Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Bewegwijzering ontworpen voor het welzijn van bewoners, patiënten en bezoekers
Geen dertien-in-een-dozijnoplossingen, maar een creatief signalisatieconcept op maat, waarbij conform het ‘less is more’-principe op zoek wordt gegaan naar een ideaal evenwicht tussen wayshowing en merkcommunicatie.

Bewegwijzering ontworpen voor het welzijn van bewoners, patiënten en bezoekers

JLsigns is een expert op het vlak van architecturale bewegwijzering en visuele communicatie. Klanten kunnen er niet enkel terecht voor deskundig wayfindingadvies en creatief grafisch ontwerp, maar ook voor de volledige uitvoering van hun signalisatieproject waarbij zowel standaardtoepassingen als op maat gemaakte oplossingen gerealiseerd kunnen worden. Dat de onderneming tevens over milieuvriendelijke producten met een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk beschikt, is een waardevolle extra troef.

Speciale aandacht besteden aan kleurcontrasten en het zorgvuldig kiezen van lettertypen en grafische uitwerking zijn aandachtspunten die een positieve invloed kunnen hebben op de beleving.

De gezondheidszorg heeft al lang erkend dat de fysieke omgeving haar klanten kan en zal ­beïnvloeden. Het belang ervan wordt het best begrepen door degenen die hun bewoners/patiënten als gasten beschouwen en behandelen. Een uitstekende genezingsomgeving kan uitstekende klinische kwaliteit versterken, maar een inferieure omgeving kan er ook afbreuk aan doen. Het is dus vitaal om een omgeving te creëren die aan de behoeften voldoet op het gebied van veiligheid, ondersteuning, competentie, warmte, fysiek en psychologisch comfort.

Zorgorganisaties hebben geleerd dat een omgeving die aan de verwachtingen van hun klanten voldoet of deze overtreft, een positieve invloed heeft op de stemming van zowel bewoners of patiënten als bezoekers en medewerkers. Een goed ontworpen bewegwijzering is hier een belangrijk onderdeel van en kan dus bijdragen aan gezondheid en welzijn. Door dit te begrijpen en te ontwerpen als onderdeel van de architectuur en het interieurontwerp, kunnen we bijdragen aan de verbetering van gezondheidsinstellingen voor alle gebruikers.

Over JLsigns

De naam JLsigns is misschien nog niet alom bekend, de organisatie erachter echter wel. Begin 2022 heeft zaakvoerder Johan Lambrechts besloten om de firma Signburo op te splitsen in twee aparte entiteiten. Signburo focust zich vanaf dat moment op wayfindingstudies en signdesignopdrachten, terwijl JLsigns de aangewezen partner werd voor de uitvoering van bewegwijzeringsprojecten. De thuisbasis van JLsigns is Hasselt, niet toevallig bekend als stad van de smaak. De firma biedt haar klanten een compleet wayfinding & signage-traject, waarin zowel de analyse, het advies en het ontwerp als de implementatie zijn opgenomen. Dit
resulteert in hoogwaardige oplossingen die tijdig, binnen budget en in overeenstemming met de beoogde huisstijl gerealiseerd worden. Geen dertien-in-een-dozijnoplossingen, maar een creatief signalisatieconcept op maat waarbij conform het ‘less is more’-principe – lees: de juiste info op de juiste plaats – op zoek wordt gegaan naar een ideaal evenwicht tussen wayshowing en merkcommunicatie.

Positieve invloed op de beleving

JLsigns is al vele decennia betrokken bij het ondersteunen van bedrijven en ontwerpers en realiseerde reeds een breed scala aan zorgprojecten. Het creëren van binnenruimtes voor gezondheidsinstellingen die voldoen aan de behoeften van de bewoners/patiënten kan een unieke uitdaging zijn. Speciale aandacht besteden aan kleurcontrasten en het zorgvuldig kiezen van lettertypen en grafische uitwerking zijn aandachtspunten die een positieve invloed kunnen hebben op de beleving. Foto’s en symbolen zorgen voor een snel herkenbare herinnering en kunnen stress en frustratie vermijden. Verhoogde letters of letters in braille kunnen ook worden gebruikt wanneer een specifieke behoefte dit vereist. 

Herkenningspunten

Duidelijke en flexibele bewegwijzeringssystemen, die aan mogelijke veranderingen kunnen worden aangepast, stellen het operationele personeel in staat om de diverse gebruikers te informeren over hun dagelijkse activiteiten, menu’s, namen van medewerkers, enz. Naast klassieke borden kunnen muur- en raamafbeeldingen worden gebruikt om te fungeren als herkenningspunten om op een praktische en sympathieke manier te helpen begeleiden en informeren. Het selecteren van de juiste producten en materialen kan ook een positieve invloed hebben op de levenscycluskosten wanneer duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen worden gekozen. Met producten als Etronit, een materiaal dat gemaakt is van FSC- en PEFC-papier uit Scandinavische bossen, geïnjecteerd met synthetische hars en geperst onder extreme druk en hitte, streeft JLsigns naar een significante reductie van de ecologische voetafdruk.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details