräger voor OK-complexen voldoen aan deze eisen. Dat deze technologiegigant apparatuur en installaties voor operatiekamers levert, mag inmiddels wel bekend zijn. Ook het Delftse ziekenhuis behoort tot de klantenkring. “We hebben hier destijds apparatuur geleverd voor het hoofdgebouw en hebben nu nagenoeg hetzelfde, copy-paste, gedaan voor de nieuwbouw van de zogenaamde ‘drive-in OK’s’ bovenop de parkeergarage”, vertelt Rudy Wuring, accountmanager Workplace Infrastructure bij Dräger Nederland B.V.. De firma heeft zorg gedragen voor de uitbreiding van de medische gasseninstallatie, die zuurstof, vacuüm, perslucht en lachgas door het hele ziekenhuis transporteert. Vanaf de bestaande leidingen in de technische laag op de vijfde verdieping is een aftakking gemaakt naar het nieuwe OK-complex. Deze leidingen lopen door tot aan de afnamepunten in de pendels, bedwandpanelen en wand. Deze panelen (type Linea) zijn voor de raampartijen gemonteerd ten behoeve van de 12 bedden op de dagbehandelingsafdeling en de 7 universele plaatsen op de verkoever/ooglounge. Verder heeft Dräger in het OK-complex nog per zone een afsluiterkast voor medische gassen aangelegd.

Overcapaciteit

Het uitbreiden van installaties met medische gassen, koeling en luchtbehandeling kan niet zomaar plaatsvinden. Volgens Ronald van Lier, projectleider Bouwbureau bij het ziekenhuis, is van tevoren getoetst of de bestaande installatie deze uitbreiding wel aankon. “Gelukkig was er voldoende capaciteit, omdat bij het ontwerp voor het hoofdgebouw al rekening was gehouden met in totaal tien operatiekamers. De technische installatie was daarop voorbereid. Dit impliceert dat we geen grote investeringen hoefden te doen om deze installaties naar de nieuwbouw door te trekken.”

Meer producten

Voor beide operatiekamers zijn eveneens dubbele Polaris 600 OK-lampen aangeschaft. “Dit is ons meest recente type dat zo’n 50.000 uur meegaat, ofwel meer dan 15 jaar”, zegt Wuring. “Bij het hoofdgebouw hebben we een paar jaar geleden de Polaris 500 en 700 geïnstalleerd. Het grootste verschil met de 600 is dat deze laatste beschikt over de allernieuwste LED-technologie. De Polaris 600 heeft een nog betere lichtopbrengst, langere levensduur, geeft helderder licht en heeft nagenoeg geen schaduwwerking. Ook bijzonder is dat de kleurtemperatuur aangepast kan worden naar wens van de specialist. Bovendien is deze Polaris standaard voorbereid op inbouw van een HD camera.” Van Lier noemt het een universele lamp, prima geschikt voor alle operatie­kamers. “Maar de bestaande kunnen 15 tot 20 jaar mee, die vervangen we echt nog niet.”

Dräger heeft elke operatiekamer tevens uit­gerust met pendels voor anesthesie en chirurgie­ (type Movita), identiek aan de pendels in de andere OK’s. 

Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk

Volgens Van Lier heeft het ziekenhuis voor deze Dräger-producten gekozen omdat ze perfect op alles aansluiten en betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn. “Betrouwbaarheid van dit soort apparaten is essentieel. Ze worden 10 tot 15 jaar intensief gebruikt en mogen niet haperen of uitvallen. Ook het gebruiksgemak is belangrijk. Degenen die ermee werken, moeten precies weten hoe alles functioneert. Ze moeten de apparatuur feilloos kunnen bedienen, zodat in geval van een calamiteit als het ware ‘blind’ gehandeld kan worden.”

Onderhoud

Prettige bijkomstigheid is dat de al bestaande onderhoudscontracten met Dräger makkelijk uit te breiden zijn. Het bedrijf neemt het onderhoud van de pendels, OK-lampen, afnamepunten, afsluiterkasten en medische gasseninstallatie inclusief uitbreiding ook hier voor zijn rekening. Voor het ziekenhuis is een duurzame relatie met de firma van belang voor de bedrijfscontinuïteit. Van Lier: “We werken prettig samen en kennen elkaar goed. Dat helpt bij zo’n ingewikkeld project. Omdat alles lang meegaat, ben je voor lange tijd aan elkaar verbonden. We zijn nu alweer bezig met een nieuw traject in het hoofdgebouw, want het zorglandschap verandert continu. Daaruit blijkt ons vertrouwen in de kwalitatief hoogwaardige producten van Dräger, en dat vertaalt zich uiteindelijk in de veiligheid van patiënten.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details