Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Betrouwbare noodstroom voor Amsterdam UMC
De door Brinkmann & Niemeijer geïnstalleerde vier Piller UBTD+ diesel roterende UPS systemen met 8.0 MW vermogen.

Betrouwbare noodstroom voor Amsterdam UMC

Een betrouwbare stroomvoorziening is van cruciaal belang voor Amsterdam UMC, locatie VUmc, om hoogwaardige zorg aan patiënten te kunnen bieden. Enkele jaren geleden werd besloten om te stoppen met het gebruik van de STEG-installatie (stoom- en gasturbines) die zowel voor energieopwekking als noodstroomvoorziening diende.

Piller POWERBRIDGE™

Op maat gemaakte oplossing

Brinkmann & Niemeijer heeft in het kader van een aanbestedings­procedure de opdracht gekregen voor het leveren en installeren van een nieuwe, duurzame noodstroomoplossing in een bestaande, relatief kleine ruimte. Als oplossing is een 8.0 MW Piller Diesel UPS-systeem in middenspanning geïnstalleerd, bestaande uit 4 parallel geschakelde Piller UBTD+ 2250 units (N+1), elk met een capaciteit van 2.000 kW, samen met het bijbehorende distributiesysteem. Bovendien omvatte het project uitgebreide bouwkundige renovaties van de verouderde STEG-hal. De volledige installatie werd in 3D gemodelleerd, waardoor de klant de toekomstige installatie in virtual reality kon bekijken. Dankzij een gedetailleerde werkvoorbereiding in 3D konden verschillende delen prefab worden gemaakt om de installatie op locatie efficiënt te laten verlopen.

Piller UBTD+ diesel roterende UPS

Het roterende UPS-systeem levert ononderbroken stroom van hoge kwaliteit. Het systeem bestaat uit de UNIBLOCK™ machine die via een vrijloopkoppeling is verbonden met een dieselmotor, allemaal gemonteerd op één compact basisframe. In geval van korte onderbrekingen of volledige uitval wordt de belasting aanvankelijk ondersteund door een Piller POWERBRIDGE™ (elektrisch gekoppelde kinetische energieopslag). Zodra de belasting veilig wordt ondersteund, krijgt de dieselmotor het commando om te starten. Eenmaal op snelheid draagt het systeem naadloos de langdurige ondersteuning van de belasting over aan de motor door de koppeling in te schakelen. Het systeem is uitgerust met een uitgebreid en eenvoudig te bedienen besturingssysteem dat de betrouwbaarheid verhoogt. Alle onderhoudswerkzaamheden aan de afzonderlijke componenten kunnen eenvoudig en efficiënt op locatie worden uitgevoerd.

De UNIBLOCK™ motor-generator

Het hart van elke Piller Roterende UPS wordt gevormd door de toonaangevende UNIBLOCK™ synchrone motor-generator met zijn unieke eigenschappen met minimale vervorming en storingen. De motor- en generatorwikkelingen van de UNIBLOCK™ machine delen een gemeenschappelijke stator en een enkele borstelloze rotor voor een zeer compacte machine met unieke elektrische eigenschappen.

POWERBRIDGE™

De elektrisch aangesloten kinetische energieopslag van Piller bespaart ruimte en maximaliseert tegelijkertijd de vermogensdichtheid per eenheid. De POWERBRIDGE™ bestaat uit een verticaal gemonteerde synchrone generator waarvan de rotor is verbonden met een vliegwiel voor energieopslag. Wanneer opgeslagen energie nodig is, wordt deze via de generator afgevoerd naar een convertertrap die zorgt voor een stabiele frequentie in de UNIBLOCK™ machine. Het herladen werkt op dezelfde manier, in omgekeerde richting.

Het is opmerkelijk dat de POWERBRIDGE™ even snel energie kan opnemen als afgeven, en dit op een onbeperkte basis. Geen enkele andere oplossing voor elektrische opslag kan hieraan tippen. Dit vermogen fungeert als een buffer voor de motor om ongeëvenaarde frequentiestabiliteit te bieden tijdens dynamische belastingsomstandigheden.
De POWERBRIDGE wordt verder gekenmerkt door minimale energieverliezen, een zeer lange levensduur en minimale onderhoudsvereisten. In vergelijking met traditionele batterijen heeft een POWERBRIDGE™ het voordeel dat er geen grote batterijpakketten nodig zijn, waardoor het milieu minder wordt belast en kostbare ruimte wordt bespaard.

In tegenstelling tot accusystemen, die aanzienlijk langer nodig hebben om op te laden en gedurende die tijd mogelijk niet het vereiste vermogen kunnen leveren in geval van een stroomstoring, heeft een POWERBRIDGE™ deze beperking niet. Bovendien veroudert een accusysteem en moet het regelmatig worden vervangen om de stroomcapaciteit op peil te houden. Daarom is een POWERBRIDGE™ een duurzame en interessante oplossing voor kritieke stroomtoepassingen. Arie van Scheppingen, Installatieverantwoordelijke bij Amsterdam UMC, merkt op: “De nieuwe installatie heeft een belangrijk voordeel. Het preferente net is nu veel stabieler, omdat fluctuaties in de spanning in het niet-preferente net geen invloed meer hebben.”

Partnership

Brinkmann & Niemeijer heeft dit project in partnership met Piller GmbH uitgevoerd, de marktleider van hoogwaardige UPS-systemen voor bedrijfskritische toepassingen. Jaap Lankhaar, Technisch Directeur bij Brinkmann & Niemeijer zegt: “Piller is al jarenlang onze belangrijke partner voor kwalitatief hoogwaardige UPS-systemen met een hoge bedrijfszekerheid. En dat is precies wat we nodig hebben om betrouwbare en duurzame oplossingen te realiseren, voor klanten in diverse sectoren, waaronder ziekenhuizen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details